Castelul Nopcsa a intrat în șantier

153

Castelul Nopcsa a intrat în șantier, iar în ultimele zile au fost debarasate mobilierul, ferestrele și acoperișul vechi al acestuia. Monumentul istoric va fi restaurat și transformat într-un muzeu, în urma unei investiții de 6,4 milioane de lei, fonduri alocate Consiliului Județean prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi din bugetul judeţului Hunedoara. Termenul de execuţie a lucrărilor este de 18 luni.
Castelul Nopcsa este un monument istoric de categoria B și se numără printre clădirile istorice care nu au fost revendicate de presupuşi urmaşi ai familiilor nobiliare din Ţara Haţegului.

A fost ridicat la sfârşitul secolului al XVIII-lea, iar timp de două secole una dintre bijuteriile Ţării Haţegului. La instaurarea regimului comunist, monumentul din satul Săcel, din vecinătatea oraşului Haţeg, a fost naţionalizat şi transformat într-un internat şi o şcoală pentru copii cu nevoi speciale, care a funcţionat până la sfărşitul anilor ’90.
După închiderea şcolii, vechea reşedinţă a familiei Nopcea a fost abandonată pentru mai mulţi ani, iar unii dintre localnici au devastat-o treptat, fără nicio piedică din partea autorităţilor. Un motiv al distrugerilor au fost poveștile că în pereții săi, baronul Franz Nopcsa (Nopcea) – un savant renumit – ar fi ascuns o parte din averea sa.

Jafurile au mai fost diminuate abia din 2010, după ce Consiliul Judeţean Hunedoara, care a preluat în 2001 în administrare clădirile unităţii şcolare şi castelul, a instituit pază. Lucrările de restaurare a monumentului au întârziat, iar un proiect pe fonduri norvegiene depus pentru transformarea sa într-un muzeu a fost respins. Monumentul s-a aflat în ultimii ani în conservare, fiind însă vizibil afectat de vandalisemele la care a fost supus.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.