Cinci ani de închisoare cu executare pentru Monica Iacob – Ridzi

Deputatul Monica Iacob – Ridzi, fost ministru al Tineretului şi Sportului, a fost condamnată definitiv la 5 ani de închisoare cu executare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ridzi sentintaCompletul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a analizat apelul formulat de o parte dintre inculpaţi, a păstrat practic sentinţa instanţei de fond, care a condamnat-o, la finele lunii ianuarie 2014, la 5 ani de închisoare cu  executare. Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi,  împreună cu alte 11 persoane a fost trimisă în judecată în acest dosar instrumentat de procurorii DNA în 3 mai 2011, fiind acuzată de fapte de  fapte de corupţie în legătură cu manifestările organizate în anul 2009 de Ziua Naţională a Tineretului.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi, în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect. În acest scop a fost alocată firmelor private suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului şi Sportului ar fi hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 de reşedinţe de judeţ.

Poate cere amânarea pedepsei pe motive medicale

Pe de altă parte, într-o postare pe blog, Monica Iacob – Ridzi a adus în atenţie faptul că este foarte bolnavă, problemele medicale s-au acutizat în ultimii ani din cauza stresului şi că nu ştie cât timp se va mai putea bucura de cei doi copii ai săi, iar documentele medicale au fost depuse şi în dosarul aflat pe masa magistraţilor. Pe motive medicale, spun surse din avoxcatură, fostul ministru ar putea cere amânarea sau întreruperea executării pedepsei cu închisoarea, dar acets lucru va putea fi dispus de instanţă după ce actele medicale vor fi atent analizate de o comisie de specialitate şi după o expertiză medicală.

Conform informaţiilor medicale, Monica Iacob – Ridzi suferă de o afecţiune la maduva osoasă, care nu sintetizează celulele sângelui, denumită sindrom mielodisplazic. Pentru această afecţiune, cunoscută drept o tulburare preleucemică, transplantul de maduvă osoasă este singurul tratament care îi asigură pacientului o şansă reală de vindecare, după cum spun specialiştii.

Carieră de succes finalizată brusc

Născută în 1977, Monica Maria Iacob-Ridzi a ajuns în Parlamentul României în anul 2004, pe listele Alianței D.A.. În timpul mandatului, a decis să candideze pentru Parlamentul European, unde a şi acces, din data de 1 ianuarie 2007 ca reprezentant al Partidului Democrat. La alegerile din 25 noiembrie 2007 pentru Parlamentul European a fost realeasă din partea aceleiași formațiuni, dar la alegerile legislative din 2008 a obținut şi un mandat de deputat în Parlamentul României, pentru care a optat și imediat după accea a fost numită ministru al Tineretului și Sportului în guvernul Emil Boc. La data de 14 iulie 2009, Monica Iacob-Ridzi a demisionat din funcția de ministru al Ministerului Tineretului și Sportului, tocmai ca urmare a scandalului “2 Mai”. A rămas deputat în Parlamentul României, funcţie în care a fost realeasă şi în 2012, dar între timp a părăsit PD-L, s-a înscris în PP-DD, pentru ca în toamna anului trecut să treacă la UNPR, imediat după ce soţul său – primarul Tiberiu Iacob – Ridzi, a făcut acest pas.

EXTRA Apropiată de familia Băsescu

Monica Iacob – Ridzi, pe când era ministru PDL al Tineretului şi Sporturilor era în primul rând la spectacolele organizate, lângă fiica mai mică a fostului preşedinte Traian Băsescu. Propusă iniţial, în 2009, pe listele pentru alegerile europarlamentare din partea PDL, pe locul al doilea, unul eligibil, Elena Băsescu s-a retras şi a candidat ca independent, sub sigla EBA, numărul maşinii sale. În cele din urmă, EBA, care-şi dăduse demisia din partid, a ajuns europarlamentar, cele mai multe voturi primindu-le din Valea Jiului, fiind sprijinită făţiş de fostul ministru şi de soţul acesteia, Tiberiu Iacob – Ridzi, primar, şi atunci, şi acum, al municipiului Petroşani. Atunci circula “directiva prezidenţială” cu cinci voturi pentru EBA în fiecare secţie, dar în Vale norma a fost depăşită. După alegerile din 2009 şi anunţarea rezultatelor oficiale, Monica Iacob – Ridzi, pe atunci şi preşedinte al Tineretului Democrat Liberal, a aşteptat-o pe Elena Băsescu pentru a o felicita pentru rezultat şi de a-i înmâna un nou carnet de membru de partid, chiar dacă, în urma sprijinului dat către EBA, PDL a pierdut două locuri de europarlamentar. După izbucnirea scandalului, Monica Iacob – Ridzi a spus că nu a mai fost contactată de Elena Băsescu sau de vreun membru al familiei acesteia, deşi relaţiile dintre părţi erau, până atunci, extrem de apropiate. Monica Iacob – Ridzi nu este nici primul şi, cu siguranţă, nici ultimul apropiat al familiei Băsescu de care membrii acesteia se descotorosesc când nu le mai este folositor.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”         JUDEŢUL HUNEDOARA. Prefectul „bagă viteză” în birocraţii care se ocupă de Legile proprietăţii         ÎN PREZENŢA LUI GICĂ POPESCU. Semnarea contractului de colaborare între CS Hunedoara şi Academia Hagi         Moartea suspectă a unui localnic din Vulcan         Bărbat șantajat de vecini