Ce tari suntem. CEH blochează negocierile dintre Guvern şi FMI

Partenerii financiari externi ai României solicită restructurări masive de personal la Complexul Energetic Hunedoara

ceh

Negocierile dintre Guvern, pe de o parte, respectiv FMI şi Comisia Europeană pe de altă parte, nu au au putut fi concretizate. Cele două instituţii au solicitat restructurarea masivă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) , la fel ca şi cel din Oltenia, iar discuţiile vor fi reluate abia în aprilie.

Mai „respiră” până în aprilie

Cel puţin pentru moment, ca urmare a neînţelegerilor dintre părţile ce au negociat termenii, nu va fi semnată o scrisoare de intenţie, iar discuţiile cu privire la punctele de vedere divergente, inclusiv cel referitor la CEH, vor fi reluate în aprilie.

Amintim că Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) au cerut ca liberalizarea preţului la gaze să fie aplicată din luna aprilie pentru populaţie şi centrale de energie termică (CET-uri), cu o creştere a preţului la gaze catalogată drept “abruptă” de către şeful Guvernului, de la 53,5 lei MWh la 62 lei MWh. Executivul a respins această solicitare, considerând-o nesustenabilă, cu argumentul că populaţia şi CET-urile nu pot suporta o astfel de creştere din aprilie. În privinţa companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia, FMI şi CE au cerut restructurarea “masivă şi radicală” a acestora. Oficialii guvernamentali sunt de părere, însă, că o astfel de restructurare nu ar salva industria de profil, ci, dimpotrivă, ar diminua semnificativ importanţa acestui sector.

Complexul Energetic Hunedoara este, oricum, cu un pas în faliment. Are datorii colosale la bugetul de stat şi către partenerii de afaceri.

Plăţi cu „pistolul” insolvenţei la tâmplă

 Ultimele date făcute publice plasează CEH în fruntea datornicilor la bugetul asigurărilor de sănătate,  cu restanţe la plată în valoare de 27.415.522 lei (6.092.338 euro). De asemenea are datorii comerciale de zeci de milioane de lei, pentru care s-a cerut chiar insolvenţa în instanţă. Până acum, două societăţi au formulat astfel de cereri la Tribunalul Hunedoara şi, ca să scape de un eventual proces de insolvenţă, oficialii entităţii energetice au făcut rapid plăţi către creditori. Prima societate care a cerut insolvenţa este Gerom Invest, iar la începutul acestei luni, mai precis în data de 4 februarie, Multigama Tech SRL Bucureşti a formulat o solicitare similară. Reprezentanţii CEH susţin, însă, într-un comunicat dat luni publicităţii, că „până în prezent nu ne-a fost comunicată cererea creditoarei SC Multigama Tech SRL împreună cu documentele însoţitoare, pentru  analiza certitudinii creanţei şi promovarea unei contestaţii la cererea deschiderii insolvenţei. La data prezentului comunicat nu avem datorii către SC Multigama Tech SRL”.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului de Administraţie al CEH, Ioan Stamin Purcaru, a demisionat la finele săptămânii trecute, rămânând simplu membru în consiliu. (Carmen Cosman – Preda)

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara         ANI a găsit-o în incompatibilitate pe Delia Bada, fosta șefă a spitalului din Deva         PIAȚA MUNCII. Rata șomajului din județ a crescut         ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Şase ani de funcţionare a CJMSU Hunedoara fără nicio secundă e întrerupere         Castelul Corvinilor a adus venituri de 1,6 milioane de euro         Situația regretabilă remarcată de un istoric, despre salariile polițiștilor locali: „Mi-au trebuit 40 de ani de cercetări şi publicaţii ştiinţifice ca să le ating pragul salarial”         2020, AN ELECTORAL. Ruinele Devei în vizorul Primăriei         Accident pe șoseaua Deva – Hunedoara, produs de un șofer care a adormit la volan         ANIVERSATĂ DE PRIMAR. Sărbătoare mare în familia unei hunedorence de 100 de ani         Sentință în dosarul „baronilor fierului” din Hunedoara