Ce tari suntem. CEH blochează negocierile dintre Guvern şi FMI

Partenerii financiari externi ai României solicită restructurări masive de personal la Complexul Energetic Hunedoara

ceh

Negocierile dintre Guvern, pe de o parte, respectiv FMI şi Comisia Europeană pe de altă parte, nu au au putut fi concretizate. Cele două instituţii au solicitat restructurarea masivă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) , la fel ca şi cel din Oltenia, iar discuţiile vor fi reluate abia în aprilie.

Mai „respiră” până în aprilie

Cel puţin pentru moment, ca urmare a neînţelegerilor dintre părţile ce au negociat termenii, nu va fi semnată o scrisoare de intenţie, iar discuţiile cu privire la punctele de vedere divergente, inclusiv cel referitor la CEH, vor fi reluate în aprilie.

Amintim că Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) au cerut ca liberalizarea preţului la gaze să fie aplicată din luna aprilie pentru populaţie şi centrale de energie termică (CET-uri), cu o creştere a preţului la gaze catalogată drept “abruptă” de către şeful Guvernului, de la 53,5 lei MWh la 62 lei MWh. Executivul a respins această solicitare, considerând-o nesustenabilă, cu argumentul că populaţia şi CET-urile nu pot suporta o astfel de creştere din aprilie. În privinţa companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia, FMI şi CE au cerut restructurarea “masivă şi radicală” a acestora. Oficialii guvernamentali sunt de părere, însă, că o astfel de restructurare nu ar salva industria de profil, ci, dimpotrivă, ar diminua semnificativ importanţa acestui sector.

Complexul Energetic Hunedoara este, oricum, cu un pas în faliment. Are datorii colosale la bugetul de stat şi către partenerii de afaceri.

Plăţi cu „pistolul” insolvenţei la tâmplă

 Ultimele date făcute publice plasează CEH în fruntea datornicilor la bugetul asigurărilor de sănătate,  cu restanţe la plată în valoare de 27.415.522 lei (6.092.338 euro). De asemenea are datorii comerciale de zeci de milioane de lei, pentru care s-a cerut chiar insolvenţa în instanţă. Până acum, două societăţi au formulat astfel de cereri la Tribunalul Hunedoara şi, ca să scape de un eventual proces de insolvenţă, oficialii entităţii energetice au făcut rapid plăţi către creditori. Prima societate care a cerut insolvenţa este Gerom Invest, iar la începutul acestei luni, mai precis în data de 4 februarie, Multigama Tech SRL Bucureşti a formulat o solicitare similară. Reprezentanţii CEH susţin, însă, într-un comunicat dat luni publicităţii, că „până în prezent nu ne-a fost comunicată cererea creditoarei SC Multigama Tech SRL împreună cu documentele însoţitoare, pentru  analiza certitudinii creanţei şi promovarea unei contestaţii la cererea deschiderii insolvenţei. La data prezentului comunicat nu avem datorii către SC Multigama Tech SRL”.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului de Administraţie al CEH, Ioan Stamin Purcaru, a demisionat la finele săptămânii trecute, rămânând simplu membru în consiliu. (Carmen Cosman – Preda)

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

zece − zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier         Accident pe DN 76, în zona Brad. Tânără la un pas de tragedie după ce a pierdut controlul mașinii         Momente cumplite pe râul Strei. O fetiță a dispărut în apele canalului de derivație         Tavanul s-a prăbușit peste biroul lui Costel Avram, din Consiliul Județean Hunedoara         27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani