Cariera antică de unde a început povestea cetăţilor dacice poate deveni monument istoric

308

Măgura Călanului, cariera antică de unde au fost extrase blocurile de calcar folosite la construcţia cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei a rămas un loc aproape necunoscut turiştilor care ajung în Hunedoara.

Unul dintre motive este faptul că nu a fost inclusă pe lista monumentelor istorice, deşi specialiştii susţin că o astfel de măsură era îndreptăţită, iar traseele spre ea sunt aproape necunoscute străinilor.

„Excepţionala carieră dacică de la Măgura Călanului este punctul zero al cetăţilor dacice din Munţii Şureanu, probabil una dintre cele mai interesante şi valoroase cariere antice ale Europei, conservată perfect, fără exploatare ulterioară, cu urme încă dinainte de daci, cu o fortificaţie (necercetată), cu amenajări, terase (pe care se aflau probabil cartierele de pietrari), cu foarte multe urme de prelucrare, cu însemne antice pe fronturile de exploatare, un sit care ar trebui să se afle în topul monumentelor de epocă antică din ţara noastră. Cu toate acestea, Cariera dacică de la Măgura Călanului nu este, oficial, monument istoric, pentru că nu se află înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din România. Deci nu beneficiază de protecţia legii monumentelor istorice”, informează arheologul Aurora Peţan.

Ea a adăugat că, foarte probabil, în România astfel de situri nu au fost considerate până acum monumente istorice (deşi conform legii se încadrează în această categorie, în subcategoria „sit”). „La această situaţie cred că a contribuit şi sărăcia de informaţii ştiinţifice, pentru că situl este foarte puţin (spre deloc) cercetat de arheologi. În alte ţări, astfel de cariere sunt monumente istorice preţioase şi sunt puse în valoare. Dintre cele vizitate de mine pot menţiona cariera de marmură de la Aliki (Thassos) şi cea de calcar de la Syracusa (Sicilia)”, scrie Aurora Peţan.

Arheologul a solicitat, prin fundaţia pe care o reprezintă, clasarea carierei antice din vecinătatea oraşului Călan în ctagoria monumentelor istorice.

„Dat fiind că Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara nu a declanşat din oficiu procedura de clasare, Fundaţia Dacica a trimis o solicitare de clasare în baza Art. 13 (1) 2d) din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Eu sper că DJC va declanşa urgent procedurile de clasare, pentru ca acest sit să intre oficial în rândul monumentelor istorice”, a informat Aurora Peţan.

Aici a început povestea cetăţilor dacice

Cariera dacică se află pe Valea Streiului, la câţiva kilometri de oraşul Călan şi la peste 40 de kilometri de Sarmizegetusa Regia, una dintre destinaţiile în care ajungeau materialele aduse din Măgura Călanului. Ascunsă în cea mai mare parte de pădure, ea a fost una dintre cele mai importante exploatări din urmă cu două milenii. Aproape 20.000 de metri cubi de piatră provenită de aici au fost folosiţi la construcţiile dacilor, un volum impresionant, potrivit arheologilor, ţinând cont că blocurile de calcar au fost transportate pe distanţe pe distanţe de 45 – 90 de kilometri. Pietrele tăiate şi şlefuite la Măgura Călanului compuneau zidurile puternice ale cetăţilor dacice ori au fost folosite la înzestrarea aşezărilor cu terase, turnuri, trepte, drumuri pavate şi sanctuare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.