Caloriferele miilor de deveni „încălzite” cu declarații politice

677

De două săptămâni, peste 4.000 de locuinţe şi clădiri publice din Deva, printre care 11 unităţi de învăţământ, racordate la reţeaua alimentată cu agent termic prin Termocentrala Mintia, nu au mai beneficiat de apă caldă şi căldură.

Termocentrala a fost oprită în 4 martie, din cauza lipsei cărbunelui provenit de la cele patru exploatări miniere din Valea Jiului: Lonea, Vulcan, Livezeni şi Lupeni. Peste 20.000 de localnici din Deva au rămas astfel, fără apă caldă şi căldură la calorifere, iar peste 4.000 de elevi sunt nevoiţi să rămână acasă şi să participe la cursuri on-line, cele mai multe şcoli şi licee fiind închise în lipsa agentului termic. Pentru mulţi dintre localnici, încălzirea oalelor cu apă caldă pe aragaz a devenit un „ritual” zilnic.

Într-un comunicat transmis în 10 martie, Prefectura Judeţului Hunedoara a anunţat că în urma unei întâlniri a conducerii instituţiei cu reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara, autorităţile au estimat că furnizarea apei calde şi a căldurii în Deva va fi reluată, cel mai probabil, la sfârşitul lunii martie. Însă, cu unele condiţii: „În raportul prezentat prefectului judeţului Hunedoara se precizează că reluarea distribuirii agentului termic pentru municipiul Deva poate avea loc la sfârşitul lunii martie, în funcţie atît de plata datoriilor CEH către distribuitorul de gaze naturale şi către transportatorul cărbunelui pe calea ferată cât şi de cantitatea de cărbune extras de la minele funcţionale din Valea Jiului”, se arată în comunicatul transmis de Prefectura Judeţului Hunedoara.

După aproape două săptămâni de blocaj, în lipsa unor soluţii concrete, liderii politici locali şi sindicaliştii de la Termocentrala Mintia se acuză unii pe ceilalţi de nerezolvarea situaţiei.

Florin Oancea, primarul Devei, a cerut demisia conducerii Complexului Energetic Hunedoara, respectiv a lui administratorului special Cristian Roşu şi a directorului general Samuel Dioane, ambii colegi în PNL cu acesta.

„Motivele acestei solicitări imperative: incompetenţă în administrarea CEH şi rea-voinţă în gestionarea necesităţilor cetăţenilor municipiului Deva! Devenii şi-au plătit toate obligaţiile contractuale faţă de Termocentrala Mintia, iar cei doi decidenţi ai CEH au luat hotărârea să direcţioneze cărbunele extras din Valea Jiului către Termocentrala Paroşeni, lăsând în frig mii de deveni, precum şi creşe, grădiniţe, şcoli din municipiul Deva. Guvernul României a plătit toate salariile restante, precum şi toate sporurile pentru minerii din Valea Jiului. Tot cărbunele extras, după ce greva minerilor s-a încheiat, a fost direcţionat de cei doi conducători ai CEH către Termocentrala Paroşeni, în bătaie de joc faţă de mii de deveni, copii de creşă, grădiniţă, elevi, maturi, bătrâni! Este intolerabilă această situaţie”, susţine primarul Devei, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

El a transmis, miercuri, o scrisoare deschisă, către ministrul Energiei, în care a solicitat să dispună conducerii Complexului Energetic Hunedoara direcţionarea întregii cantităţi de huilă extrasă zilnic din Valea Jiului către Termocentrala Mintia, pentru ca aceasta să îşi poată relua funcţionarea.

În luna februarie, în timpul grevei minerilor din Valea Jiului, Cristian Roşu şi-a înaintat demisia din funcţie, însă a rămas administrator special al Complexului Energetic Hunedoara, pe motiv că i-ar fi fost respinsă. Până la această oră cei doi reprezentanţi ai CEH nu au putut fi contactaţi pentru a face precizări cu privire la declaraţiile primarului Devei. Nu şi-au anunţat demisiile, aşa cum le-a cerut Florin Oancea.
Călin Marian (PNL), prefectul Judeţului Hunedoara, a transmis, miercuri, un comunicat în care arată că susţine demersul primarului Devei de a cere demisia celor doi reprezentanţi ai CEH. „Prefectul judeţului solicită preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara să ia cât mai curând o decizie privind preluarea termocentralei Mintia, considerând că orice întârziere în luarea acestei hotărâri nu face decât să creeze şi mai multe probleme, atât locuitorilor care ar trebui să beneficieze de apă caldă şi căldură, cât şi funcţionării Complexului Energetic Hunedoara”, se arată în comunicatul transmis de conducerea Prefecturii judeţului Hunedoara.

Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara a precizat, tot miercuri, că instituţia reprezentată de Laurenţiu Nistor (PSD), în ultimii doi ani, şi-a exprimat de mai multe ori intenţia şi disponibilitatea de a prelua în proprietate şi administrare Termocentrala Mintia. „Nici până astăzi nu au fost publicate normele pentru aplicarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 60/2019 care permite din punct de vedere legislativ preluarea fără datorii a Termocentralei Mintia, fapt care pune Consiliul Judeţean Hunedoara în imposibilitatea de a continua demersul început în ianuarie 2019”, a transmis Consiliul Judeţean Hunedoara.

Cristian Iştoc, liderul de sindicat de la Termocentrala Mintia, acuză, la rândul lui Prefectura Huendoara, că nu a intervenit până în prezent pentru deblocarea crizei. „Am cerut Prefecturii Hunedoara, atât public cât şi scris, să intervină urgent şi sa asigure cărbunele necesar funcţionării termocentralei Mintia. Ne-am lovit de un „sictir” greu de redat în cuvinte, din partea prefectului. Am vorbit cu dansul înaintea unei acţiuni Hunedoara Suntem Noi, care a avut loc în faţa instituţiei, încercând sa îl conving cu date certe că Mintia aduce mult mai multe venituri decât Paroşeni, la aceeaşi cantitate de cărbune consumat, şi asigură şi agentul termic. Nu are nici o empatie faţă de cetăţenii care stau în frig sau faţă de cei care nu îşi pot duce copiii la şcoală”, susţine Iştoc.

„Instituţia Prefectului-Judeţul Hunedoara va face toate demersurile posibile pentru reluarea furnizării în cel mai scurt timp a agentului termic de la termocentrala Mintia”, arată conducerea Prefecturii, într-un comunicat.

Comentarii FB

comentarii
One thought on “Caloriferele miilor de deveni „încălzite” cu declarații politice

  1. Gheorghe

    Si totusi ce nu e in regula ? : Director Mintia PNL , Director CEH PNL , Ministru PNL , Prim Ministru PNL . O fi greaua mostenire de la Guvernul Orban ? 🙂

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.