Castelul Nopcea își schimbă soarta. Cum și-au bătut joc localnicii de „perla” Țării Hațegului

Castelul Nopcea, ridicat la sfârşitul secolului al XVIII-lea, a fost timp de două secole una dintre bijuteriile Ţării Haţegului. Acum este ruinat. Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara a anunţat că a semnat contractul de finanţare pentru o investiţie de aproape zece milioane de lei, ce vizează reabilitarea acestuia. Fondurile au fost obţinute de la Ministerul Dezvoltării Regionale si Administraţiei Publice, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), iar CJ Hunedoara va contribui cu circa 1,2 milioane de lei.

În prezent, oaspeţii castelului Nopcea sunt întâmpinaţi de o privelişte sumbră, imediat ce trec pe sub arcada de la intrarea în clădire. Holul spaţios şi luminos al său păstrează rămăşiţele mobilierului şcolar depozitat aici după închiderea şcolii. Din pereţii săi au fost smulse instalaţiile electrice. Camerele de la parter sunt devastate, pline de gunoaie şi dărâmături. Bârnele s-au desprins din tavan şi s-au prăvălit pe scări, o dată cu bucăţile mari de tencuială. Balustrada din fier forjat, frumos împodobită, s-a păstrat aproape intactă, însă abia se ţine în balamale. La etaj, camerele oferă aceeaşi privelişte tristă. Toate sobele de teracotă au fost făcute bucăţi, iar găuri mari au fost date în pereţi. Oamenii locului susţin că distrugerile au avut loc şi pentru că hoţii credeau că vor găsi în zidurile castelului comorile ascunse de familia Nopcea.

Scările de lemn care duc în pod şi la turnul cu înfăţişare medievală au putrezit şi sunt nesigure. Bucăţi din acoperiş s-au prăbuşit, aproape toate ferestrele au fost sparte, iar vizitatorii trebuie să aibă grijă pe unde calcă. O scară în spirală, din fier forjat, aminteşte de frumuseţea încăperilor din trecut, acum lăsate fără mobilier. În jurul castelului, a fost montat un gard de tablă, pentru a-i ţine la distanţă pe trecători. O parte din curtea sa este ocupată de acareturile localnicilor, iar terenul de sport din vecinătate sa a devenit teren viran. Văzut din exterior, Castelul Nopcea şi-a păstrat frumuseţea din trecut.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece − 14 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere         140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Accident rutier pe Autostrada A1 Deva – Sebeș         Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara