Ce tari suntem. CEH blochează negocierile dintre Guvern şi FMI

Partenerii financiari externi ai României solicită restructurări masive de personal la Complexul Energetic Hunedoara

ceh

Negocierile dintre Guvern, pe de o parte, respectiv FMI şi Comisia Europeană pe de altă parte, nu au au putut fi concretizate. Cele două instituţii au solicitat restructurarea masivă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) , la fel ca şi cel din Oltenia, iar discuţiile vor fi reluate abia în aprilie.

Mai „respiră” până în aprilie

Cel puţin pentru moment, ca urmare a neînţelegerilor dintre părţile ce au negociat termenii, nu va fi semnată o scrisoare de intenţie, iar discuţiile cu privire la punctele de vedere divergente, inclusiv cel referitor la CEH, vor fi reluate în aprilie.

Amintim că Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) au cerut ca liberalizarea preţului la gaze să fie aplicată din luna aprilie pentru populaţie şi centrale de energie termică (CET-uri), cu o creştere a preţului la gaze catalogată drept “abruptă” de către şeful Guvernului, de la 53,5 lei MWh la 62 lei MWh. Executivul a respins această solicitare, considerând-o nesustenabilă, cu argumentul că populaţia şi CET-urile nu pot suporta o astfel de creştere din aprilie. În privinţa companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia, FMI şi CE au cerut restructurarea “masivă şi radicală” a acestora. Oficialii guvernamentali sunt de părere, însă, că o astfel de restructurare nu ar salva industria de profil, ci, dimpotrivă, ar diminua semnificativ importanţa acestui sector.

Complexul Energetic Hunedoara este, oricum, cu un pas în faliment. Are datorii colosale la bugetul de stat şi către partenerii de afaceri.

Plăţi cu „pistolul” insolvenţei la tâmplă

 Ultimele date făcute publice plasează CEH în fruntea datornicilor la bugetul asigurărilor de sănătate,  cu restanţe la plată în valoare de 27.415.522 lei (6.092.338 euro). De asemenea are datorii comerciale de zeci de milioane de lei, pentru care s-a cerut chiar insolvenţa în instanţă. Până acum, două societăţi au formulat astfel de cereri la Tribunalul Hunedoara şi, ca să scape de un eventual proces de insolvenţă, oficialii entităţii energetice au făcut rapid plăţi către creditori. Prima societate care a cerut insolvenţa este Gerom Invest, iar la începutul acestei luni, mai precis în data de 4 februarie, Multigama Tech SRL Bucureşti a formulat o solicitare similară. Reprezentanţii CEH susţin, însă, într-un comunicat dat luni publicităţii, că „până în prezent nu ne-a fost comunicată cererea creditoarei SC Multigama Tech SRL împreună cu documentele însoţitoare, pentru  analiza certitudinii creanţei şi promovarea unei contestaţii la cererea deschiderii insolvenţei. La data prezentului comunicat nu avem datorii către SC Multigama Tech SRL”.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului de Administraţie al CEH, Ioan Stamin Purcaru, a demisionat la finele săptămânii trecute, rămânând simplu membru în consiliu. (Carmen Cosman – Preda)

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Voluntarii care lucrează la Cetatea Costești au nevoie de ajutor         NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții