Sfârşitul verii aduce profit agricultorilor

deva (36)Cele mai căutate legume din pieţe au fost roşiile şi castraveţii, dar nici ardeii graşi, kapia şi gogoşarii nu i-au lăsat indiferenţi pe cumpărători.

Spre mulţumirea fermierilor, piaţa agroalimentară a Devei s-a transformat în ultimele zile într-un adevărat furnicar, în care printre tarabele încărcate până la refuz de fructe şi legume îşi fac loc un număr mare de cumpărători. „Preţurile au mai scăzut la legume în această perioadă, deşi cererea este mare. Dacă la începutul verii am vândut roşiile cu 6 lei kilogramul, acum le dăm la 2,5 lei – 3 lei, însă avem cumpărători”, spune Maria, o agricultoare din zona Haţegului, venită cu roşii, gogoşari şi kapia la piaţa din municipiul Deva. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în general, preţul legumelor vândute în pieţele agroalimentare din judeţ este mai mic cu 0,5 lei – 1 leu. Explicaţia o dau tot fermierii.

An ploios, an bun

„A scăzut preţul lor pentru că a fost un sezon îmbelşugat. Anul trecut a fost bun pentru agricultură, dar am avut parte şi de o perioadă secetoasă care a redus producţia. Ploile ne-au ajutat mai mult în acest sezon, iar producţia a fost bună la roşii, castraveţi, kapia, gogoşari, ardei graşi, varză, în general la ceea ce se cumpără în judeţ, în această perioadă. Cererea a fost pe măsură şi chiar a depăşit oferta în unele zile”, a explicat Mioara Barbu, agronom.

Dacă în primăvara acestui an administraţia locală a Hunedoarei a pus în discuţie soarta pieţei agroalimentare Dunărea din municipiu, care în acea vreme devenise aproape pustie, piaţa a redevenit animată.  În ultimele luni a crescut numărul clienţilor, al producătorilor care ocupă spaţiile din piaţă, şi al încasărilor pieţei, astfel că nu se mai pune problema închiderii acesteia.

În ciuda anului bun pentru agricultură, aşa cum l-au numit fermierii hunedoreni, profitul acestora nu a fost ridicat. „Am avut legume din belşug, dar costurile de producţie au crescut faţă de anii trecuţi, la fel şi cheltuielile cu combaterea dăunătorilor”, a adăugat inginerul agronom. De asemenea, adaugă specialistul, Hunedoara nu poate concura cu centrele mari legumicole din sudul ţării şi din Dobrogea, care dictează preţul pe piaţă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!         Gospodării inundate în Silvașul de Sus         Pentru unii mumă, pentru popor ciumă         Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara