Biserica din satul Ribița, veche de peste 600 de ani, va fi restaurată

512

Biserica „Sfântul Nicolae” din satul Ribița va fi restaurată complet, printr-o investiție finanțată cu fonduri europene. Comuna Ribița a scos la licitație publică lucrările estimate la peste 10 milioane de lei, fără TVA, care vizează „consolidarea, restaurarea, conservarea bisericii, amenajarea incintei si împrejmuirii, realizarea unui lumânărar în exteriorul bisericii, înlocuirea învelitorii, iluminat arhitectural și ambiental, sistematizarea verticală a terenului, reamenajarea incintei si reabilitarea porții de acces secundar la ansamblul Bisericii Sfântul Nicolae”, se arată în documentație. Durata implementării proiectului va fi de 60 de luni. Valoarea eligibilă a finanțării din fondurile europene este de 85 la sută, valoarea nerambursabilă din Bugetul Național este de 13 la sută, iar primăria și parohia Ribița vor cofinanța circa 2 la sută din investiție.

Biserica de zid din Ribița a fost clădită la începutul secolului al XV-lea. A fost datată în 15 iulie 1417, conform unei pisanii în care au fost menționanți: jupânul Vladislav, jupânița Stana, fiul, fratele său jupânul Miclăuș și cu jupânița lui Sora, Popa Dragoșin. „Edificiul este alcătuit dintr-un altar rectangular decroșat, boltit în semicilindru, o navă cu pereți masivi și un turn-clopotniță, precedat de un pridvor deschis din lemn. Turnul, prevăzut cu un portal gotic, în arc frânt cu acoladă, comunică cu nava, la nivelul primului său etaj, prin două ferestre, spațiul format substituindu-se unei tribune, rezervată ctitorului și familiei sale”, arăta preotul Florin Dobrei, în volumul „Bisericile ortodoxe hunedorene”. Picturile sale au o valoare artistică de excepție, potrivit specialiștilor.

În ultimele două secole, biserica din Țara Zarandului a trecut prin mai multe serii de reparații și renovări care au condus la aspectul său actual. Așezământul păstrează o iconografie în care apare sfânta protectoare a minerilor, Ribița, o așezare cu circa 800 de locuitori, având o veche tradiție minieră.

FOTO: MCDR DEVA / Daniel Iancu

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.