Cariera antică de unde a început povestea cetăţilor dacice poate deveni monument istoric

Măgura Călanului, cariera antică de unde au fost extrase blocurile de calcar folosite la construcţia cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei a rămas un loc aproape necunoscut turiştilor care ajung în Hunedoara.

Unul dintre motive este faptul că nu a fost inclusă pe lista monumentelor istorice, deşi specialiştii susţin că o astfel de măsură era îndreptăţită, iar traseele spre ea sunt aproape necunoscute străinilor.

„Excepţionala carieră dacică de la Măgura Călanului este punctul zero al cetăţilor dacice din Munţii Şureanu, probabil una dintre cele mai interesante şi valoroase cariere antice ale Europei, conservată perfect, fără exploatare ulterioară, cu urme încă dinainte de daci, cu o fortificaţie (necercetată), cu amenajări, terase (pe care se aflau probabil cartierele de pietrari), cu foarte multe urme de prelucrare, cu însemne antice pe fronturile de exploatare, un sit care ar trebui să se afle în topul monumentelor de epocă antică din ţara noastră. Cu toate acestea, Cariera dacică de la Măgura Călanului nu este, oficial, monument istoric, pentru că nu se află înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din România. Deci nu beneficiază de protecţia legii monumentelor istorice”, informează arheologul Aurora Peţan.

Ea a adăugat că, foarte probabil, în România astfel de situri nu au fost considerate până acum monumente istorice (deşi conform legii se încadrează în această categorie, în subcategoria „sit”). „La această situaţie cred că a contribuit şi sărăcia de informaţii ştiinţifice, pentru că situl este foarte puţin (spre deloc) cercetat de arheologi. În alte ţări, astfel de cariere sunt monumente istorice preţioase şi sunt puse în valoare. Dintre cele vizitate de mine pot menţiona cariera de marmură de la Aliki (Thassos) şi cea de calcar de la Syracusa (Sicilia)”, scrie Aurora Peţan.

Arheologul a solicitat, prin fundaţia pe care o reprezintă, clasarea carierei antice din vecinătatea oraşului Călan în ctagoria monumentelor istorice.

„Dat fiind că Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara nu a declanşat din oficiu procedura de clasare, Fundaţia Dacica a trimis o solicitare de clasare în baza Art. 13 (1) 2d) din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Eu sper că DJC va declanşa urgent procedurile de clasare, pentru ca acest sit să intre oficial în rândul monumentelor istorice”, a informat Aurora Peţan.

Aici a început povestea cetăţilor dacice

Cariera dacică se află pe Valea Streiului, la câţiva kilometri de oraşul Călan şi la peste 40 de kilometri de Sarmizegetusa Regia, una dintre destinaţiile în care ajungeau materialele aduse din Măgura Călanului. Ascunsă în cea mai mare parte de pădure, ea a fost una dintre cele mai importante exploatări din urmă cu două milenii. Aproape 20.000 de metri cubi de piatră provenită de aici au fost folosiţi la construcţiile dacilor, un volum impresionant, potrivit arheologilor, ţinând cont că blocurile de calcar au fost transportate pe distanţe pe distanţe de 45 – 90 de kilometri. Pietrele tăiate şi şlefuite la Măgura Călanului compuneau zidurile puternice ale cetăţilor dacice ori au fost folosite la înzestrarea aşezărilor cu terase, turnuri, trepte, drumuri pavate şi sanctuare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece − doisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara         ATENȚIE LA NEATENȚIE. O pensionară a fost lăsată fără o importantă sumă de bani         LA PETROȘANI. Un șofer beat a lovit două mașini         Parcul Corvin, simbolul neglijat al Hunedoarei         DN 68 A, șoseaua dezastruoasă care dublează „autostrada – muzeu”