CNADNR, TUNURI DIN ORICE POZIŢIE. Drumarii fură lemn ca-n codru

Lemnul defrişat în urma modernizării drumului ce leagă Deva de Orăştie a dispărut fără urmă, deşi ar fi trebuit să umfle conturile Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara. Este vorba despre lemn de valoare economică ridicată: nuc, ulm sau paltin. Paguba este greu de estimat. Florin Dascălu, director CNADNR a refuzat orice discuţie cu presa, deşi era la Deva. În afacere sunt implicaţi drumarii de la Selina, care au fost prinşi furând piatră dintr-o rezervaţie naturală din judeţul Hunedoara, în urmă cu câţiva ani

IMG_0537

Drumarii de la SC Selina SRL lucrează la modernizarea Drumului Naţional (DN) 76, pe tronsonul de la Şoimuş până la Brad. Mare parte din traseul acestui drum avea zona de siguranţă şi pe cea de protecţie împădurită cu arbori ce au fost defrişaţi, însă lemnul a ajuns în cantităţi foarte mici la proprietarul de drept, CNADNR, prin Secţia de Drumuri Naţionale Deva. Neoficial, localnicii vorbesc despre furturi organizate de masă lemnoasă de mare valoare.

Lotri la drumul mare

 google 2

Defrisare DN 76

Oficial ar fi vorba despre 170 de metri cubi de masă lemnoasă, însă specialiştii în silvicultură sunt de părere că e vorba de mult mai mult. La o scurtă navigare cu Google Earth se poate vedea că au existat pe marginea drumului nuci de toată frumuseţea, ulmi şi paltini – arbori folosiţi în industria mobilei – pentru care CNADNR ar fi încasat sume importante de bani. Potrivit publicaţiei Business Standard, cei mai scumpi copaci din piaţă sunt cei din care se face furnirul estetic (cum ar fi nucul), materie primă pentru industria mobilei, preţul acestora putând ajunge până la 1.000 de euro pe metru cub. Oficial, CNADNR ar fi trebuit să valorifice 38 de metri cubi de lemn de nuc (cam patru camioane încărcate), 30 metri cubi de ulm şi în jur de 14 metri cubi de paltin – ca să notăm speciile valoroase economic, dar au fost şi multe alte specii de copaci.

Pentru stat doar vreascurile

Procedura cere ca lemnul ce urmează a fi defrişat să fie marcat de pădurari, după care drumarii de la Selina trebuiau să angajeze o firmă specializată în exploatarea lemnului care să-l taie şi să-l transporte la districtul SDN Deva de la Şoimuş. Doar mici cantităţi de cloambe a ajuns în ograda SDN Deva, lemnul de calitate luând destinaţii necunoscute. „Noi am marcat 69 metri cubi pe traseul Şoimuş – Vălişoara şi 106 metri cubi în zona Luncoiu – Brad. Nu pot spune dacă a fost mai multă masă lemnoasă, noi pentru atât am fost solicitaţi şi atât am marcat. Mai departe nu pot să mă pronunţ şi nici nu este de competenţa noastră”, a declarat Radu Crişan, directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.

CNADNR,  sens unic spre golănie

Lui Florin Dascalu, directorul CNADNR, i se rupe de orice

Florin Dascălu, director în cadrul CNADNR, s-a întâlnit pe podul de la Şoimuş, ieri în jurul orei 16, cu reprezentanţii Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Timişoara (directorul adjunct Sorin Ghihor) şi Ovidiu Bulc, director adjunct SND Deva. Florin Dascălu, la fel de arogant ca şi atunci când răspunde la telefonul de serviciu, a refuzat orice discuţie. „Eu am venit aici cu alte treburi. Avem purtător de cuvânt, dacă vreţi să aflaţi ceva adresaţi-vă în scris şi veţi primi răspuns conform legii”, a spus Dascălu. Afacerea cu lemn este mult mai găunoasă decât pare la prima vedere, motiv pentru care vom reveni de îndată ce reprezentanţii CNADNR vor binevoi să ne răspundă în scris. Pe surse, am fost informaţi că s-ar putea să dăm peste autorităţi de rang înalt dacă scuturăm bine furtişagurile cu lemn de pe DN76.

Furau piatră dintr-o arie protejată

Drumarii de la Selina au mai comis-o prin judeţul Hunedoara, când un drum făcut de ei cu fonduri europene s-a surpat imediat după ce a fost dat în folosinţă. Cea mai mare golănie a drumarilor din Bihor s-a întâmplat în urmă cu vreo zece ani, când au intrat cu utilajele la furat de piatră într-o carieră protejată prin proiectul european Natura 2000. Atunci a fost un întreg scandal şi a fost nevoie de intervenţia APM Hunedoara să-i scoată de pe aria protejată. Mai mult, piatra furată din cariera de la Băiţa nici nu se foloseşte la infrastructura de drum fiind vorba despre calcar, o rocă moale. Culmea golăniei, după ce au fost scoşi cu şuturi din rezervaţie, cei de la Selina au continuat să fure piatră de pe nişte drumuri mărginaşe până a intervenit poliţia să-i oprească. (Marcel Bot)

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
PETIŢIE ALDE. “Soluții sunt, trebuie doar ca Guvernul să și vrea!”         Dezinfecţia scărilor de bloc, la Deva         Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 8 aprilie 2020         Incendii violente în pădurile în județul Hunedoara         Conducere militară coordonată de medicul Constantin Vlase, la Spitalul Județean de Urgență din Deva.         174 de cazuri de coronavirus în județul Hunedoara         Covid 19. Numărul deceselor în județul Hunedoara a ajuns la 19         Conducere militară la Spitalul Județean de Urgență Deva         17 hunedoreni decedați în spitale, diagnosticați și cu coronavirus. Cel mai recent caz – un bărbat de 67 de ani         Medici și asistente de la Spitalul Județean Deva terorizați de o pacientă cu coronavirus: „Ne-a scuipat”         15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus         Ministerul Sănătății confirmă primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical         Coronavirus. Peste 4.400 de cazuri înregistrate în România         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 7 aprilie 2020         Donație de măști pentru instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Hunedoara         PE SURSE. Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva se îndreaptă spre o conducere militarizată         Incendiile de vegetație au cuprins 160 de hectare         Un an de lucrări la modernizarea Drumului Județean Hunedoara – Călan         Noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Deva a demisionat         Exponatul lunii la muzeul din Deva se mută on-line. O piesă rară din Ulpia Traiana Sarmizegetusa