Biserica ctitorită de familia scriitorului Ioan Budai Deleanu se năruie

504

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, edificiu de cult ridicat prin grija lui Aron Budai, din familia scriitorului Ioan Budai Deleanu, în anul 1843, stă să se năruie. Cauza este doar una, nepăsarea autorităților. Primăria din orașul Geoagiu, de care aparține satul Cigmău aruncă pisica în curtea Episcopiei Ortodoxe Deva.

Ioan Budai Deleanu a fost primul dintre cei zece copii ai preotului greco-catolic Solomon Budai din Cigmău. Între 1780 până la 1856 parohia din Cigmău număra cinci preoți Budai. Budai-Deleanu a avut un frate secretar tesaurisat în Sibiu, un alt frate impiegat la oficiul salinelor din Oradea Mare și se presupune că un al frate a fost preotul Salamon Budai din Cigmău, în perioada 1780-1800, iar întâia școală din Cigmău se deschide în 1849 în casa învățătorului Petru Budai.

Biserica a fost cedat Bisericii Ortodoxe în anul 1947. După revoluție starea ei este incertă, nu a fost retrocedată iar Ortodocși o țin închisă pentru a se prăbuși.

Acum fosta biserică greco-catolică se înalță dintre crucile cimitirului ca un cavou uriaș, gata sa înghită istoria unei așezări pe cale de dispariție. Scoală din sat a ajuns și ea in ultimul hal, nefiind folosită acum deoarece putinii copii nu mai sunt in Cigmău. Consătenii nu au auzit de poet Impresia trecătorului este ca satul e părăsit. Doar o femeie paste oile în curtea bisericii. Nu este localnică și nu poate da prea multe date cu privire la istoria locurilor, iar despre autorul Țiganiadei nu știe nimic.

Astăzi nepăsarea este mai rea ca orice pandemie, peste boli vom trece însă istoria nu o vom putea recupera niciodată!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *