Casa groazei din combinat scoasă la vânzare. După ce a fost luată „pe nimic” și lăsată în paragină fosta școală de ucenici e estimată la o sumă uriașă

Construită în anul 1936, fosta Școală de ucenici a Uzinelor de Fier din Hunedoara, aflată la câteva sute de metri de Castelul Corvinilor, a ajuns o adevărată „casă a groazei”.

Aflată pe vechea platformă industrială a municipiului, ea a rămas în paragină de un deceniu, deși a fost inclusă între timp pe lista monumentelor istorice din România. Hoții au prădat-o de nenumărate ori: au furat instalațiile electrice, balustradele metalice, au răscolit și vandalizat birourile, geamurile i-au fost sparte și ușile distruse. Nu mai este păzită, iar mulți dintre hunedorenii care o „vizitează” se înfioară în fața priveliștii ei dezolante.

Până în anii ’90, clădirea cu două etaje a fost folosită ca sediu al arhivelor combinatului siderurgic, iar de-a lungul timpului, sute de localnici au muncit aici. Unii dintre ei au solicitat autorităților ca fosta Școală de ucenici să fie transformată într-un muzeu al fierului. S-au ales cu promisiuni din partea autorităților, însă între timp aproape nimic în situația ei nu s-a îmbunătățit. Doar vegetația luxuriantă crescută în jurul ei și pâlcurile de copaci dintr-un fost parc al acesteia îi maschează tot mai mult ruinele.

Fosta Școală de Ucenici din Hunedoara se află în patrimoniul combinatului Arcelor Mittal din Hunedoara, care a scos-o la vânzare, împreună cu terenul de aproape 9.500 de metri pătrați, pentru suma de 200.000 de euro.

Și alte foste clădiri administrative și de birouri de pe fosta platformă industrială a Hunedoarei au avut aceeași soartă, fiind abandonate, după închiderea mai multor secții ale combinatului siderurgic, în timp ce altele au fost demolate.

FOTO: Lucian Ignat

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hunedoreni arestați pentru trafic de persoane         DECLARAȚIA LUI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU PRIVIND SIGLA ȘI DENUMIREA PARTIDULUI ALDE ROMÂNIA         Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României