„Instanţa a admis contestaţia formulată de petentul-condamnat L.B. încarcerat în Penitenciarul Bistriţa, împotriva Sentinţei penale nr. 798/20.06.2017, pronunţată de Judecătoria Bistriţa în dosarul nr. 4360/190/2017, desfiinţează hotărârea atacată şi soluţionând cauza: admite cererea formulata de petentul-condamnat L.B. şi în consecinţă, dispune liberarea condiţionată a acestuia din executarea pedepsei de 25 de ani închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr. 218/19.03.2014 pronunţată de Tribunalul Timiş în dosarul nr. 196/30/2014, în baza căreia s-a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 251/2014. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în hotărârea instanţei.

Tribunalul Bistrița a admis contestația depusă de Beniamin Laichici, iar în 14 septembrie a decis eliberarea sa, după 7.883 de zile de arest și închisoare și 12 zile câștigate ca urmare a muncii prestate în penitenciar.
„Comisia de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Târgu Mureş a constatat îndeplinirea condiţiilor legale (petentul a avut o conduită corespunzătoare, nu a fost sancţionat, a fost recompensat, a participat la activităţi educative) şi a propus liberarea condiţionată. Opinia defavorabilă liberării condiţionate s-a bazat pe gravitatea faptelor comise de petent – gravitate ce nu poate fi negată – fără a ţine seamă însă de conduita de ansamblu a celui în cauză pe perioada executării pedepsei, conduită ce a cunoscut un trend constant ascendent, care este relevat în dosar de lipsa sancţiunilor dar şi de cele 30 de recompense, de cele 50 de programe educaţionale la care a participat, 3 programe sociale şi 2 psihologice”, se arată în dosar.Opinia defavorabilă liberării condiţionate s-a bazat pe gravitatea faptelor comise de petent – gravitate ce nu poate fi negată – fără a ţine seamă însă de conduita de ansamblu a celui în cauză pe perioada executării pedepsei, conduită ce a cunoscut un trend constant ascendent”, a motivat tribunalul.

În 6 martie 1995, Beniamin Laichici s-a predat Poliţiei din Deva după ce a ucis cinci oameni. Cu o seară în urmă, cu gândul că soţia îl înşela, potrivit anchetatorilor, Beniamin Laichici (fost Jian) a împrumutat o armă de vânătoare de la un bărbat din Sântandrei, pe care l-a împuşcat apoi, iar în seara de 5 spre 6 martie 1995 s-a deplasat cu un taxi până la Abrud, unde locuiau cumnaţii săi. L-a ucis pe unul dintre ei, dar şi pe un vecin al acestuia. În dimineaţa de 6 martie, ucigaşul s-a întors în Deva, unde  s-a prezentat la locul de muncă al soţiei sale, un chioşc din zona gării din Deva. Femeia nu era la lucru, ascunzându-se de mai multe zile de teama soţului ei.

Acolo, Beniamin a împuşcat în cap o tânără care era colegă de serviciu cu soţia sa. Setea de sânge I s-a potolit după ce a mai ucis cu patru focuri de armă pe şeful său, cel bănuit de legături amoroase cu soţia sa, în plină stradă, în faţa Baroului de Avocatură din Deva. Laichici a depus arma şi cele trei cartuşe rămase la sediul Inspectoratului de Poliţie, din Deva, unde s-a predat. Un an mai târziu a fost condamnat la închisoare pe viaţă, dar ulterior instanţele au decis transformarea pedepsei într-una de 25 de ani de închisoare. În ultimii doi ani, condamnatul a depus mai multe solicitări de eliberare condiţionată, care au fost respinse până în prezent.