Biserica reformată din Ghelari își schimbă înfățișarea

Veche de peste un secol, dar lăsată în ultimii ani pradă ruinării, biserica reformată din Ghelari își schimbă treptat înfățișarea. A intrat în renovare, după ce, potrivit primarului Ioan Bulbucan, a fost preluată de reprezentanții unei biserici baptiste din Hațeg. Acoperișul dărăpănat i-a fost înlocuit, ferestrele, dintre care unele lipseau iar altele erau zidite cu cărămizi, au fost schimbate cu unele noi, la fel și o parte din tocărie. Lucrările vor fi reluate când vremea va permite, iar curtea va fi reamenajată, interiorul este proces de refacere, iar lăcașul va avea mobilier nou. El va servi, cel mai probabil, credincioșilor baptiști.

Biserica a avut de suferit de-a lungul timpului nu doar de pe urma lipsei de îngrijire și a diminuării numărului de credincioși reformați din localitate, dar și dintr-un motiv mai puțin obișnuit. Se află spatele unei porți a stadionului din Ghelari, iar vitraliile sale dinspre arenă au fost sparte de mingile trase în timpul meciurilor. „Biserica Reformată din Ghelari a fost construită între anii 1900 – 1919. Această biserică este unicat prin faptul că a fost singura biserică din Imperiul Austro – Ungar care a servit ca lăcaș de cult pentru reformații după Calvin, reformații luterani și prezbiterieni, în același timp”, informează Primăria Ghelari.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece + 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști