Sfârşitul verii aduce profit agricultorilor

deva (36)Cele mai căutate legume din pieţe au fost roşiile şi castraveţii, dar nici ardeii graşi, kapia şi gogoşarii nu i-au lăsat indiferenţi pe cumpărători.

Spre mulţumirea fermierilor, piaţa agroalimentară a Devei s-a transformat în ultimele zile într-un adevărat furnicar, în care printre tarabele încărcate până la refuz de fructe şi legume îşi fac loc un număr mare de cumpărători. „Preţurile au mai scăzut la legume în această perioadă, deşi cererea este mare. Dacă la începutul verii am vândut roşiile cu 6 lei kilogramul, acum le dăm la 2,5 lei – 3 lei, însă avem cumpărători”, spune Maria, o agricultoare din zona Haţegului, venită cu roşii, gogoşari şi kapia la piaţa din municipiul Deva. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în general, preţul legumelor vândute în pieţele agroalimentare din judeţ este mai mic cu 0,5 lei – 1 leu. Explicaţia o dau tot fermierii.

An ploios, an bun

„A scăzut preţul lor pentru că a fost un sezon îmbelşugat. Anul trecut a fost bun pentru agricultură, dar am avut parte şi de o perioadă secetoasă care a redus producţia. Ploile ne-au ajutat mai mult în acest sezon, iar producţia a fost bună la roşii, castraveţi, kapia, gogoşari, ardei graşi, varză, în general la ceea ce se cumpără în judeţ, în această perioadă. Cererea a fost pe măsură şi chiar a depăşit oferta în unele zile”, a explicat Mioara Barbu, agronom.

Dacă în primăvara acestui an administraţia locală a Hunedoarei a pus în discuţie soarta pieţei agroalimentare Dunărea din municipiu, care în acea vreme devenise aproape pustie, piaţa a redevenit animată.  În ultimele luni a crescut numărul clienţilor, al producătorilor care ocupă spaţiile din piaţă, şi al încasărilor pieţei, astfel că nu se mai pune problema închiderii acesteia.

În ciuda anului bun pentru agricultură, aşa cum l-au numit fermierii hunedoreni, profitul acestora nu a fost ridicat. „Am avut legume din belşug, dar costurile de producţie au crescut faţă de anii trecuţi, la fel şi cheltuielile cu combaterea dăunătorilor”, a adăugat inginerul agronom. De asemenea, adaugă specialistul, Hunedoara nu poate concura cu centrele mari legumicole din sudul ţării şi din Dobrogea, care dictează preţul pe piaţă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − șapte =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva