11.3 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

Ce taxe şi impozite vor plăti locuitorii municipiului Hunedoara în 2017

Consilierii locali ai municipiului Hunedoara au adoptat noile impozite şi taxe ce intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017, bonificaţiile ce se acordă celor care plătesc dările în primul trimestru al anului viitor, majorările ce le vor suporta cei ce se sustrag de la plată, precum şi micile amnistii fiscale.

 

Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1%, asupra valorii impozabile a clădirii. Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,2%. În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial. În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă a clădirii în ultimii 3 ani anteriori anului de referinţă, cota impozitului/taxei pe clădiri este de 7,5%.

 

Dările pe maşini

Impozitul pe mijloacele de transport a fost stabilită la 4 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi la maşinile de până-n 4.800 cmc capacitate cilindrică şi câte 6 lei pentru cele care depăşesc capacitatea cilindrică menţionată. Pentru vehicule fără capacitate cilindrică evidenţiată suma este de 50 de lei pe an. În cazul mijloacelor de transport hibride aflate în proprietatea persoanelor fizice şi/ sau juridice impozitul se reduce cu 50%. Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, teren şi mijloace de transport datorate pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie 2017, inclusiv, se acordă o bonificaţie de 10 %.  De asemenea, creanţele fiscale restante aflate în sold la data de 31.12.2016 care sunt mai mici de 35 lei, se anulează. Plafonul se aplică tuturor creanţelor fiscale datorate şi neachitate de debitori.

 

Birurile urbaniştilor

Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de foraje sau excavări se stabileşte în sumă de 10 lei/ mp de teren afectat. Pentru eliberarea autorizaţiei de construire la chioşcuri, tonete, cabine, spatii de expunere, situate pe căile şi în spaţiile publice, precum şi pentru amplasarea corpurilor şi a panourilor de afişaj, a firmelor şi reclamelor este de 8 lei pentru fiecare metru pătrat de suprafaţa ocupată de construcţie, pentru eliberarea unei autorizaţii privind lucrările de racorduri şi branşamente la reţele publice de apa, canalizare, gaze, termice, energie electrica, telefonie şi televiziune prin cablu este de 13 lei pentru fiecare racord. Taxa pentru avizarea certificatului de urbanism va fi de 15 lei,

iar cea pentru autorizaţia de construire este egală cu 1% din valoarea lucrării. Pentru construirea de locuinţe taxa se reduce cu 50%. Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de desfiinţare, totală sau parţială, a unei construcţii este egală cu 0,1% din valoarea impozabilă stabilită pentru determinarea impozitului pe clădiri, aferentă părţii desfiinţate, iar taxă pentru eliberarea certificatului de nomenclatură stradală şi adresă se stabileşte în sumă de 9 lei.

 

Taxe pentru negustori

Pentru obţinerea atestatului de producător  se va plăti o taxă de 20 lei, în timp ce pentru carnetul de comerciant suma datorată primăriei va fi de 40 lei. Pentru activităţi de comerţ cu amănuntul pentru care mărimea exerciţiului comercial nu depăşeşte 100 de metri pătraţi taxa se stabileşte la 200 lei, în timp ce pentru suprafeţe mai mari suma va fi de 300 de lei. Activitatea de comerţ cu ridicata (depozitare) indiferent de mărime taxa se stabileşte la 300 lei, pentru activităţile de prestări servicii şi producţie indiferent de suprafaţă taxa se stabileşte la 150 lei, cu următoarele excepţii: reparaţii radio – tv – 100 lei; ceasornicărie – 100 lei; reparaţii încălţăminte – 100 lei; activităţi de colectare deşeuri reciclabile: 3.000 lei.

 

Nunţi, botezuri, parastase

Pentru cei care vor să închirieze căminele culturale din Boș, Groș, Pestișu Mare, Hășdat, Răcăștie și Buituri, taxa de nunţi, botezuri este de 200 lei pe zi, ir pentru petreceri în grupuri mici suma e de 50 lei/ 8 ore. Taxele pentru autorizaţia de spargere sunt a) Până la 10 mp afectaţi – 60,00 lei; b) Peste 10 mp afectați: 120,00 lei + 10,00 lei pentru  fiecare mp ce depăşeşte 10 mp. Taxa pentru ocuparea temporară a domeniului public cu materiale de construcţii este de 20,00 lei/ mp, iar taxa pentru eliberare avize domeniul public în vederea obţinerii autorizaţiei de construire este 20,00 lei.

 

Copii după documente

Taxa specială instituită pentru eliberarea de copii după documente la cereri privind liberul acces la informaţiile de interes public a fost fixată la suma de 0,05% din salariul minim pe economie, calculat pe pagină. Pentru eliberarea de copii ale unor acte solicitate de populaţie din arhiva Biroului Impozite şi Taxe Locale, Impunere, Constatare, Control şi Biroului Executări Silite se va plăti pe suport de hârtie format A4 – 2 lei/ pagină, pe suport de hârtie format A3 – 4 lei/ pagină, copie xerox după procesul-verbal de amendă – 2 lei/ pagină. Pentru restul solicitanţilor care conform prevederilor legale au dreptul de a solicita xerocopii după actele de proprietate şi care în mod expres nu sunt scutiţi prin lege de plata acestora sumele sunt: format A4 – 5 lei/ pagină şi format A3 -10 lei/ pagină, iar pentru copie xerox după procesul-verbal de amendă – 5 lei/ pagină. În cazul în care solicitantul doreşte confirmarea autenticităţii copiilor cu actele originale de către secretarul municipiului Hunedoara, taxa pentru eliberarea copiilor este de 10 lei pentru  fiecare pagină.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/