Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare

Pe timp de iarnă, călătoriile spre satele izolate din Ţinutul Pădurenilor sunt extrem de dificile, din cauza drumurilor de pământ, înfundate în noroaie. În ultimii ani, puţine investiţii au dus la scoaterea din izolare a câtorva comunităţi din zona învecinată Devei, Hunedoarei şi Haţegului.

Vadu Dobrii, în trecut o aşezare prosperă din Ţinutul Pădurenilor, unde funcţiona o mină de fier, o tabără şcolară şi o unitate militară anti-aeriană, se numără printre localităţile care au cel mai mult de suferit din cauza lipsei investiţiilor în infrastructura rutieră. Cel puţin cinci drumuri judeţene, comunale şi forestiere duc spre satul din Munţii Poiana Ruscă, dar sunt aproape impracticabile pe ultimii kilometri. Iarna, cele câteva familii rămase în Vadu Dobrii sunt izolate de comunităţile din împrejurimi.

Din vara anului 2019, un sector de 13 kilometri al Drumui Comunal 103A Vălari – Cernişoara Florese – Vadu Dobrii a intrat în şantier şi va fi transformat într-o şosea modernă, care porneşte din satul Cernişoara Florese şi traversează un teritoriu vast ocupat de păduri, până la poalele Vârfului Muncelu (1.140 metri). Investiţia depăşeşe opt milioane de lei şi este finanţată prin Progrramul Naţional de Dezvoltare Locală II. Lucrările sunt însă dificile şi datorită naturii „neîmblânzite”, alunecările de teren şi dobprâturile de pădure fiind frecvente pe traseul aproape inaccesibil autoturismelor.

Tot din Cernişoara Florese, un alt drum forestier care leagă satul de localitatea Bunila, va fi transformat în şosea. Lucrările la Drumul forestier (DC 111 A), pe un sector de 2,5 kilometri, au început în vara anului trecut. Investiţia a fost estimată iniţial la 2,5 milioane de lei este derulată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II. De la intrarea în satul Bunila, drumul coboară o pantă abruptă prin pădure, până în satul învecinat. Alunecările de teren au avut loc şi aici, pe mai multe porţiuni de pe şantierul viitoarei şosele.

În aceeaşi zonă, a intrat în şantier şi Drumul Comunal 109 A Topliţa – Goleş – Dăbâca. Este un drum de pământ care urcă abrupt prin pădure, de la marginea Topliţei, şi traversează satele aproape pustii Goleş şi Mladin, coborând apoi în Dăbâca.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare

  1. Nicolae

    Domii de la Consiliul Judetean ( fiind din zona padurenilor sau a momarlanilor ) au uitat de malul drept al Muresului respectiv drumul de la Sacaramb la Geoagiu Bai (care poate lega si Renghetul si Mada ) si revigora si aceasta zona ! 🙁

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece + 14 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier         Accident pe DN 76, în zona Brad. Tânără la un pas de tragedie după ce a pierdut controlul mașinii         Momente cumplite pe râul Strei. O fetiță a dispărut în apele canalului de derivație         Tavanul s-a prăbușit peste biroul lui Costel Avram, din Consiliul Județean Hunedoara         27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani