Sfârşitul verii aduce profit agricultorilor

deva (36)Cele mai căutate legume din pieţe au fost roşiile şi castraveţii, dar nici ardeii graşi, kapia şi gogoşarii nu i-au lăsat indiferenţi pe cumpărători.

Spre mulţumirea fermierilor, piaţa agroalimentară a Devei s-a transformat în ultimele zile într-un adevărat furnicar, în care printre tarabele încărcate până la refuz de fructe şi legume îşi fac loc un număr mare de cumpărători. „Preţurile au mai scăzut la legume în această perioadă, deşi cererea este mare. Dacă la începutul verii am vândut roşiile cu 6 lei kilogramul, acum le dăm la 2,5 lei – 3 lei, însă avem cumpărători”, spune Maria, o agricultoare din zona Haţegului, venită cu roşii, gogoşari şi kapia la piaţa din municipiul Deva. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în general, preţul legumelor vândute în pieţele agroalimentare din judeţ este mai mic cu 0,5 lei – 1 leu. Explicaţia o dau tot fermierii.

An ploios, an bun

„A scăzut preţul lor pentru că a fost un sezon îmbelşugat. Anul trecut a fost bun pentru agricultură, dar am avut parte şi de o perioadă secetoasă care a redus producţia. Ploile ne-au ajutat mai mult în acest sezon, iar producţia a fost bună la roşii, castraveţi, kapia, gogoşari, ardei graşi, varză, în general la ceea ce se cumpără în judeţ, în această perioadă. Cererea a fost pe măsură şi chiar a depăşit oferta în unele zile”, a explicat Mioara Barbu, agronom.

Dacă în primăvara acestui an administraţia locală a Hunedoarei a pus în discuţie soarta pieţei agroalimentare Dunărea din municipiu, care în acea vreme devenise aproape pustie, piaţa a redevenit animată.  În ultimele luni a crescut numărul clienţilor, al producătorilor care ocupă spaţiile din piaţă, şi al încasărilor pieţei, astfel că nu se mai pune problema închiderii acesteia.

În ciuda anului bun pentru agricultură, aşa cum l-au numit fermierii hunedoreni, profitul acestora nu a fost ridicat. „Am avut legume din belşug, dar costurile de producţie au crescut faţă de anii trecuţi, la fel şi cheltuielile cu combaterea dăunătorilor”, a adăugat inginerul agronom. De asemenea, adaugă specialistul, Hunedoara nu poate concura cu centrele mari legumicole din sudul ţării şi din Dobrogea, care dictează preţul pe piaţă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune