Castelul Nopcea își schimbă soarta. Cum și-au bătut joc localnicii de „perla” Țării Hațegului

Castelul Nopcea, ridicat la sfârşitul secolului al XVIII-lea, a fost timp de două secole una dintre bijuteriile Ţării Haţegului. Acum este ruinat. Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara a anunţat că a semnat contractul de finanţare pentru o investiţie de aproape zece milioane de lei, ce vizează reabilitarea acestuia. Fondurile au fost obţinute de la Ministerul Dezvoltării Regionale si Administraţiei Publice, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), iar CJ Hunedoara va contribui cu circa 1,2 milioane de lei.

În prezent, oaspeţii castelului Nopcea sunt întâmpinaţi de o privelişte sumbră, imediat ce trec pe sub arcada de la intrarea în clădire. Holul spaţios şi luminos al său păstrează rămăşiţele mobilierului şcolar depozitat aici după închiderea şcolii. Din pereţii săi au fost smulse instalaţiile electrice. Camerele de la parter sunt devastate, pline de gunoaie şi dărâmături. Bârnele s-au desprins din tavan şi s-au prăvălit pe scări, o dată cu bucăţile mari de tencuială. Balustrada din fier forjat, frumos împodobită, s-a păstrat aproape intactă, însă abia se ţine în balamale. La etaj, camerele oferă aceeaşi privelişte tristă. Toate sobele de teracotă au fost făcute bucăţi, iar găuri mari au fost date în pereţi. Oamenii locului susţin că distrugerile au avut loc şi pentru că hoţii credeau că vor găsi în zidurile castelului comorile ascunse de familia Nopcea.

Scările de lemn care duc în pod şi la turnul cu înfăţişare medievală au putrezit şi sunt nesigure. Bucăţi din acoperiş s-au prăbuşit, aproape toate ferestrele au fost sparte, iar vizitatorii trebuie să aibă grijă pe unde calcă. O scară în spirală, din fier forjat, aminteşte de frumuseţea încăperilor din trecut, acum lăsate fără mobilier. În jurul castelului, a fost montat un gard de tablă, pentru a-i ţine la distanţă pe trecători. O parte din curtea sa este ocupată de acareturile localnicilor, iar terenul de sport din vecinătate sa a devenit teren viran. Văzut din exterior, Castelul Nopcea şi-a păstrat frumuseţea din trecut.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj         Mircea Lucescu a revenit în Hunedoara. Ce a dezvăluit antrenorul legendar al echipei Corvinul         Dacfest 2019, la poalele Măgurii Uroiului         Primăria Deva primește fonduri UE pentru reabilitarea „Palatului” Cetății Devei         Carmen Hărău: „Românii trebuie să știe!”         Autostrada Lugoj – Deva. Ce se întâmplă pe Lotul 3         Moştenirea dregătorului Potecă, mătrăşită după cinci ani         Primăria Deva caută teren pentru ghetoul de la „Porcărie”         Tragedie în Petroșani         Lucrările de reabilitare a podului rutier peste râul Strei au fost scoase la licitație publică         Accident feroviar în apropiere de Brad: un șofer a tăiat calea trenului         Zona periculoasă a DN 66, dotată cu parapeți         Vladimir Brilinsky, lăsat de șefii CJ în afara Sarmizegetusei Regia         Tânăr condamnat pentru trafic de droguri după ce a vrut să se îmbogățească prin „darknet”         Drama tinerei care și-a pierdut fetița de 7 ani într-un accident feroviar         Un weekend de poveste în Retezat         Avantajele unui scaun de birou confortabil: De ce să îl schimbi acum!