Cetatea Costești – salvată de voluntari. Cum vă puteți implica

Cetatea dacică de la Costești se va afla în șantier. În perioada 3 – 19 octombrie 2019, Asociația Monumentum, în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului (INP) și autoritățile locale vor interveni pentru punerea în siguranță a celor două turnuri antice printr-o acțiune de voluntariat.

„Proiectul de punere în siguranță, realizat de către INP, a primit undă verde, urmând ca „ambulanța” să realizeze intervenția propriu-zisă. Aceasta constă în demontarea protecției metalice vechi, prin care plouă de câțiva ani pe ruinele dacice, și edificarea unei suprastructuri contemporane, cu acoperiș înierbat. În paralel, vom reașeza în poziția originară, sub îndrumarea arheologilor, a istoricilor și a arhitecților, elementele din piatră căzute sau vandalizate. Pentru că autoritățile și instituțiile nu pot aloca bani pentru un sit care, practic, nu există în niciun inventar, acestea ne vor sprijini la partea logistică”, a informat organizația neguvernamentală „Ambulanța pentru monumente”.
Supravegherea arheologică va fi asigurată de colectivul științific al șantierului arheologic „Cetățile Dacice din Munții Orăștiei” format din specialiști de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane și Muzeul Județean Mureș.
Românii sunt invitați să se implice prin donații, pentru reabilitarea vestigiilor antice, donând fonduri pentru materialele necesare sau ca voluntari.
Suma materialelor pentru prima etapă este de 47 000 de lei și reprezintă contravaloarea fundațiilor supraterestre, a cherestelei, a elementelor structurale metalice, a asterelii și a hidroizolației. „Un grant de 10 000 de lei va fi pus la dispoziție de către Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, prin intermediul „Ambulanței pentru monumente”, pentru a putea începe achiziția materialelor, dar intervenția nu poate fi realizată fără sprijinul vostru. Toți cei care doresc să se implice în salvarea acestui important edificiu de valoare națională și universală sunt rugați să ne contacteze telefonic la numărul de telefon 0746319869 (arhitect Eugen Vaida), sau să doneze în contul Asociației MONUMENTUM, IBAN: RO46RNCB0227141236620001, cu specificația – Costești”, informează „Ambulanța pentru monumente”.
De asemenea, reprezentanții caută persoane energice, cu o bună capacitate de muncă fizică, pentru a lucra ca voluntari. Le vor fi puse la dispoziție echipamentul de lucru, cazare și masă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?