Cancerul loveşte mii de hunedoreni. Cum putem fugi de boală?

158

Îngrijoraţi din cauza cazurilor de cancer pe care le descoperă tot mai mulţi medici ne reamintesc ă putem evita îmbolnăvirea, dacă alegem să mâncăm sănătos şi să facem mişcare. Depistarea precoce şi tratamentul sunt, şi ele, la fel de importante.

 

„Tehnologia începe să doară… Acum 30 de ani un sistem audio Hi-fi era aproape un vis. Acum suntem băgaţi în… Wi-fi până peste cap. Cei mai cool dintre noi facem aproape nonstop valuri… cu smartphone-ul. Ne-am adaptat, vorbim cu gura închisă să nu ne intre unda-n gât. Aproape toţi suntem cool. Dacă arunci o piatră în fântână vezi cum se formează şi se propagă cercuri concentrice în jurul ei – undele mecanice. Dacă te uiţi în ochii unora vezi acelaşi lucru, doar că acolo s-a aruncat «nelimitat şi gratuit» cu orice, dar să cadă cu viteza de 4G. Legea lui Moore spune că o dată la doi ani, numărul tranzistorilor dintr-un cip se dublează. Evoluţia tehnologică este halucinantă. S-a mai schimbat însă ceva. Acum 30 de ani auzeam de un caz de cancer pe an într-un oraş; şi acela de multe ori cu titlu de zvon şi cu identitate incertă. Acum această boală ne afectează prietenii, cunoscuţii sau poate chiar familia. Acum 30 de ani la Fundeni erau două cazuri de leucemie pe an, unul primăvara şi altul toamna; acum apar aproape două noi cazuri pe zi, câte unul între două «apeluri pierdute». «Evoluţia» e la fel de halucinantă, doar că de data asta e şi dramatică. Noroc, totuşi, că mâncăm sănătos şi că nu s-au inventat încă alimentele modificate genetic, hormonii de creştere şi alte delicatese, bogate în substanţe «esenţiale» pentru organism. Ce ne făceam dacă mai eram înconjuraţi şi de toate astea, nu numai de…undele electromagnetice?! Fraţilor, şi 4G-ul e plin de E-uri!… Staţi offline şi ieşiţi din «aria de acoperire»”.

Cancer9.000 de bolnavi în judeţ

Aşa suna ultimul mesaj postat în reţea de doctoriţa deveancă Lucreţia Brânzan. Tuţa, cum îi spuneau prietenii. După ce a tratat sute, sau poate chiar mii de pacienţi în 15 ani de medicină făcută cu pasiune, medicul Lucreţia Brânzan a plecat brusc dintre noi, lovită implacabil de leucemie acută, care a secerat-o în decurs de numai trei luni. Zeci de alţi medici postează tot mai frecvent mesaje de avertizare pe reţelele de socializare, copleşiţi de numărul tot mai mare de cazuri de cancer, dintre care unele cu evoluţie extrem de rapidă şi agresivă. De Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, aniversată pe mapamond în 4 februarie, autorităţile sanitare din judeţul Hunedoara au anunţat că, în prezent, peste 8 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza cancerului în întreaga lume, iar, dintre aceştia, 4 milioane sunt adulţi tineri, care dispar prematur. Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara arată că numărul cazurilor de cancer depistate la noi în judeţ a crescut de la un an la altul. Astfel, dacă în 2010 se înregistrau peste 1.430 de cazuri, în 2012 numărul bolnavilor ajuns la aproape 1.510 şi la peste 1.700 de cazuri în 2014, cu o scădere semneificativă de 200 de cazuri înregistrată anul trecut. Unii dintre medici vorbesc nu doar de o creştere a numărului de cazuri de boală, ci şi despre o scădere alarmantă a vârstei bolnavilor: tot mai mulţi tineri, ba chiar adolescenţi sau copii, sunt depistaţi cu diferite forme agresive de cancer. În judeţul Hunedoara numărul cazurilor noi de cancer depistate a crescut de la peste 1.400 în 2011, la mai bine de 1.700 în 2014. Numărul bolnavilor de cancer rămaşi în evidenţă a fost şi el mai mare de la un an la altul: 7.100 în 2011, ajungând până la peste 9.000 în 2015.

cancer birau medalionCancerul poate fi prevenit şi este tratabil

Pe de altă parte, medicul Cecilia Birău, coordonatoarea activităţilor de promovare şi educaţie în sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara (DSP), spune că multe dintre cazurile de cancer ar putea fi prevenite, iar în cazul depistării precoce mulţi dintre bolnavi sunt recuperabili. “Depistarea precoce este foarte importantă, de aceea le reamintesc hunedorencelor că testarea pentru depistarea cancerului de col uterin se face gratuit, prin Programul Naţional iniţiat de Ministerul Sănătăţii. Din păcate, anul trecut interesul pentru acest test a scăzut foarte mult: dacă în 2013 aveam aproape 5.700 de femei testate prin intermediul metodei Babeş-Papanicolau, numărul acestora a scăzut la 4.100 în 2014 şi la mai puţin de 1.300 (!) anul trecut. E adevărat că sunt şi cazuri de cancer foarte agresiv şi greu de controlat, însă statisticile arată că speranţa de viaţă este mult mai mare, la fel ca şi şansele de supravieţuire, în comparaţie cu situaţia de acum 30 de ani. În plus şi metodele de depistare a cancerului sunt mult mai performante”, precizează doctoriţa. Potrivit acesteia, hunedorencele pot să ceară medicului de familie o trimitere către cabinetele medicale unde se fac testările. Ele ar trebui să ştie că un rezultat pozitiv (primit de aproximativ 8 la sută dintre femeile testate) nu înseamnă neapărat un diagnostic de cancer. Datele înregistrate de medici arată că doar una dintr-o sută de femei care şi-au făcut testul a fost diagnosticată, în cele din urmă, cu cancer de col uterin. Care, dacă este depistat în stadiul iniţial, poate fi tratat. Un alt mijloc de protecţie împotriva îmbolnăvirii ar fi vaccinarea la cerere a fetiţelor şi adolescentelor. “Hunedorencele trebuie să ştie că pe parcursul vieţii cam 80 la sută dintre noi trecem printr-o viremie, dar asta nu înseamnă că ne vom şi îmbolnăvi de cancer”, adaugă medicul Cecilia Birău.

Boala atacă sexele diferit

Din nefericire, România se regăseşte printre ţările aflate pe un loc mediu în ceea ce priveşte rata mortalităţii în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, însă cu tendinţă crescatoare a îmbolnăvirilor şi a mortalităţii prin cancer. La bărbaţi, pe primul loc al ratei de mortalitate prin cancer se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, de prostată, de stomac de vezică biliară şi bolile maligne de sistem. La femei, în schimb, prima cauză de deces din cauza tumorilor maligne este cancerul mamar, urmat, de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, uter şi ovare), de cancerele colorectal şi bronhopulmonar. Mai mult, în fiecare an, câteva de hunedoreni sunt depistaţi ca fiind afectaţi de cancer de piele, însă medicii bănuiesc că numărul celor atinşi de boală este mult mai mare.

anti cancerCum fugim de boală?

Oncologii ne reamintesc că riscul de cancer, poate fi redus prin câteva măsuri foarte simple: o alimentaţie variată şi sănătoasă, menţinerea greutăţii corporale normale, activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat, evitarea expunerii la fumat pasiv, la soare excesiv, dar şi protejarea împotriva infecţiilor care pot determina apariţia cancerului, în condiţiile în care cancerul hepatic este asociat cu infecţia cu virusul hepatitic B (HBV), cancerul de col uterin este asociat infecţiei cu papillomavirusul uman (HPV), iar cancerul de stomac – cu infecţia cu Helicobacter pylori. Evitaţi, aşadar, alimentele supraprocesate, fructele sau carnea tratate şi optaţi pentru a cumpăra produce cât mai naturale. Între un fruct mare şi frumos la vedere şi unul mai pipernicit, dar netratat, parfumat şi cu adevărat hrănitor, deci mai sănătos, alegeţi-l pe cel din urmă. Şi nu în ultimul rând, evitaţi, cât puteţi, reţelele Wi-fi. E drept, subiectul este încă unul controversat, părerile fiind împărţite între cei care spun că acestea sunt deosebit de nocive pentru sănătate şi cei care susţin că, dimpotrivă, ele sunt inofensive. Cu toate acestea, dacă există un risc real, el este bine să fie evitat: să nu ne transformăm în cobai. Mai târziu ar putea să fie prea târziu.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.