Biserica reformată din Ghelari își schimbă înfățișarea

Veche de peste un secol, dar lăsată în ultimii ani pradă ruinării, biserica reformată din Ghelari își schimbă treptat înfățișarea. A intrat în renovare, după ce, potrivit primarului Ioan Bulbucan, a fost preluată de reprezentanții unei biserici baptiste din Hațeg. Acoperișul dărăpănat i-a fost înlocuit, ferestrele, dintre care unele lipseau iar altele erau zidite cu cărămizi, au fost schimbate cu unele noi, la fel și o parte din tocărie. Lucrările vor fi reluate când vremea va permite, iar curtea va fi reamenajată, interiorul este proces de refacere, iar lăcașul va avea mobilier nou. El va servi, cel mai probabil, credincioșilor baptiști.

Biserica a avut de suferit de-a lungul timpului nu doar de pe urma lipsei de îngrijire și a diminuării numărului de credincioși reformați din localitate, dar și dintr-un motiv mai puțin obișnuit. Se află spatele unei porți a stadionului din Ghelari, iar vitraliile sale dinspre arenă au fost sparte de mingile trase în timpul meciurilor. „Biserica Reformată din Ghelari a fost construită între anii 1900 – 1919. Această biserică este unicat prin faptul că a fost singura biserică din Imperiul Austro – Ungar care a servit ca lăcaș de cult pentru reformații după Calvin, reformații luterani și prezbiterieni, în același timp”, informează Primăria Ghelari.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Femeie tâlhărită pe o stradă din Petroșani         Lemne confiscate de polițiști, în urma unui control în trafic         Accident pe un bulevard din Deva         Deputatul Marius Surgent a revenit în PNL: “Alianța ALDE – PSD s-a dovedit a fi una toxică pentru noi”         Berbeceanu, mesaj controversat pentru șefii Bisericii Ortodoxe Române, pe tema coronavirusului         Accident mortal la ieșirea din Hațeg. Coliziune între un camion și un autoturism         Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile         Doi taximetriști din Deva au fost condamnați după ce au jefuit un român întors din SUA         Concerte de 1 Martie și Ziua Femeii susținute de elevi ai Liceului de Arte         CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA. Scriitorul și publicistul Marian Boboc, „Cetățean de onoare” al judeţului         Patru hunedoreni prinși la furat de fier vechi         Ați văzut-o? Tânără însărcinată, dată dispărută după ce a fugit din centrul maternal         Spărgători de biserici capturați de Poliție         „HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl         TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus