Sfârşitul verii aduce profit agricultorilor

deva (36)Cele mai căutate legume din pieţe au fost roşiile şi castraveţii, dar nici ardeii graşi, kapia şi gogoşarii nu i-au lăsat indiferenţi pe cumpărători.

Spre mulţumirea fermierilor, piaţa agroalimentară a Devei s-a transformat în ultimele zile într-un adevărat furnicar, în care printre tarabele încărcate până la refuz de fructe şi legume îşi fac loc un număr mare de cumpărători. „Preţurile au mai scăzut la legume în această perioadă, deşi cererea este mare. Dacă la începutul verii am vândut roşiile cu 6 lei kilogramul, acum le dăm la 2,5 lei – 3 lei, însă avem cumpărători”, spune Maria, o agricultoare din zona Haţegului, venită cu roşii, gogoşari şi kapia la piaţa din municipiul Deva. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în general, preţul legumelor vândute în pieţele agroalimentare din judeţ este mai mic cu 0,5 lei – 1 leu. Explicaţia o dau tot fermierii.

An ploios, an bun

„A scăzut preţul lor pentru că a fost un sezon îmbelşugat. Anul trecut a fost bun pentru agricultură, dar am avut parte şi de o perioadă secetoasă care a redus producţia. Ploile ne-au ajutat mai mult în acest sezon, iar producţia a fost bună la roşii, castraveţi, kapia, gogoşari, ardei graşi, varză, în general la ceea ce se cumpără în judeţ, în această perioadă. Cererea a fost pe măsură şi chiar a depăşit oferta în unele zile”, a explicat Mioara Barbu, agronom.

Dacă în primăvara acestui an administraţia locală a Hunedoarei a pus în discuţie soarta pieţei agroalimentare Dunărea din municipiu, care în acea vreme devenise aproape pustie, piaţa a redevenit animată.  În ultimele luni a crescut numărul clienţilor, al producătorilor care ocupă spaţiile din piaţă, şi al încasărilor pieţei, astfel că nu se mai pune problema închiderii acesteia.

În ciuda anului bun pentru agricultură, aşa cum l-au numit fermierii hunedoreni, profitul acestora nu a fost ridicat. „Am avut legume din belşug, dar costurile de producţie au crescut faţă de anii trecuţi, la fel şi cheltuielile cu combaterea dăunătorilor”, a adăugat inginerul agronom. De asemenea, adaugă specialistul, Hunedoara nu poate concura cu centrele mari legumicole din sudul ţării şi din Dobrogea, care dictează preţul pe piaţă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Șase hunedoreni au fost prinși la vânătoare de mistreți         Tânără găsită moartă, cu gâtul tăiat, pe o stradă din Petroșani         CJ Hunedoara va direcționa peste două milioane de lei Spitalului Județean și DGASPC Hunedoara         Carmen Hărău: „Să nu facem lupta mai grea!”         Devenii donează pentru persoanele vulnerabile!         Ce spun medicii oncologi din Deva diagnosticați cu coronavirus         Aproape 1.300 de cazuri de coronavirus confirmate în România         Bărbat tâlhărit pe o stradă din Hunedoara         International Caviar Corporation SA – CONVOCARE AGOA         A murit Gheorghe Bercea, pedagog și muzician din Deva         O tânără din Deva, care trebuia să rămână în izolare, a fost amendată cu 5.000 de lei         Spitalul județean va prelua pacienți cu coronavirus         Secția Pneomologie a Spitalului Județean de Urgență Deva a fost închisă pentru dezinfecție de înalt nivel         Medicul legist Dan Mărculescu a murit         Județul Hunedoara primește echipamente medicale și dezinfectanți din Coreea de Sud         Două noi cazuri de coronavirus la spitalul județean din Deva         123 de noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus în România         Veste bună la Spitalul Petroșani: angajații diagnosticați pozitiv cu coronavirus s-au vindecat         CRESTEREA COMPETITIVITATII FIRMEI STEEL CONECT PRIN ACHIZITIA DE ECHIPAMENTE PENTRU PRODUCTIA DE CILINDRII HIDRAULICI         Primăria Deva a renunțat la organizarea Zilelor Devei