Ce șanse mai au proiectele de restaurare din Hunedoara depuse la ADR VEST

Agenţia de Dezvoltare Regională Vest a făcut publică situaţia proiectelor depuse la nivelul Regiunii Vest în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020: Potrivit ADR Vest, situaţia proiectelor depuse de autorităţile din judeţul Hunedoara se prezintă astfel:

Proiectul„Restaurarea şi Valorificarea Durabilă a Patrimoniului Cultural Castelul Corvinilor”, prin care Primăria Hunedoara solicită o finanţare de aproape 22 de milioane de lei se află în evaluare.  Proiectul de restaurare  a fost depus iniţial în 26 iulie 2016 şi a fost respins. A fost depus, din nou, în 24 noiembrie 2016. Investiţia prevede lucrări de intevenţie la castel, atât la exterior cât şi în curţile interioare.

„În prima etapă de intervenţii se va urmări stoparea proceselor biologice, aplicarea de tratamente de preconsolidare, efectuarea de operaţiuni de extragere a sărurilor şi îndepărtarea rosturilor căzătoare. În următoarea etapă se vor aplica procedee de curăţire şi tratamente de consolidare, se vor realiza operaţiunile de taselare şi întregirile volumetrice necesare, completările de rosturi, realizarea blocurilor de piatră şi realizarea reconstituirilor volumetrice. La final se vor efectua operatiuni de hidrofugare a suportului litic, acestea fiind considerate şi tratamente finale în procesul de restaurare-conservare”, informa Primăria Hunedoara. De asemenea, sunt prevăzute lucrări de eliminare a igrasiei din pereţii Castelului Corvinilor, adiacenţi curţilor interioare, crearea unor spaţii noi vizitabile şi şi restaurarea încăperilor din incinta castelului. Proiectul mai prevede renunţarea la incălzirea pe gaz şi trecerea la încălzirea electrică.

Muzeul Mineritului – în evaluare

Proiectul „Reabilitarea clădirii Muzeului Mineritului şi amenajarea muzeistică”, depus în 25 noiembrie 2016 de Primăria Petroşani este în evaluare. Proiectul prevede reabilitarea clădirii muzeului prin executarea unor lucrări de reparaţii, intervenţii de consolidare şi intervenţii structurale, accesibilizarea clădirii pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, dotarea muzeului cu instalaţii, echipamente şi dotări, dotarea muzeului cu mobilier, amenajarea suprafeţei exterioare de teren cu alei, trotuare, spaţii verzi. Muzeul Mineritului a fost inaugurat în 1967 şi funcţionează într-o clădire veche de un secol. Colecţiile sale prezintă istoria mineritului de cărbune şi a dezvoltării tehnicii miniere de exploatare.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa – respins

Proiectul de conservare şi restaurare a Amfiteatrului şi Forului din situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, depus în data de 25 noiembrie 2016 de Consiliul Judeţean Hunedoara, a fost respins. Valoarea totală a proiectului aprobată de Consiliul Judeţean Hunedoara se ridică la 21.097.235 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia administraţiei judeţene era stabilită la 628.700 de lei, inclusiv TVA. „Obiectivul general al proiectului îl reprezintă valoriificarea durabilă a obiectului de patrimoniu Ulpia Traiana Sarmizegetusa, prin lucrări de conservare şi restaurare, cu impact direct în creşterea numărului de vizitatori după intervenţia asupra sa, impulsionând dezvoltarea locală şi implicit a judeţului Hunedoara”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.  Amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi refăcut şi va putea găzdui până la 6.000 de spectatori, potrivit iniţiatorilor proiectului.

Proiectul de restaurare a Bisericii din Ribiţa, depus în 25 noiembrie 2016 de administraţia locală din Ribiţa şi Parohia Ortodoxă a bisericii hunedorene a fost respins. Proiectul prevedea înlocuirea învelitoarei, iluminatul arhitectural, conservarea şi împrejmuirea bisericii, realizarea unui lumânărar, reabilitarea porţii de acces şi reamenajarea incintei bisericii.

Proiectul de restaurare şi consolidare a Cetăţii Orăştiei, depus de primărie, a fost, de asemenea, respins.

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului