Cât va costa noua statuie a lui Ioan de Hunedoara

O statuie a ecvestră a lui Ioan de Hunedoara va fi ridicată în sensul giratoriu de pe Bulevardul Dacia, pe amplasamentul actualei statui a voievodului (ridicată în 1996), care va fi mutată într-o altă locaţie. Pentru realizarea noii statui, cu titlul „marele războinic hunedorean”, primăria organizează un concurs de soluţii, cu premii acordate participanţilor.

Lucrările prezentate vor fi analizate de o comise condusă de primarul Dan Bobouţanu, din care mai fac parte istorici, muzeografi şi artişti. Autorul proiectului de pe locul I va negocia, condiţiile în care va realiza opera de artă plastică. Aşadar, locul I al concursului de proiecte constă în atribuirea contractului de realizare a statuii de bronz, cu un soclu din beton armat, placat cu piatră de calcar sau granit. Concurentul plasat pe locul al doilea va primi 6.000 de lei, iar cel de pe locul al treilea 4.000 de lei. „Valoarea estimativă de realizare a statuii ecvestre pe soclu, reprezentându-l pe Ioan (Iancu) de Hunedoara, în postura de războinic pe cal, statuie din bronz şi soclu din beon armat, placat cu piatră de calcar sau de granit este de 2.800.000 de lei, exclusiv TVA”, arată primăria.

Concursul se va desfăşura în două etape. Prima dintre ele, eliminatorie, va consta în prezentarea a două desene pe carton cu tema statuii. A doua etapă va consta în prezentarea machetei statuii, a soclului şi a costurilor estimative defalcate pentru statuie şi soclu. Soluţia câştigătoare va fi aleasă în funcţie de calitatea artistică a soluţiei (70 la sută) şi de costul de realizare a monumentului (30 la sută). Până în 28 martie, concurenţii pot depune documentaţia pentru prima etapă a jurizării, iar pentru etapa finală a acestuia termenul este de 14 mai. Rezultatele concursului de proiecte vor fi anunţate în 27 mai 2019. Termenul de finalizare a sculpturii, montării şi ecepţiei va fi 20 aprilie 2020, iar inaugurarea statuii voievodului va avea loc în 1 mai 2020.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara a fost închisă după un atac informatic         Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie