Boom imobiliar sau afacere eşuată?! „Păşune de lux” de 4 milioane de euro, în centrul Petroşaniului

97

 SIF Banat – Crişana deţine o „păşune de lux” chiar în centruil Petroşaniului, pe care a dat nu mai puţin de 4 milioane de euro. La nivel declarativ, acolo urma să răsară un hotel de 4 stele, dar până acum de proiect s-a ales praful.

teren.hotelO clădire cu valoare istorică, dar care nu a fost niciodată inclusă pe lista monumentelor istorice, a fost dărâmată pentru ca în locul ei să apară… un teren viran. O păşune, după cum spun mulţi dintre locuitorii municipiului Petroşani care regretă şi acum vechiul imobil ce adăpostea Hotelul Central, dărâmat în urmă cu mai bine de 5 ani. În anul 2008, SIF Banat – Crişana (SIF1) a majorat cu 4 milioane de euro capitalul social al firmei Central din Petroşani, deţinătoarea hotelului cu acelaşi nume. Încă din 2007, SIF anunţa că va învesti în modernizarea hotelului, unde deţinea o participaţie de peste 99%. Numai că s-a mers pe demolarea imobilului, o bijuterie arhitectonică ce ar fi meritat restaurată, SIF-ul intenţionând să ridice un hotel de patru stele. La vremea realizării tranzacţiei financiare, societatea Central avea un capital social subscris şi vărsat de 14,9 milioane de lei, iar SIF Banat – Crişana a anunţat că a subscris la majorare 5,75 milioane de acţiuni.

Autorizaţie de construcţie expirată

Proiectul a  suscitat interes încă de la vremea respectivă. Pe de o parte, erau cei care regretau demolarea vechiului hotel, iar de cealaltă parte se situau cei acre erau convinşi că imaginea Petoşaniului se va schimba. Şi s-a schimbat, dar nu în bine, pentru că în locul hotelului promis a răsărit… o păşune de lux, un teren viran pe care nu s-a mai construit nimic!  În anul 2009 a fost eliberată autorizaţia de construcţie pentru viitorul hotel de 4 stele, dar, cum lucrările nu au demarat, autorizaţia a expirat după 12 luni de la emiterea ei. Informaţiile oficiale arătau că potenţialii investitori au realizat că terenul este insuficient şi nu ar ajunge şi pentru amenajarea unei parcări, fără de acre hotelul nu ar mai fi putut funcţiona.

Poate rămâne teren viran pe veci

Şi chiar dacă terenul se află în „buricul” Petroşaniului nimeni nu poate obliga SIF să construiască ceva. „Terenul este proprietate privată a SIF Banat – Crişana, este construibil, dar, conform PUG, acea zonă este pretabilă pentru instituţii, ori ca zonă de servicii”, a declarat Nicu Taşcă, purtător de cuvânt al Primăriei municipiului Petroşani

Pe de altă parte, chiar dacă locul Hotelului Central nu a mai fost luat de vreo construcţie, mai există o ipoteză vehiculată, conform căreia SIF ar aştepta dezgheţarea pieţei imobiliare. Astfel, la ora actuală, un metru pătrat de teren într-o zonă ultracentrală se vinde pe piaţa imobiliară cu preţuri ce pleacă de la 50 de euro. Iar astfel de terenuri în Petroşani sunt extrem de puţine. Este posibil să se fi grăbit demolarea construcţiei c ocupa terenul tocmai pentru că ar fi existat discuţii avansate cu un potenţial cumpărător, dar tranzacţia să fi fost blocată tocmai de criza financiară care a îngreunat extrem de mult vânzările imobiliare. Şi, mai este un aspect demn de luat în calcul: în 2008, când SIF a făcut infuzia de capital în SC Central SA – societate aflată încă pe piaţa economică din Petroşani şi care nu pare să aibă probleme financiare  – despre staţiunea Petroşani – Parâng se vorbea ca despre o viitoare rivală a celebrelor staţiuni montane austriece şi se pregătea implementarea generosului proiect în valoare de 80 de milioane de euro. Proiectul nu a mai primit, însă, finanţarea la ritmul promis, iar Petroşaniul este mult în urma celebrului Innsbruck, aşa că nici construcţiile hoteliere nu sunt deocamdată oportune!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.