Cât va costa noua statuie a lui Ioan de Hunedoara

O statuie a ecvestră a lui Ioan de Hunedoara va fi ridicată în sensul giratoriu de pe Bulevardul Dacia, pe amplasamentul actualei statui a voievodului (ridicată în 1996), care va fi mutată într-o altă locaţie. Pentru realizarea noii statui, cu titlul „marele războinic hunedorean”, primăria organizează un concurs de soluţii, cu premii acordate participanţilor.

Lucrările prezentate vor fi analizate de o comise condusă de primarul Dan Bobouţanu, din care mai fac parte istorici, muzeografi şi artişti. Autorul proiectului de pe locul I va negocia, condiţiile în care va realiza opera de artă plastică. Aşadar, locul I al concursului de proiecte constă în atribuirea contractului de realizare a statuii de bronz, cu un soclu din beton armat, placat cu piatră de calcar sau granit. Concurentul plasat pe locul al doilea va primi 6.000 de lei, iar cel de pe locul al treilea 4.000 de lei. „Valoarea estimativă de realizare a statuii ecvestre pe soclu, reprezentându-l pe Ioan (Iancu) de Hunedoara, în postura de războinic pe cal, statuie din bronz şi soclu din beon armat, placat cu piatră de calcar sau de granit este de 2.800.000 de lei, exclusiv TVA”, arată primăria.

Concursul se va desfăşura în două etape. Prima dintre ele, eliminatorie, va consta în prezentarea a două desene pe carton cu tema statuii. A doua etapă va consta în prezentarea machetei statuii, a soclului şi a costurilor estimative defalcate pentru statuie şi soclu. Soluţia câştigătoare va fi aleasă în funcţie de calitatea artistică a soluţiei (70 la sută) şi de costul de realizare a monumentului (30 la sută). Până în 28 martie, concurenţii pot depune documentaţia pentru prima etapă a jurizării, iar pentru etapa finală a acestuia termenul este de 14 mai. Rezultatele concursului de proiecte vor fi anunţate în 27 mai 2019. Termenul de finalizare a sculpturii, montării şi ecepţiei va fi 20 aprilie 2020, iar inaugurarea statuii voievodului va avea loc în 1 mai 2020.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși