Cât va costa noua statuie a lui Ioan de Hunedoara

O statuie a ecvestră a lui Ioan de Hunedoara va fi ridicată în sensul giratoriu de pe Bulevardul Dacia, pe amplasamentul actualei statui a voievodului (ridicată în 1996), care va fi mutată într-o altă locaţie. Pentru realizarea noii statui, cu titlul „marele războinic hunedorean”, primăria organizează un concurs de soluţii, cu premii acordate participanţilor.

Lucrările prezentate vor fi analizate de o comise condusă de primarul Dan Bobouţanu, din care mai fac parte istorici, muzeografi şi artişti. Autorul proiectului de pe locul I va negocia, condiţiile în care va realiza opera de artă plastică. Aşadar, locul I al concursului de proiecte constă în atribuirea contractului de realizare a statuii de bronz, cu un soclu din beton armat, placat cu piatră de calcar sau granit. Concurentul plasat pe locul al doilea va primi 6.000 de lei, iar cel de pe locul al treilea 4.000 de lei. „Valoarea estimativă de realizare a statuii ecvestre pe soclu, reprezentându-l pe Ioan (Iancu) de Hunedoara, în postura de războinic pe cal, statuie din bronz şi soclu din beon armat, placat cu piatră de calcar sau de granit este de 2.800.000 de lei, exclusiv TVA”, arată primăria.

Concursul se va desfăşura în două etape. Prima dintre ele, eliminatorie, va consta în prezentarea a două desene pe carton cu tema statuii. A doua etapă va consta în prezentarea machetei statuii, a soclului şi a costurilor estimative defalcate pentru statuie şi soclu. Soluţia câştigătoare va fi aleasă în funcţie de calitatea artistică a soluţiei (70 la sută) şi de costul de realizare a monumentului (30 la sută). Până în 28 martie, concurenţii pot depune documentaţia pentru prima etapă a jurizării, iar pentru etapa finală a acestuia termenul este de 14 mai. Rezultatele concursului de proiecte vor fi anunţate în 27 mai 2019. Termenul de finalizare a sculpturii, montării şi ecepţiei va fi 20 aprilie 2020, iar inaugurarea statuii voievodului va avea loc în 1 mai 2020.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece + douăzeci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj         Mircea Lucescu a revenit în Hunedoara. Ce a dezvăluit antrenorul legendar al echipei Corvinul         Dacfest 2019, la poalele Măgurii Uroiului         Primăria Deva primește fonduri UE pentru reabilitarea „Palatului” Cetății Devei         Carmen Hărău: „Românii trebuie să știe!”         Autostrada Lugoj – Deva. Ce se întâmplă pe Lotul 3         Moştenirea dregătorului Potecă, mătrăşită după cinci ani         Primăria Deva caută teren pentru ghetoul de la „Porcărie”         Tragedie în Petroșani         Lucrările de reabilitare a podului rutier peste râul Strei au fost scoase la licitație publică         Accident feroviar în apropiere de Brad: un șofer a tăiat calea trenului         Zona periculoasă a DN 66, dotată cu parapeți         Vladimir Brilinsky, lăsat de șefii CJ în afara Sarmizegetusei Regia         Tânăr condamnat pentru trafic de droguri după ce a vrut să se îmbogățească prin „darknet”         Drama tinerei care și-a pierdut fetița de 7 ani într-un accident feroviar         Un weekend de poveste în Retezat         Avantajele unui scaun de birou confortabil: De ce să îl schimbi acum!