Bătrână amendată drastic pentru că nu ar fi purtat masca de protecței corespunzător

O vârstnică din Brănișca, sancționată cu 1.200 de lei de un polițist pentru că și-a dat masca jos de pe nas la ieșirea din Piața Agroalimentară din Deva nu va plăti amenda, după ce Judecătoria Deva a decis înlocuirea acesteia cu un avertisment scris. Femeia în vârstă de 68 de ani a contestat procesul verbal întocmit de un agent de poliție, care în 8 octombrie 2020 a observat-o în Piața Agroalimentară din Deva, nepurtând masca pe nas.

„Petenta a menționat că întrucât îi erau aburiți ochelarii și zona gurii era transpirată, a tras masca sub nas pentru a se putea șterge și a-și putea șterge ochelarii. A menționat că se afla în zona ușii de ieșire spre gară și nu era nimeni în jurul său pe o rază de cel puțin cinci metri. În continuare, petenta a afirmat că în acel moment a apărut în fața sa agentul de poliție, care pe un ton agresiv i-a solicitat să se legitimeze și i-a pus în vedere că o va sancționa pentru nepurtarea măștii, deși a văzut că avea masca pe față. Ea a afirmat că a încercat să îi explice agentului de ce masca este așa, însă acesta a devenit și mai dur și n-a dorit să o asculte. S-a mai arătat că faptul că avea mască pe față la nivelul gurii poate fi atestat de vânzătorul de la brânzeturi, cât și de doamna care comercializează pești de acvariu. În fine, s-a menționat de către petentă că, fiind pensionară, îi este aproape imposibil să achite o asemenea sumă, fiindu-i amenințat traiul zilnic. A arătat că are probleme cardiace și este hipertensivă, luând zilnic tratament”, se arată în plângerea depusă de pensionară.

Ulterior, femeia a mai adăugat că și-a dat masca jos pentru a se șterge, pentru a-și șterge ochelarii și a lua o gură de aer, întrucât avea și afecțiuni de natură cardiacă și că agentul de poliție a apărut din spatele unor tarabe cu marfă acoperită.„ Petenta a afirmat că nu a semnat procesul-verbal de contravenție întrucât nu știa ce anume s-a consemnat în acesta. A afirmat că are cunoștință despre existența virusului, nu a pus și nu își permite să pună viața nimănui în pericol”
Reprezentanții IPJ au răspuns că femeia a fost depistată în timp ce nu respecta obligația de a purta masca de protecție în spații închise. „Faptul că petenta ar fi purtat masca de protecție cu acoperirea gurii, însă fără acoperirea corespunzătoare și a nasului sau faptul că pe lângă petentă nu s-ar mai fi aflat alte persoane, iar petenta și-ar dat jos masca de protecție doar pentru a-și dezaburi ochelarii, nu prezintă relevanță din perspectiva existenței faptei contravenționale”, se arată în răspunsul IPJ.

Magistrații au stabilit că agentul constatator s-a aflat în eroare asupra limitelor amenzii contravenționale stabilite de legiuitor. „Astfel, acesta a aplicat amenda de 1.200 de lei, cu mențiunea că pârâta are posibilitatea de a achita jumătate din minimul prevăzut de lege, indicând acest minim ca fiind 600 de lei, în loc de 250 de lei”, se arată în dosar. Sancțiunea a fost transformată în avertisment.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului