Ciclism pe şosea. Balcaniada a fost o premieră la Deva

379

Între 18 și 20 august la Deva s-au desfăşurat Campionatele Balcanice de Șosea, rezervate juniorilor şi cadeţilor la ciclism. Competiţia a atras la start concurenţi din România, Albania, Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, FYROM (Macedonia), Muntenegru, Republica Moldova, Serbia şi Turcia.

România a mai găzduit Campionatele Balcanice de ciclism şosea în 1972, 1977, 1982, 1987, 1999 şi 2013 (la nivel de juniori şi cadeţi). Competiția din acest an a fost organizată de Federația Română de Ciclism, cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului, a Consiliului Județean Hunedoara, Primăriei Deva și în colaborare cu Clubul Sportiv Făerag.

Desfășurată sub egida Uniunii Cicliste Internaționale și a Uniunii Cicliste Balcanice, Campionatele Balcanice de Șosea de la Deva au avut ca probe la start un contratimp individual și o probă de fond, ambele deschise cadeților și juniorilor, de ambele sexe. Fiecare echipă a putut alinia câte 5 sportivi la categoriile masculine, în proba de fond, câte 3 în cea de contratimp individual, iar la probele feminine, au rulat câte două sportive din fiecare echipă.

Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism Novak Carol Eduard a fost prezent în prima zi la festivitatea de deschidere a Campionatelor Balcanice la care au mai participat secretarul federaţiei Traian Goga, vicepreşedintele Ovidiu Sime. Din partea oficialităţilor locale Ovidiu Moş a împărţit cupe şi medalii.

Prima medalie de bronz pentru delegaţia României.

În prima zi de întreceri România a obţinut o medalie de bronz la juniori masculin prin campionul naţional Valentin Vasiloiu legitimat la CS Petrolul, în proba de contratimp individual. România a fost reprezentată de Valentin Vasiloiu, Denis Vulcan, Emanuel Stan şi Karina Kubat, la juniori, în vreme ce la cadeţi au luat startul Adi Marcu, Mihai Grigore, Eduard Ştefan, Andreea Matei Bobârnac şi Roxana Tontea. Karina Kubat a obţinut locul 5 la contratimp individual, iar Denis Vulcan a venit pe locul 4. La juniori, s-a impus sârbul Veljiko Stojnic (25:47), urmat de grecul Emanuil Orfanoudakis (26:25) și de românul Valentin Vasiloiu (27:08). În competiția feminină, tricolorele nu au prins podiumul într-o cursă câștigată clar de turcoaica Keziban Koyun. În cursele de contratimp ale cadeților, România nu a reușit să ia nicio medalie.

Traseul de contratimp, parcurs sâmbătă 19 august, a constat într-o buclă pe o porțiune terminată, dar încă nedeschisă a Autostrăzii A1, în raza localității Ilia. Cadeții masculin și feminin, precum și junioarele au parcurs un tur, adică 10,8 kilometri, iar juniorii au dat două tururi, 21,6 kilometri.

Trei medalii de bronz şi una de argint în probele de fond

Proba de fond s-a desfășurat a doua zi pe un circuit de 32 de kilometri, parcurs de trei ori de juniori, cu trei urcări, cu o pantă maximă de 17,8%. La juniori a câștigat grecul Emanuil Orfanoudakis (01:46:40), urmat de sârbul Veljko Stojnic la fotofiniș și de românul Denis Vulcan (01:47:01). La feminin, Karina Kubat a prins podiumul într-o cursă câștigată de turcoaica Fatma Sezer.

La cadeți, România a mai luat un loc secund prin Adi Marcu, venit în spatele turcului Tahir Ygrit, iar la feminin Andreea Matei a terminat pe locul al treilea în cursa câștigată de grecoaica Sofia Liodaki.

Am cules și câteva impresii de la eveniment, pe care le redăm în cele ce urmează:

Veljko Stojnic: „Au fost două curse foarte grele. La mine s-a simțit efortul de la contratimp. Am avut parte de adversari puternici, dar mă bucur că am reușit să câștig cel puțin una dintre curse. Mi-am atins obiectivul”.

Valentin Vasiloiu: „Mă bucur pentru locul al treilea la contratimp, însă la fond a fost o zi ghinionistă pentru mine. În prima tură pe coborâre am căzut din vina unui adversar, care a căzut pe viraj fix în fața mea. Sunt mulțumit cu ce am realizat în proba de contratimp. Cu siguranță puteam face un rezultat frumos și azi, dar așa e în ciclism”

Emanuil Orfanoudakis: „Am avut ceva emoții pe final, dar am apăsat pe pedale cât am putut de tare și până la urmă am câștigat cursa de fond. Cred că au fost două zile spectaculoase. A contat și căldura care a reprezentat un adversar suplimentar”

Nu m-am simţit foarte bine astăzi, mi-aş fi dorit titlul de campion. Nu m-am simţit bine de la începutul cursei, a fost totuşi un traseu destul de bun cum îmi place mie cu căţărare nu foarte foarte lungă. Azi a fost mult vânt, căldură şi umiditate.” a spus la finalul cursei Denis Vulcan.

Pentru mine a fost o cursă foarte frumoasă, mi-a plăcut foarte mult azi, foarte mult deal unde am avut unde să fac diferenţa. Eu vin de la Mountan Bike unde pretenţile sunt foarte mari, dar mă bucur că am reuşit să obţin podium. Ieri am venit pe 5 din cauză că nu sunt foarte bine antrenată la contratimp şi am avut doar 4 zile de antrenament până la Balcaniadă pe şosea unde nu mă descurc aşa de bine.” Declara după podiumul de premiere Karina Kubat.

Un “argint viu” în desfăşurarea evenimentului de la Deva a fost preşedintele Clubului Sportiv Făerag, Ioan Omotă, care ne-a declarat în exclusivitate pentru ziarul Hunedoreanului: “A fost soare cald, vreme bună, ca organizator am făcut planul de securitate, am obţinut avizele, m-am ocupat de cazare şi masă la oameni. Deasemenea am aranjat treseul, l-am vopsit, l-am marcat, am amenajat două porţi de start, treabă de cadastru şi apoi de supravegheat terenul. Am ţinut legătura cu Poliţia Locală care şi-a făcut treaba extraordinar, asigurându-se fluxul pe traseu, sportivii putând să alerge fără opriri. Anul acesta noi avem în toamnă etapă de cupă naţională, ultima etapă din calendarul ciclist al României se va disputa la Deva, pe 1 octombrie. La anul sperăm în altceva, dar o să discutăm asta după 1 decembrie. Clubul Făerag se străduieşte, facem ce putem şi noi şi ne bucurăm că reuşim să aducem ciclismul la Deva. În ceea ce priveşte publicitatea mulţumim Ziarului Hunedoreanului, dar din păcate nu au mai fost alţi ziarişti pe aici.”

Este cel puţin pentru prima dată pentru mine când mă aflu la o competiţie internaţională de ciclism în Deva şi pot să spun că Deva debutează cu o competiţie de Campionat balcanic. Este o realizare foarte bună şi mă bucur că în prima zi proba de contratimp individual s-a desfăşurat pe o porţiune de autostradă din A1 ce nu este terminată şi deschisă traficului, şoseaua a fost excelentă, serviciul de cronometraj la fel, arbitrejul deasemenea, concurenţii au apreciat cum s-a desfăşurat programul, am fost pe o traiectorie bună. Cu siguranţă că pentru ţările din imediata apropiere, Serbia, Macedonia, Ungaria, Deva va prezenta un interes mai mare dacă şi accesul va fi unul facil cu autostrăzi etc., Deva va deveni un punct important al acestor întreceri. E frumos la Deva, traseele sunt unele provocatoare, selective mai ales cele de fond, străbat şi nişte dealuri unde sportivii sunt destul de solicitaţi. Sunt trasee bune, există şi o înţelegere din partea autorităţilor locale, în primul rând există pasionaţi şi foarte inimoşi care se ocupă de această organizare.” a precizat vicepreşedintele Federaţiei Române de Ciclism Ovidiu Sime.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *