Cine a inventat jocul Monopoly?

646

Monopoly este unul dintre cele mai populare jocuri din istorie. Din 1904, de când a fost inventat, peste 250 de milioane de jocuri au fost vândute și peste 1 miliard de oameni s-au distrat astfel.

Istoria Monopoly începe în anul 1904, când americanca Elizabeth Magie a creat un joc prin care își propunea să explice teoria impozitului unic al lui Henry George. Ea se opunea capitalismului și a inventat acest joc din dorința de a evidenția aspecte pe care le considera negative.

În 1904 a primit așadar brevet pentru jocul care se numea The Landlord’s Game. Până în 1930, jocul a căpătat o popularitate tot mai mare, dar a fost îmbunătățit și s-au adăugat și diverse case de carton. În 1923, Magie a brevetat din nou jocul.

În 1932, în istoria acestui joc a apărut Charles Darrow. Într-o vizită la niște prieteni din Philadelphia, el a descoperit jocul care l-a cucerit și a decis să inventeze propria versiune, denumită Monopoly. A decis astfel să îl vândă și a mers la compania Parker Brothers. Totuși, aceștia și-au dat seama că nu el este inventatorul original al jocului și au cumpărat și brevetul lui Magie pentru 500 de dolari. În primă fază, versiunea jocului se baza pe străzi din Atlantic City, New Jersey.

Monopoly este o adevărată industrie în zilele noastre

Succesul fenomenal pe care acest joc l-a avut a dus la lansarea a numeroase versiuni, adaptate la diverse evenimente sau zone ale globului. De asemenea, au apărut și alte jocuri.

Spre exemplu, în secțiunea pacanele mobile NetBet sunt disponibile șase jocuri sub titlul Monopoly. Cel mai cunoscut este Monopoly Megaways, lansat de Big Time Gaming în decembrie 2019. Acest joc conține printre simboluri jetoane originale Monopoly precum câinele, o mașină, vaporul și pălăria.

De asemenea, în ultimii ani au apărut jocuri și pentru iPhone și Facebook. Monopoly Plus este un alt joc foarte popular, fiind disponibil pe Xbox One și PlayStation 4.

Fenomenul Monoply a fost atât de mare încât, în 1990, postul american ABC a realizat o emisiune inspirată din acest joc. Iar în 2008 s-au pus și planurile unui film, însă cei de la Universal au anulat totul patru ani mai târziu.

Acum e un fenomen, dar scopul inițial era altul

Elizabeth Magie, creatoarea acestui joc, nu avea în cap ideea de a se îmbogăți prin lansarea sa. Dimpotrivă, ea dorea să promoveze valori complet diferite față de cele pe care jocul le are în zilele noastre.

Magie încerca să demonstreze cât de greșit era capitalismul. Iar în versiunea sa jocul avea două seturi de reguli: Prosperity și Monopolist. În versiunea Prosperity, câștigătorul era cel care începea cu cei mai puțini bani și reușea să îi dubleze. Iar fiecare jucător primea bani când un altul cumpăra o proprietate. În schimb, Monopolist este mai asemănător cu jocul din zilele noastre, iar câștigătorul este cel care rămâne cu cei mai mulți bani și rămâne singur după ce le cere taxe celor care ajung pe proprietățile sale.

În primă fază, intelectualii de stânga au fost cei care l-au apreciat, jucându-se în mod deosebit în campusurile universitare de la Harvard, Columbia sau Wharton.

După ce brevetul a ajuns însă la firma Parker Brothers totul s-a schimbat, iar Monopoly a ajuns unul dintre cele mai apreciate jocuri din istorie. Sunt peste 1100 de versiuni disponibile. Iar una dintre cele cinci versiuni lansate de Charles Dorrow a fost cumpărată de un muzeu din New York pentru impresionanta sumă de 146.500 de dolari.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.