Biserica reformată din Ghelari își schimbă înfățișarea

Veche de peste un secol, dar lăsată în ultimii ani pradă ruinării, biserica reformată din Ghelari își schimbă treptat înfățișarea. A intrat în renovare, după ce, potrivit primarului Ioan Bulbucan, a fost preluată de reprezentanții unei biserici baptiste din Hațeg. Acoperișul dărăpănat i-a fost înlocuit, ferestrele, dintre care unele lipseau iar altele erau zidite cu cărămizi, au fost schimbate cu unele noi, la fel și o parte din tocărie. Lucrările vor fi reluate când vremea va permite, iar curtea va fi reamenajată, interiorul este proces de refacere, iar lăcașul va avea mobilier nou. El va servi, cel mai probabil, credincioșilor baptiști.

Biserica a avut de suferit de-a lungul timpului nu doar de pe urma lipsei de îngrijire și a diminuării numărului de credincioși reformați din localitate, dar și dintr-un motiv mai puțin obișnuit. Se află spatele unei porți a stadionului din Ghelari, iar vitraliile sale dinspre arenă au fost sparte de mingile trase în timpul meciurilor. „Biserica Reformată din Ghelari a fost construită între anii 1900 – 1919. Această biserică este unicat prin faptul că a fost singura biserică din Imperiul Austro – Ungar care a servit ca lăcaș de cult pentru reformații după Calvin, reformații luterani și prezbiterieni, în același timp”, informează Primăria Ghelari.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara a fost închisă după un atac informatic         Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie