Cetatea Costești – salvată de voluntari. Cum vă puteți implica

Cetatea dacică de la Costești se va afla în șantier. În perioada 3 – 19 octombrie 2019, Asociația Monumentum, în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului (INP) și autoritățile locale vor interveni pentru punerea în siguranță a celor două turnuri antice printr-o acțiune de voluntariat.

„Proiectul de punere în siguranță, realizat de către INP, a primit undă verde, urmând ca „ambulanța” să realizeze intervenția propriu-zisă. Aceasta constă în demontarea protecției metalice vechi, prin care plouă de câțiva ani pe ruinele dacice, și edificarea unei suprastructuri contemporane, cu acoperiș înierbat. În paralel, vom reașeza în poziția originară, sub îndrumarea arheologilor, a istoricilor și a arhitecților, elementele din piatră căzute sau vandalizate. Pentru că autoritățile și instituțiile nu pot aloca bani pentru un sit care, practic, nu există în niciun inventar, acestea ne vor sprijini la partea logistică”, a informat organizația neguvernamentală „Ambulanța pentru monumente”.
Supravegherea arheologică va fi asigurată de colectivul științific al șantierului arheologic „Cetățile Dacice din Munții Orăștiei” format din specialiști de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane și Muzeul Județean Mureș.
Românii sunt invitați să se implice prin donații, pentru reabilitarea vestigiilor antice, donând fonduri pentru materialele necesare sau ca voluntari.
Suma materialelor pentru prima etapă este de 47 000 de lei și reprezintă contravaloarea fundațiilor supraterestre, a cherestelei, a elementelor structurale metalice, a asterelii și a hidroizolației. „Un grant de 10 000 de lei va fi pus la dispoziție de către Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, prin intermediul „Ambulanței pentru monumente”, pentru a putea începe achiziția materialelor, dar intervenția nu poate fi realizată fără sprijinul vostru. Toți cei care doresc să se implice în salvarea acestui important edificiu de valoare națională și universală sunt rugați să ne contacteze telefonic la numărul de telefon 0746319869 (arhitect Eugen Vaida), sau să doneze în contul Asociației MONUMENTUM, IBAN: RO46RNCB0227141236620001, cu specificația – Costești”, informează „Ambulanța pentru monumente”.
De asemenea, reprezentanții caută persoane energice, cu o bună capacitate de muncă fizică, pentru a lucra ca voluntari. Le vor fi puse la dispoziție echipamentul de lucru, cazare și masă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece − 12 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar         Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara