Castelul Nopcea își schimbă soarta. Cum și-au bătut joc localnicii de „perla” Țării Hațegului

Castelul Nopcea, ridicat la sfârşitul secolului al XVIII-lea, a fost timp de două secole una dintre bijuteriile Ţării Haţegului. Acum este ruinat. Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara a anunţat că a semnat contractul de finanţare pentru o investiţie de aproape zece milioane de lei, ce vizează reabilitarea acestuia. Fondurile au fost obţinute de la Ministerul Dezvoltării Regionale si Administraţiei Publice, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), iar CJ Hunedoara va contribui cu circa 1,2 milioane de lei.

În prezent, oaspeţii castelului Nopcea sunt întâmpinaţi de o privelişte sumbră, imediat ce trec pe sub arcada de la intrarea în clădire. Holul spaţios şi luminos al său păstrează rămăşiţele mobilierului şcolar depozitat aici după închiderea şcolii. Din pereţii săi au fost smulse instalaţiile electrice. Camerele de la parter sunt devastate, pline de gunoaie şi dărâmături. Bârnele s-au desprins din tavan şi s-au prăvălit pe scări, o dată cu bucăţile mari de tencuială. Balustrada din fier forjat, frumos împodobită, s-a păstrat aproape intactă, însă abia se ţine în balamale. La etaj, camerele oferă aceeaşi privelişte tristă. Toate sobele de teracotă au fost făcute bucăţi, iar găuri mari au fost date în pereţi. Oamenii locului susţin că distrugerile au avut loc şi pentru că hoţii credeau că vor găsi în zidurile castelului comorile ascunse de familia Nopcea.

Scările de lemn care duc în pod şi la turnul cu înfăţişare medievală au putrezit şi sunt nesigure. Bucăţi din acoperiş s-au prăbuşit, aproape toate ferestrele au fost sparte, iar vizitatorii trebuie să aibă grijă pe unde calcă. O scară în spirală, din fier forjat, aminteşte de frumuseţea încăperilor din trecut, acum lăsate fără mobilier. În jurul castelului, a fost montat un gard de tablă, pentru a-i ţine la distanţă pe trecători. O parte din curtea sa este ocupată de acareturile localnicilor, iar terenul de sport din vecinătate sa a devenit teren viran. Văzut din exterior, Castelul Nopcea şi-a păstrat frumuseţea din trecut.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși