Casa groazei din combinat scoasă la vânzare. După ce a fost luată „pe nimic” și lăsată în paragină fosta școală de ucenici e estimată la o sumă uriașă

200

Construită în anul 1936, fosta Școală de ucenici a Uzinelor de Fier din Hunedoara, aflată la câteva sute de metri de Castelul Corvinilor, a ajuns o adevărată „casă a groazei”.

Aflată pe vechea platformă industrială a municipiului, ea a rămas în paragină de un deceniu, deși a fost inclusă între timp pe lista monumentelor istorice din România. Hoții au prădat-o de nenumărate ori: au furat instalațiile electrice, balustradele metalice, au răscolit și vandalizat birourile, geamurile i-au fost sparte și ușile distruse. Nu mai este păzită, iar mulți dintre hunedorenii care o „vizitează” se înfioară în fața priveliștii ei dezolante.

Până în anii ’90, clădirea cu două etaje a fost folosită ca sediu al arhivelor combinatului siderurgic, iar de-a lungul timpului, sute de localnici au muncit aici. Unii dintre ei au solicitat autorităților ca fosta Școală de ucenici să fie transformată într-un muzeu al fierului. S-au ales cu promisiuni din partea autorităților, însă între timp aproape nimic în situația ei nu s-a îmbunătățit. Doar vegetația luxuriantă crescută în jurul ei și pâlcurile de copaci dintr-un fost parc al acesteia îi maschează tot mai mult ruinele.

Fosta Școală de Ucenici din Hunedoara se află în patrimoniul combinatului Arcelor Mittal din Hunedoara, care a scos-o la vânzare, împreună cu terenul de aproape 9.500 de metri pătrați, pentru suma de 200.000 de euro.

Și alte foste clădiri administrative și de birouri de pe fosta platformă industrială a Hunedoarei au avut aceeași soartă, fiind abandonate, după închiderea mai multor secții ale combinatului siderurgic, în timp ce altele au fost demolate.

FOTO: Lucian Ignat

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *