Clubul Alpin Valea Jiului şterge pânza uitării de pe Cabana Câmpu lui Neag

80

După ce ani de zile a stat încuiată şi s-a degradat continuu, Cabana Câmpu lui Neag are şansa la un viitor mai bun. Consilierii locali din Uricani au aprobat darea ei în folosinţă gratuită către un ONG care îşi propune să descopere şi să promoveze frumuseţile naturii.

cabanaCabana Câmpu lui Neag a aparţinut exploatării miniere cu acelaşi nume, care nu mai există decât între filele istoriei. Dacă mina s-a închis, pentru că zăcământul nu a confirmat, nici cabana nu a avut o soartă prea diferită. Acum este doar o clădire impunătoare, aflată într-un colţ de rai, pe care numai o minune o mai ţine în picioare. Construită în mare parte din lemn, cabana se afla acum în proprietatea Primăriei Oraşului Uricani, care nu a putut să o administreze aşa cum ar fi meritat. Într-un colţ a fost amenajat sediul Postului de Jandarmi Montani, iar pe restul construcţiei s-a pus lacătul şi indiferenţa. Primarul din Uricani, Dănuţ Buhăescu, spune că nu putea să o transfere în administrarea firmei de interes local, aşa cum s-a întâmplat cu alte construcţii similare din valea Jiului pentru că, la rândul ei, societatea are dificultăţi financiare. Aşa că edilii au decis să o dea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 25 de ani, celor de la Asociaţia Clubul Alpin Valea Jiului, un club montan creat pentru oamenii care au o pasiune comună, adică muntele. Scopul declarat al acestui club este să descopere şi să promoveze frumuseţile naturii şi respectul pentru aceasta.

„Sunt tineri care au dat dovadă că sunt serioşi  şi că se implică şi vor să promoveze natura şi turismul. Au veni cu mai multe idei, s-au gândit la o serie de activităţi pentru dezvoltarea turismului şi promovarea zonei, inclusiv înfiinţarea unei tabere pentru elevi”, a  declarat primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu. Edilul spune că decizia a fost influenţată şi de faptul că pentru asemenea obiective vor exista fonduri europene cu adresabilitate spre ONG-uri, pe care primăriile nu le pot accesa. „Noi îi vom sprijini cu tot ce putem, în măsura posibilităţilor. Dacă vor reuşi să scrie un proiect eligibil pe fonduri europene pentru reabilitarea cabanei, vom achita noi contribuţia ce ne revine pentru obiectivul de interes public”, a mai spus Dănuţ Buhăescu.

Clubul Alpin Valea Jiului a organizat mai multe activităţi pentru iubitorii muntelui. Cea mai de răsunet însă, rămâne „Iorgovanu Night Run”, un concurs de semi-maraton nocturn  desfăşurat în Munţii Retezat sau, mai exact, în zona Retezatului Mic din raza localităţii Uricani. O competiţie inedită ce aduce concurenţilor posibilitatea descoperirii naturii în forma ei brută la lumina făcliilor. 

Vor să pună în valoare Retezatul

Dacă pentru Cabana Câmpu lui Neag s-a găsit un administrator care să-i redea frumuseţea de altă dată, edilii din Uricani retezatvor, la rândul lor, să pună umărul la dezvoltarea turismului. Primarul Buhăescu a recunoscut că îşi doreşte să dezvolte brandul Parcului Naţional Retezat, care să fie valorificat al maximum pentru că „este un brand puternic. Şi să nu uităm că zona intactă este pe teritoriul nostru administrativ”. În plus, mai spune edilul, sunt o serie de zone turistice, unde frumuseţea naturii îţi taie respiraţia, care trebuie puse în valoare. Iar împreună cu celelalte localităţi din valea Jiului, unde turismul de iarnă a prins deja rădăcini stabile, se poate vorbi despre proiecte de dezvoltare durabilă, mai ales în perspectiva deschiderii drumului către Herculane care ar face legătura şi cu băile termale din judeţul învecinat. Un proiect integrat care să transforme turismul într-o activitate profitabilă, menit să atragă cât mai mulţi turişti în acest colţ de Rai.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.