Cod Roșu. Urmările inundațiilor pe Valea Streiului

637

Lacul de acumulare de la Subcetate (Covragiu) înființat la începutul anului 2000, odată cu construcţia barajului hidrocentralei Subcetate, parte a Amenajării hidroenergetice Strei s-a transformat, miercuri, într-o întindere de apă tulbure, acoperită cu gunoaie plutitoare.

Pe luciul apei nu s-au mai oglindit vârfurile masivului Retezat, așa cum se întâmplă în zilele senine, ci s-a format o pojghiță de aluviuni și deșeuri, purtată alene spre gurile de vărsare ale barajului de pe Strei.

Video: Roxana Balogh

În Călan, pâraiele care izvorăsc din munți și se revarsă în Strei, pe raza orașului și a satelor învecinate, au ajuns în urma ploilor la un nivel periculos pentru localnici. Miercuri, oamenii din Călan, Grind, Streisângeorgiu, Bățălar, Crișeni, Grid și Strei-Săcel au privit cu îngrijorare cum străzile, terenurile și curțile le-au fost inundate. Viiturile formate pe apele ce cobară spre Strei au smuls zeci de copaci din rădăcini și i-au purtat în vâltorile lor până aproape de vărsarea în râu. Localnicii susțin că nu au mai văzut de mult timp o astfel de manifestare a forțelor naturii.

„Până la ora 14.00 au fost efectuate intervenții la 90 de gospodării din zona Călan, 60 gospodării din zona Orăștie – Orăștioara. De asemenea s-a constatat că fost distrusă de ape o porțiune a Drumului Comunal 56 – localitatea Grind aparținătoare orașului Călan. În prezent, la nivelul ISU Hunedoara, pentru înlăturarea efectelor negative înregistrate ca urmare a manifestării fenomenelor hidro – meteorologice periculoase sunt angrenate mai multe forţe şi mijloace tehnice: autospeciale de lucru cu apă şi spumă, autocamioane de intervenţie, microbuze, autospeciale primă intervenţie, motopompe transportabile, motopompe remorcabile precum și 118 ofiţeri și subofițeri”, a informat Prefectura județului Huendoara.

Potrivit meteorologilor, județul Hunedoara va fi și în următoarele ore sub incidența avertizărilor hidrologice.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *