Castelul Corvinilor, magnet pentru afaceriști

198

Zona din vecinătatea Castelului Corvinilor și-a schimbat în ultimii ani înfățișarea, după ce datorită numărului tot mai mare de turiști, investitorii au devenit interesați de ea. Până în anii 2000, terenuri întinse din împrejurimile castelului medieval erau ocupate de clădirile dezafectate ale fostului combinat siderurgic și ale unor fabrici și depozite închise. În apropierea castelului a început, în anii 1880, istoria fostelor Uzine de fier ale Hunedoarei și apoi, din primii ani ai regimului comunist, s-a dezvoltat combinatul siderurgic. După 1990, declinul industriei a transformat peisajul din jurul monumentului istoric într-unul dezolant.

De câțiva ani, Castelul Corvinilor a ajuns în topul destinațiilor turistice din România, fiind vizitat anual de circa 300.000 de turiști. 20 de hectare de teren ocupate de foste ruine ale combinatului au fost ecologizate de primărie și propuse investitorilor. Alte câteva zeci de hectare de teren, dar și foste clădiri dezafectate au fost cumpărate de afaceriști.

Cea mai recentă investiție este un parc de aventură întins pe o suprafață de cinci hectare, aflat la circa 200 de metri de Castelul Corvinilor. Parcul va fi inaugurat în această vară, a declarat administratorul său, Adrian Mândrescu. Este construit pe terenul pe care a funcționat stația de funicular a fostelor Uzine de fier și o stație a mocăniței din Hunedoara. Din vechea rețea de funiculare prin care, de peste un secol și jumătate era transportat minereul extras din Munții Poiana Ruscă la Hunedoara, a mai rămas o „bucată de istorie”. O plasă de protecție care leagă cei doi versanți, Dealul Sânpetru pe care a fost ridicat Castelul Corvinilor și dealul Răcăștiei. Plasa va rămâne ca amintire, iar deasupra ei și a râului Zlaști vor fi amenajate patru tiroliene cu o lungime de 700 de metri, din parcul de aventură.

Hotel și restaurant de lux

În aceeași zonă din imediata vecinătate a Castelului familia senatorului Carmen Hărău construiește în prezent un hotel de lux. Recent, familia parlamentarei a inaugurat un restaurant de lux, la poalele castelului, după o clădire istorică, fost sediu administrativ al Uzinelor de fier din Hunedoara, a fost achiziționată și renovată. Și alți investitori au achiziționat sau închiriat terenuri pentru a-și dezvolta afaceri în jurul Castelului Corvinilor, devenit cel mai animat loc al Hunedoarei. Cele mai multe dintre ele se desfășoară în jurul parcării private de lângă monument.

Parc tematic în jurul Castelului Corvinilor

La rândul ei, Primăria Hunedoara are planuri mari pentru împrejurimile monumentului istoric: înfiinţarea unui parc tematic medieval, care va fi cuprins în zona de la poalele Castelului Corvinilor şi în grădina acestuia. Potrivit arhitecţilor, în curtea exterioară de la poalele Castelului Corvinilor va fi construită o poartă de acces cu pavilion, două podeţe peste pârâul Zlaşti, alei, va fi refăcută moara care va găzdui un muzeu, va fi amenajat un loc de joacă pentru copii şi un amfiteatru, o scenă demontabilă, un ansamblu de scări şi un pavilion care va intra pe sub bastionul turnului Nje Boisa.

 

Aleea va continua în grădina Castelului Corvinilor, unde planul prevede înfiinţarea unui poligon de tir cu arcul, o arenă de turnir, grajduri pentru cai, căsuţe de meşteşuguri şi artizanat. Proiectul va putea fi realizat printr-un parteneriat public-privat, a precizat Dan Bobouțanu, primarul Hunedoarei.

Castelul de poveste al Huniazilor

Castelul Corvinilor a fost construit în secolul XV, în vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, când voievodul Transilvaniei a decis transformarea unei aşezări din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-o fortăreaţă impunătoare, luxoasă şi indestructibilă în faţa atacurilor armate. Proiectul lui Ioan de Hunedoara a fost continuat de soţia sa, Elisabeta Szilagyi, şi apoi de familiile nobiliare care au avut în stăpânire cetatea. De-a lungul istoriei, arhitectura castelului a suferit numeroase modificări. Cele mai importante dintre ele sunt consemnate în la sfîrşitul secolului al XIX-lea. Reabilitarea din temelii a avut loc după ce, în 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor. Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole. Vreme de aproape zece ani, castelul a fost atunci părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de renovare, întinsă pe aproape 40 de ani. În prezent, monumentul istoric se pregăteşte să intre într-o nouă etapă de restaurare, de această dată pe fonduri de aproape cinci milioane de euro, asigurate de Uniunea Europeană.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.