-0 C
Deva
vineri, aprilie 19, 2024

Ce soartă au avut marile clădiri publice din Hunedoara epocii comuniste

Aglomerate în deceniile trecute, mai multe clădiri publice din Hunedoara au fost închise în ultimul deceniu, iar unele s-au ruinat. Proprietarii nu au mai investit în reabilitarea lor, cheltuielile de întreţinere sunt ridicate, iar vechile clădiri îşi găsesc cu greu o nouă utilitate.

 

Două mari săli de spectacole (Siderurgistul şi Teatrul) şi două cinematografe (Modern şi Flacăra) funcţionau la începutul anilor ´90 în Hunedoara. Toate sunt închise în prezent, şi doar actuala casă de cultură a intrat în renovare.

Clubul Siderurgistul din Hunedoara a fost construit la sfârşitul anilor ´50. Clădirea care aparţinea sindicatului Siderurgistrul, din combinat, are o suprafaţă de peste 4.000 de metri pătraţi şi o sală de spectacole de peste 1.100 de locuri şi o sală mică de 250 de locuri. În trecut, clubul Siderugistrul găzduia spectacole şi gale sportive. De la sfârşitul anilor ´90, spectacolele au încetat, iar până în 2015, când clădirea a rămas închisă, aici mai aveau loc doar baluri ale bobocilor. În ultimii ani, instalaţiile electrice au fost distruse, tencuiala şi cărămizile s-au prăbuşit, iar în interior, mobilierul vechi de peste trei decenii s-a şubrezit. Prin ferestrele sparte, se poate vedea dezastrul din unele încăperi.

Pe lista clădirilor – fantomă din Hunedoara a ajuns şi Cinematograful Modern, inaugurat în 1984. În vremea funcţionării sale, avea două săli şi peste 350 de locuri pentru spectatori, dar şi o sală mai mică, pentru proiecţii de pe casete video.

După Revoluţie, cinematograful a intrat în declin, s-a închis apoi, iar clădirea a fost folosită câţiva ani ca depozit. Apoi a fost abandonată şi vandalizată. De pesete un deceniu, fostul cinematograf face parte din ruinele epocii ceauşiste ale Hunedoarei, iar aspectul său şi mizeria strânsă în incintă i-au revoltat pe hunedoreni. Municipalitatea a solicitat în instanţă administratorilor săi de la RADEF – România Film demolarea construcţiei. Cinematograful Flacăra este închis din 2019, după ce timp de un an a fost preluat în chirie de un investitor privat care a încercat refuncţionalizarea sa. Nu a avut însă succesul aşteptat. Cinematograful era închis de la începutul anilor 2000 de RADEF.

Doar Casa de Cultură din Hunedoara va mai mai fi redeschisă în viitorul apropiat. Clădirea monumentală din centrul Hunedoarei a fost construită la mijlocul anilor ‘50, la mijlocul distanţei dintre poarta Combinatului Siderurgic Hunedoara şi cartierul O.M. (Oraşul Muncitoresc). „Teatrul cinematograf”, cu o sală de spectacole cu peste 700 de locuri, a fost realizat după planurile arhitectului Nicolae Porumbescu şi după modelul „Casei de cultură Înfrăţirea între popoare” din Bucureştii Noi, proiectată de acelaşi arhitect.

Sursa de inspiraţie pentru construcţia emblematică din zona centrală a municipiului ar fi fost clădirea faimosului Teatru Balşoi, din Moscova, înfiinţată la începutul secolului al XIX-lea. Decenii la rând, teatrul a reprezentat principalul loc al evenimentelor culturale, însă din 2015 a rămas închisă publicului. Recent, Casa de Cultură a Hunedoarei a intrat în renovare, iar după finalizarea lucrărilor,  în luna decembrie, va fi redeschisă. Pe lângă activităţile culturale pentru care a fost ridicată, aici va funcţiona şi Biblioteca municipală a Hunedoarei, anunţă reprezentanţii Primăriei Hunedoara.

La sfârşitul anilor ´80, în Hunedoara funcţionau două gări: cea mai mare dintre ele era punctul de pornire şi capăt de line pentru trenurile care plecau spre Simeria, iar gara mică, din vecinătatea Castelului Corvinilor era locul de plecare al călătorilor spre Govâjdia şi Ghelari. Ultimul tren a plecat din Hunedoara în anul 2018 spre Simeria, în timp gara mică şi calea ferată îngustă care lega Hunedoara de Ţinutul Pădurenilor au fost desfiinţate în urmă cu peste un deceniu.

Clădirea staţiei CFR din Hunedoara a fost proiectată în 1951 şi finalizată în 1953 şi se distinge atât prin arhitectura sa, cât şi prin cele două fresce din holul principal, pictate de Paul Miracovici, care redau într-un mod romanţat munca în oţelăriile Hunedoarei şi sărbătoarea localnicilor, trezind nostalgii hunedorenilor.

Vârstnicii din Hunedoara au prins zilele în care, trotuarele largi ale gării, ornamentate cu vase şi scuaruri de flori, erau supraglomerate de sutele de muncitori care aşteptau să plece cu trenul spre uzinele Hunedoarei şi spre nodul feroviar Simeria, aflat la 18 kilometri. Gara funcţiona cu aproape 30 de spaţii, avea un restaurant, două săli de aşteptare, iar în jurul ei câteva baruri şi terase îi primeau pe navetiştii combinatului siderurgic.

După 1990, numărul călătorilor cu trenul a scăzut vertiginos, iar în ultimii ani înainte ca traficul feroviar să fie suspendat pe linia Hunedoara – Simeria, trenurile circulau aproape goale între cele două oraşe. În februarie 2018, clădirea a fost pusă sub lacăt, iar circulaţia trenurilor de călători pe ruta Hunedoara – Simeria a fost suspendată. De atunci, unii localnici au protestat faţă de decizia luată de reprezentanţii CFR, însă fără succes.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/