Bilanțul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara

336

Poliţiştii hunedoreni şi-au analizat activitatea profesională desfăşurată în cursul anului 2018.

Dispeceratul 112 al poliţiei a primit, în anul 2018, 35.671 apeluri telefonice de la cetăţeni, fiind necesară intervenţia în 16.999 cazuri. În peste 90% dintre aceste situaţii, intervenţia s-a realizat într-un timp scurt, de sub 10 minute.
Activitatea investigativă s-a concretizat în numărul mare de autori identificaţi şi deferiţi justiţiei. Astfel, în 2018, a fost începută urmărirea penală faţă de 3.468 suspecţi, dintre care 1.708 au fost cercetaţi pentru infracţiuni judiciare şi 331 pentru infracţiuni economico-financiare.
Pentru a răspunde aşteptărilor populaţiei, activitatea Poliţiei Române a cunoscut ample transformări structurale şi calitative, adoptând în acest nou cadru şi conceptul „poliţie de proximitate”.
Poliţia de Proximitate este implementată deja în mai multe state europene din necesitatea de a-i apropia pe oamenii legii cât mai mult de membrii comunităţii. Activitatea poliţiştilor de proximitate hunedoreni s-a materializat în:
 3.177 dosare penale soluționate;
 Peste 1.800 de petiții soluționate;
 99 infracțiuni constatate în flagrant;
 1.766 contravenții constatate;
 607 de stări conflictuale detensionate;

În 2018, pe drumurile publice din judeţul Hunedoara s-au produs 209 accidente rutiere grave (mai puţine cu 21 faţă de anul 2018), soldate cu decesul a 41 persoane şi rănirea gravă a altor 240 persoane.

S-au constatat şi aplicat 38.904 de sancţiuni contravenţionale, din care 38.902 pentru nerespectarea regulilor privind circulaţia pe drumurile publice (pe principalele cauze generatoare de accidente rutiere).
În perioada supusă analizei efectivele de poliţie rutieră, au reţinut în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule 2.771 permise de conducere şi au retras 910 certificate de înmatriculare, pentru defecţiuni tehnice sau alte abateri.

Structurile de investigații criminale au reușit, pe lângă soluționarea în scurt timp a unor cazuri deosebite de omor și localizarea unor persoane urmărite naţional şi internațional şi scăderi semnificative în privinţa infracţiunilor contra patrimoniului persoanei.
Astfel, în anul 2018 se înregistrează o scădere a sesizărilor privind infracțiunile contra patrimoniului persoanei (-3,92%).
Eficienţa activităţilor poliţiştilor hunedoreni este dovedită de faptul că, în cursul anului 2018, criminalitatea îşi păstrează trendul descrescător, pe segmentul stradal, unde înregistrează o scădere cu 2,7%.
Pe linia prevenirii şi combaterii infracţiunilor la regimul patrimoniului cultural naţional, s-au recuperat 164 de monede antice, aflate în urmărire, sustrase din siturile arheologice din Munții Orăștiei, valoarea acestora fiind estimată la aproximativ 50.000 de euro. Dintre aceste bunuri arheologice recuperate, sunt susceptibile a aparține tezaurului patrimoniului cultural național 20 de monede de tip koson din aur, 6 monede de tip Lisymach și Alexandros din aur, 49 de monede de tip denar de argint și 81 de tetradrahme dacice de argint.

O contribuție importantă la obținerea acestor rezultate a fost adusă de structurile de suport, între care se evidenţiază Serviciul Criminalistic.
Poliţiştii acestui serviciu au participat, anul trecut, la 4.453 cercetări la faţa locului, de unde au fost ridicate şi au rămas după eliminare 21.241 urme diferite. În urma acestor activităţi, au fost identificate în total 174 persoane implicate în comiterea a 173 fapte de natură penală.

Activitatea preventivă s-a concretizat în 21 de proiecte/campanii/planuri de măsuri și 146 de acţiuni punctuale, care au însumat 4197 de beneficiari direcți și aproximativ 43.000 de beneficiari indirecți din toate categoriile de public-țintă: elevi, profesori, părinţi, asistenți sociali, vârstnici, conducători auto, proprietari de locuinţe, de autoturisme, practicieni din instituții publice locale, femei, preoți etc..

POLIŢISTUL – EROU, RECOMPENSAT ÎN CADRU FESTIV

După prezentarea materialului de analiză a activităţii poliţiştilor hunedoreni pe anul 2018, în prezenţa resprezentantului I.G.P.R. – dl. comisar-șef de poliţie Aurel DOBRE – director al Direcţiei de Investigare a Criminalității Economice şi a reprezentanţilor instituiilor partenere, şeful poliţiştilor hunedoreni, dl. comisar şef de poliţie BÎRLEA OVIDIU GABRIEL a ţinut să îi înmâneze agentului şef de poliţie TUDOR DARIE, din cadrul Postului de Poliţie Dobra, EMBLEMA DE ONOARE A MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE ŞI BREVETUL CONFERIT DE MINISTRUL AFACERILOR INTERNE.
Poliţistul, la data de 26.02.2018, deşi se afla în afara orelor de program, a intervenit cu promptitudine la locul unui incendiu, pătrunzând în incinta imobilului care ardea și evacuând doi copii, cărora le-a salvat, astfel, viaţa.
„Eroii de sacrificiu nu sunt doar acei polițiști din filmele de acțiune, ci sunt și colegii noștri, polițiștii hunedoreni care excelează în activitatea profesională şi acţionează în slujba legii şi a cetăţeanului, nu doar în timpul programului de lucru, ci şi în afara orelor de program, punându-şi, uneori, în pericol propria viaţă pentru a-i salva pe ceilalţi.
Profesia de poliţist este una de vocaţie şi orice poliţist care se evidenţiază prin rezultate deosebite trebuie recompensat.” – a declarat şeful I.P.J. Hunedoara.

IPJ Hunedoara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *