Cetățile dacice UNESCO ajung în grija Consiliului Județean

Cetățile dacice Costești – Cetățuie, Blidaru, Piatra Roșie și Bănița trec în admnistrarea Consiliului Judțean Hunedoara, iar Căpâlna în administrarea Consiliului Județean Alba.

„Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat astăzi, 11 februarie, cu 260 de voturi pentru și o abținere, Proiectul de Lege privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri privind protejarea acestora. Potrivit actului legislativ, cetățile dacice Costești-Blidaru, Costești-Cetățuie, Luncani-Piatra Roșie și Băniță vor intra în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, iar cetatea dacică de la Căpâlna va fi administrată de Consiliul Județean Alba. Proiectul are drept scop protejarea monumentelor UNESCO, prin măsuri de pază și protecție, prin accesarea fondurilor necesare intervențiilor de conservare, restaurare, precum și de punerea lor în valoare, în vederea integrării în circuitul turistic internațional”, a informat Consiliul Județean Hunedoara.

Încă din 2013, autoritățile județene au făcut demersuri pentru preluarea în administrare și a celorlalte cetăți dacice din Munții Orăștiei, aflate în patrimoniul mondial, după modelul Sarmizegetusei Regia.

Piatra Roșie, Costești, Blidaru și Bănița Cetăţile dacice au fost incluse în Lista patrimoniului mondial UNESCO în 1999, dar după 20 de ani, situaţia terenurilor pe care se află acestea şi zonele de protecţie nu este clarificată, nu există planuri de urbanism generale şi zonale (PUZ şi PUG) şi, prin urmare, nu se pot aloca fonduri pentru cercetare arheologică şi pentru conservarea monumentelor, informa Ionel Palăr, președinte Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. „Fără un regim clar al terenurilor pe care se află cetățile, acestea nu au avut un administrator, cu excepția Sarmizegetusa Regia, astfel că nimeni nu a putut interveni pentru conservarea lor și nici nu s-au putut aloca fonduri pentru continuarea cercetărilor arheologice. Nepăzite și aflate la cheremul braconierilor de artefacte, cetățile dacice, de 20 de ani parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, s-au degradat. Da, sunt bucuros că apelul pe care l-am făcut, din calitatea de președinte al Comisiei parlamentare pentru UNESCO, să tratăm aceste grave probleme fără să ținem seama de culoarea politică, a avut ecou. Cu unanimitate de voturi în Senat, cu unanimitate de voturi în Camera Deputaților, avem o lege care salvează cetățile dacice din Munții Orăștiei”, a precizat Ionel Palăr.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui