CA PE VREMURI. Ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că lucrăm

Economia județului Hunedoara pare să se fi întors cu 30 de ani în urmă, în plin comunism.

Acest lucru reiese din datele oficiale făcute publice de către Direcția Județeană de Statistică (DJS) Hunedoara.

Cooperativa “Munca în zadar”

Așadar, DJS Hunedoara a dat publicității ultimele date centralizate din teritoriu, care relevă principalii indicatori socio – economici înregistrați în județ în cursul lunii mai a anului curent. Comparând producția industrială și productivitatea muncii, pe de-o parte, și nivelul salarial, pe cealaltă, pare că ne-am întors în perioada de dinainte de 1989, economia hunedoreană revenind, parcă, la celebrul slogan “Noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc”. Astfel, producţia industrială realizată în mai 2019 a fost mai mare cu 4.2% decât cea din luna aprilie şi cu 14.7% mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, productivitatea muncii în industria hunedoreană în luna mai a acestui an a fost cu 10.4% mai mică decât cea din aceeași perioadă a lui 2018. În comparaţie cu luna aprilie 2019, productivitatea muncii a crescut cu 4.4%. În ceea ce privește creșterile de producție, acestea s-au înregistrat în domeniile de fabricare a mobilei, a echipamentelor electrice și a substanțelor și produselor chimice. La capitolul scăderi de producție, cele mai mari minusuri s-au înregistrat în industria extractivă și metalurgie, lucru care nu mai miră pe nimeni, domeniile tradiționale ale economiei județului fiind ca și puse pe butuci, între acestea încadrându-se  fabricarea băuturilor, lucru ce denotă că anul trecut producția de prune a fost mare și că hunedorenii nu și-au epuizat stocul de vinars. Iar în ceea ce privește stocurile, adică prodiuse fabricate și nevândute, lucru dăunător pentru economie, pe primele locuri sunt metalurgia și industria extractivă, urmate îndeaproape de fabricarea de componente pentru mijloace de transport, aceste ramuri părând a fi secții ale Cooperativei “Munca în zadar”.

Salarii sovietice și prețuri occidentale

Tot cei de la DJS Hunedoara mai informează că în martie 2019, s-au exportat mărfuri în valoare de aproape 68 de milioane de de euro, cu 3.2% mai puţin decât în februarie, iar importurile s-au situat la nivelul de puțin peste 56 de milioane de euro şi s-au importat mărfuri în valoare de 56011 mii Euro, cu 14.9% mai puţin decât în luna anterioară, dar soldul balanței comerciale este, totuși, unul pozitiv, și chiar deloc de neglijat, în valoare de aproximativ 12 milioane de euro. În plus, conform datelor statistice oficiale, de la începutul anului din economia hunedoreană, cu toate minusurile arătate mai sus, s-au livrat produse în valoare de 2.274 de milioane de lei. Cu toate acestea, salariile hunedorenilor sunt printre cele mai mici din țară, județul fiind clasat, la acest capitol, pe un dezonorant loc 35 din 42. Astfel, câştigul salarial nominal mediu brut în luna mai 2019 a fost de 4.110 lei. În ceea ce privește câştigul salarial nominal mediu net, acesta a fost de 2.507 lei în mai 2019, cu 0.4% mai mic decât în aprilie şi cu 15.7% mai mare ca în ultima lună de primăvară a anului trecut. Pe ramuri de activitate, câştigul salarial mediu net în mai, în județul Hunedoara, a fost de 2.074 lei în agricultură, silvicultură şi servicii anexe,  de 2.311 lei în industrie şi construcţii şi de 2.696 lei în servicii. Rata inflaţiei în luna mai a fost de 0.46%, în timp ce câştigurile salariale medii nete pe judeţ au fost cu 0.4% mai mici decât luna anterioară. Indicele câştigului salarial real pentru luna mai 2019 faţǎ de luna precedentǎ, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99.1%. Comparativ cu media națională, hunedorenii câștigă cu aproape 20 de procente mai puțin decât alți români. Mai exact, dacă un venit mediu net, la nivel național, adică salariul care rămâne în buzunare, este de 3.101 lei, în vreme ce un hunedorean se mai întoarce acasă cu 2.507, fiind vorba despre o diferență de aproape 600 de lei, dau de circa 130 de euro. Și punând toate lucrurile cap la cap, se poate spune că în județul Hunedoara se trăiește cu prețuri occidentale pe salarii sovietice.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Revelion în aer liber la Deva și Hunedoara         S-A FĂCUT ECOLOGIST. Conducerea centrală PER confirmă: Mareş este preşedinte la Hunedoara         Birou europarlamentar USR la Deva         UNDE SE RĂRESC PĂDURILE. Lista noilor exploatări forestiere din 2020, în județul Hunedoara         Arheolog reclamat în instanță după o poză în faţa Consiliului Judeţean: „Aveți grijă unde vă fotografiați”         Noul program Erasmus, cât mai echitabil și inclusiv         Un atelier de prelucrare a lemnului a fost mistuit de un incendiu         Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor         Pădurar anchetat penal pentru transport ilegal de lemne         Primăria Hunedoara a mărit pragul de acordare a facilităților la transportul în comun         Un nou teren de sport, la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara”         Și-a luat soarta în mâini. Un localnic a reparat singur un drum judeţean, cu roaba şi lopata         ADMINISTRAŢIE. Primarul Devei, tot mai implicat în problemele Termocentralei Mintia         EXPERTIZA IPTANA: Toate „defectele” Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         De Ziua Naţională la mormântul lui Avram Iancu         PE EȘICHIER. “Cupa 1 Decembrie” la şah de la Deva         Patinoarul de la Deva se deschide marţi, 3 decembrie 2019