Bugetul local, fondurile europene sau creditele, şansa dezvoltării Staţiunii Parâng

Peste 3 milioane de euro a alocat Primăria Petroşani din fonduri proprii pentru cel mai important proiect investiţional pe care vrea neapărat să-l finalizeze, respectiv dezvoltarea domeniului schiabil din parâng. Pe lângă acesta, mai există o serie de proiecte ce aşteaptă implementarea, dar situaţia este destul de încurcată, dat fiind faptul că banii de la bugetul de stat sunt inexistenţi.

parang varaPrimăria Petroşani vrea cu tot dinadinsul să finalizeze lucrările la proiectul ce vizează dezvoltarea domeniului schiabil din masivul Parâng, chiar dacă alocaţiile de la buget au fost sistate. Până acum, s-au cheltuit 7, milioane de euro, dintre care 3,1 milioane de euro sunt de la bugetul local, o sumă uriaşă în actualele condiţii de recesiune financiară. Primarul Tiberiu Iacob – Ridzi spune că administraţia publică se bazează pe fondurile europene, un parteneriat public – privat ori pe contractarea unui credit pentru finalizarea acestui important proiect investiţional.

„Cel mai important proiect, pe care vreau să-l ducem la bun sfârşit, este dezvoltarea domeniului schiabil. Orice variantă de finanţare, care este legală şi accesibilă o vom aplica, fie că este vorba despre fonduri europene sau parteneriat public – privat. Noi suntem deschişi la orice variantă, însă în acest moment nu putem să facem altceva decât să mergem pe fonduri guvernamentale, care însă nu au venit şi probabil că sunt şanse destul de mici să vină anul acesta sau mergem în continuare pe procedura de împrumut pentru a putea să finalizăm telescaunul TS3”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Acesta a precizat că, odată cu finalizarea telescaunelor TS 3 şi TS 4, a cărui construcţie încă nu a demarat, din punct de vedere strict al domeniului schiabil, al pârtiilor, vorbim despre un grad de deschidere de 60 la sută. Pentru Staţiunea Parâng proiectul este extrem de generos, iar pentru implementarea lui s-a aprobat suma totală de aproape 69 de milioane de euro, însă edilii au precizat că acest program se întinde pe o perioadă de 4 – 5 ani, în funcţie de alocaţiile de la buget. Până acum au fost finalizate lucrările la instalaţiile de producere de zăpadă artificială, adică 4 fixe şi mai multe mobile, au fost montaţi stâlpii pentru telescaunul TS 3 care face legătura între Hotel Rusu şi cota 1.700 din Parâng, iar instalaţia a fost proiectată după un model preluat de municipalitatea din Petroşani din staţiunea Innsbruck. În plus, au fost amenajate şi pârtiile, până la urmă principala atracţie a celor care iubesc sporturile de iarnă. De asemenea, s-a avut în vedere şi bazinul de apă pentru instalaţiile de zăpadă artificială şi la instalaţiile propriu – zise. Investiţia privind domeniul schiabil din Parâng a fost câştigată de asocierea de firme formată din Kranz Eurocenter Piteşti – Acomin Cluj şi Doppelmayer Austria.  Potrivit proiectului finanţat de MDRT, domeniul schiabil din  Parâng se va întinde pe o suprafaţă de 150 hectare şi va avea 17 pârtii. De asemenea, pentru acces, intre Petroşani şi staţiunea montană Parâng va fi amenajată  o telegondolă.

Proiecte ce aşteaptă implementarea

Chiar dacă este în opoziţie, iar alocaţiile guvernamentale sunt puţine, Iacob – Rizi spune că mai are în plan o serie de proiecte pe care intenţionează să le implementeze.

„Este destul de greu, pentru că fondurile de la Guvern s-au oprit, practic nu am mai primit nimic. Ne descurcăm cu bani din bugetul local şi, desigur, încercăm să scriem proiecte pe fonrui europene, pe perioada 2014 – 2020.”, a precizat primarul din Petroşani.

Astfel, edilul spune că are în plan asfaltarea tuturor străzilor din cartierul Colonie, a celor care duc spre comunităţile rurale, continuarea lucrărilor de anvelopare a blocurilor, precum şi a celor de construcţie de şarpante pentru blocurile din Petroşani.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului