Biserica ctitorită de familia scriitorului Ioan Budai Deleanu se năruie

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, edificiu de cult ridicat prin grija lui Aron Budai, din familia scriitorului Ioan Budai Deleanu, în anul 1843, stă să se năruie. Cauza este doar una, nepăsarea autorităților. Primăria din orașul Geoagiu, de care aparține satul Cigmău aruncă pisica în curtea Episcopiei Ortodoxe Deva.

Ioan Budai Deleanu a fost primul dintre cei zece copii ai preotului greco-catolic Solomon Budai din Cigmău. Între 1780 până la 1856 parohia din Cigmău număra cinci preoți Budai. Budai-Deleanu a avut un frate secretar tesaurisat în Sibiu, un alt frate impiegat la oficiul salinelor din Oradea Mare și se presupune că un al frate a fost preotul Salamon Budai din Cigmău, în perioada 1780-1800, iar întâia școală din Cigmău se deschide în 1849 în casa învățătorului Petru Budai.

Biserica a fost cedat Bisericii Ortodoxe în anul 1947. După revoluție starea ei este incertă, nu a fost retrocedată iar Ortodocși o țin închisă pentru a se prăbuși.

Acum fosta biserică greco-catolică se înalță dintre crucile cimitirului ca un cavou uriaș, gata sa înghită istoria unei așezări pe cale de dispariție. Scoală din sat a ajuns și ea in ultimul hal, nefiind folosită acum deoarece putinii copii nu mai sunt in Cigmău. Consătenii nu au auzit de poet Impresia trecătorului este ca satul e părăsit. Doar o femeie paste oile în curtea bisericii. Nu este localnică și nu poate da prea multe date cu privire la istoria locurilor, iar despre autorul Țiganiadei nu știe nimic.

Astăzi nepăsarea este mai rea ca orice pandemie, peste boli vom trece însă istoria nu o vom putea recupera niciodată!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci − douăzeci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Petrecere în plină stradă, într-un cartier din Hunedoara         Cum arată noul drum spre Vadu Dobrii         Rechizitoriul „revoltei din cartierul Micro 6 – Hunedoara”         Mircea Moloț: „Valea Jiului s-a oprit pe drumul către dezvoltare”         Turistă accidentată în zona Bucura, din Masivul Retezat         Ani grei de închisoare pentru un recidivist din Petrila         Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan         Bazinele cu apă minerală de pe Valea Mureșului         Ce trebuie să știe turiștii care vor să urce în Retezat cu mașinile, spre Poiana Pelegii         Tânără tâlhărită de fostul prieten, cu 20 de ani mai mare decât ea         Muzeul mineritului a fost restaurat cu fonduri UE         ADR VEST. Școală din Uricani modernizată cu fonduri UE         ORĂȘTIE. Podul care nu mai leagă comunitatea, ci o desparte         6 august 2020. Omagiu minerilor din Valea Jiului         Ziua Minerului. Povestea revoltei muncitorilor de la Lupeni – 1929         Furturile din Mina Paroșeni nu au leac         Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice