Ce se întâmplă cu cei patru kilometri rămași nemodernizați din Drumul Județean Hunedoara – Lelese

Un sector de patru kilometri din Drumul județean 687F, calea de acces din Hunedoara spre satele comunei Lelese din Ținutul Pădurenilor, a rămas acoperit cu pământ și piatră, deși în ultimii ani aproape toate drumurile din jurul lui au fost modernizate.

Drumul Hunedoara – Lelese măsoară 30 de kilometri, traversează satele Teliucu Inferior și Govâjdia, apoi trece pe valea Nădrabului, pe marginea fostelor exploatări miniere de la Ghelari și a haldei și carierei de calcar de la Crăciuneasa, apoi urcă abrupt spre centrul satului Lelese. De la capătul lui, un drum de creastă, transformat în ultimii doi ani într-o șosea modernă continuă până în satul Sohodol, unde mai locuiesc circa 20 de oameni. În ultimii cinci ani, au fost modernizate sectoarele Crăciuneasa – Lelese și Crăciuneasa – satul Cerișor, iar drumul Govăjdia – Plop – Ghelari, intersectat cu DJ 687 F, se află în șantier.
Autoritățile nu au mai intervenit pe cei patru kilometri dintre Furnalul de la Govăjdia și intrarea pe teritoriul comunei Lelese, pentru că o parte a terenurilor aferente acestuia aparțin comunelor Lelese și Ghelari, astfel că nu au putut lărgi drumul de pământ. Recent, printr-o hotărâre adoptată de Consiliul Județean Hunedoara, terenurile respective au intrat în administrarea autorității județene, astfel că drumul va putea fi lărgit și modernizat. Procedurile vor mai dura, fiind vorba de un drum de pământ care va trebui reabilitat complet și nu unul asfaltat.

Comuna Lelese, aflată la circa 30 de kilometri de Hunedoara și înconjurată de păduri vaste, a rămas renumită pentru tradiţiile localnicilor, păstrate cu străşnicie de secole şi pentru arta populară specifică Ținutului Pădurenilor. În cele patru sate ale comunei Lelese (Runcu Mare, Lelese, Cerișor și Sohodol) mai locuiesc 400 de oameni. Fiecare dintre ele a avut câte o şcoală, unele vechi de aproape 100 de ani.

Foto: ZHD.ro

 

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului