Blocaj la mina Lupeni. Minerii au rămas în subteran și protestează față de întârzierile salariale

Aproape 100 de mineri de la Exploatarea Minieră Lupeni au rămas și joi blocați în subteran, nemulțumiți de faptul că nu au primit salariile pe luna trecută. În noaptea de miercuri spre joi, oamenii au oprit lucrurl, iar joi dimineață, la finalul programului, au refuzat să mai iasă din mină.

Protestul angajaților Minei Lupeni a început miercuri seara, după ce în aceeași zi, de dimineață, angajații Exploatării Miniere Livezeni au refuzat intrarea în șut pentru câteva ore. Angajații de la Livezeni au încetat protestul, după ce în Valea Jiului s-a deplasat prefectul județului Hunedoara, Călin Marian, care i-a asigurat că până la sfârșitul lunii februarie își vor primi drepturile restante.

„După discuțiile pe care le-a avut cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara, prefectul a fost prezent la cele patru mine aflate în activitate, Livezeni, Lupeni, Vulcan și Lonea, unde s-a întâlnit cu minerii și liderii de sindicat. La mina Lupeni, prefectul Călin Petru Marian a intrat în subteran împreună cu un grup de mineri”, se arta în comunicatul transmis miercuri, de Instituția Prefectului.

„Toate solicitările și problemele minerilor, discutate în aceste ore în Valea Jiului, vor fi transmise chiar în această după-amiază guvernului României. Executivul va lua, într-un timp foarte scurt, cele mai bune soluții pentru rezolvarea situației”, declara, miercuri Călin Petru Marian.

Situația a fost detensionată, însă miercuri seara, un nou protest a început la Mina Lupeni. „Circa 80 de mineri au rămas blocați în subteran, la Lupeni, în timp ce în prezent, activitatea din celelalte mine se desfășoară în condiții normale. Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme financiare, nu sunt lichidități, însă potrivit protocolului semnat de reprezentanții Guvernului în teritoriu și de cei ai Sindicatului Muntele, oamenii își vor primi drepturile salariale în 26 februarie”, a declarat Cristian Roșu, administratorul special de la Complexul Energetic Hunedoara. În ultima lună, potrivit acestuia, Complexul Energetic Hunedoara a pierdut şapte din cele 12 milioane de lei care constituie fondul lunar de salarii, pentru că nu a mai primit contractul pentru serviciile de sistem şi nici ajutorul de stat pentru exploatarea minieră Lonea.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului