BĂTAIA DE JOC A OAMENILOR. Sanctuarul păsărilor de pe râul Strei, în pericol

Lacul de acumulare Covragiu (Subcetate) a fost înfiinţat la începutul anilor 2000, odată cu construcţia barajului hidrocentralei Subcetate, parte a Amenajării hidroenergetice Strei.

Întinderea de ape de la poalele Cetăţii regale a Haţegului, alimentată de râul Strei, a devenit cu timpul un habitat ideal pentru nenumărate specii de păsări. „Delta” de pe Strei este un loc preferat de iubitorii de natură. În luciul apei se oglindesc vârfurile înzăepezite ale masivului Retezat, iar liniştea locului este tulburată adesea de cântecul unor păsări rare. Priveliştile îi atrag pe amatorii de fotografii, iar pescarii au găsit şi ei locuri ideale pentru a-şi petrece dimineţile. Oamenii au lăsat, însă, urme adânci asupra noului lac de acumulare. Malurile sale au fost transformate în gropi uriaşe de gunoi, unde localnicii depozitează la întâmplare, lucrurile de care nu mai au nevoie. Pe malul din vecinătatea satului Subcetate, pentru a ajunge la locurile de pescuit, oamenii trebuie să se strecoare printr-o întindere de gunoaie. Pe luciul apei, printre berze, lebede, raţe sălbatice şi cormorani plutesc nenumărate bidoane de plastic. În zona centrală a lacului, apele se limpezesc, în timp ce în apropiere de ţărmuri, curenţii aduc neîncetat rămăşiţele plutitoare lăsate de oameni.

Foto Lucian Ignat

Râul Strei izvorăşte din Munţii Şureanu, nu departe de ţinutul cetăţilor dacice, şi se varsă după 90 de kilometri de la izvoarele sale, în Râul Mureş. Mărturii istorice arătau că în albia sa şi-ar fi îngropat regele Decebal comorile uriaşe, o parte descoperite de romani, altele scoase la iveală în secolul al XVI-lea. Proiectul iniţal prevedea construcţia altor patru hidrocentrale până la locul de vărsare a Streiului în Râul Mureş, de la Simeria Veche. „Totul a început în anul 1974, când, în urma Hotărârii Consiliului de Miniştri nr. 759, amenajarea hidroenergetică Răul Mare – Retezat, formată din barajul Gura Apelor, hidrocentrala subterană Retezat şi hidrocentrala Clopotiva, a luat fiinţă că prima investiţie pentru amenajarea potenţialului hidroenergetic al Răului Mare. Şase ani mai târziu, prin Decretul Consiliului de Stat nr. 311, a fost aprobată investiţia amenajării hidroenergetice Râul Mare Aval pe sectorul Clopotiva – Haţeg. Mai apoi, prin Decretul Consiliului de Stat nr. 40/1989, a fost aprobată Amenajarea hidroenergetică a răului Strei pe sectorul Subcetate –Simeria. În perioada 1986 – 1991 au fost puse în funcţiune cele 11 hidrocentrale din cadrul amenajărilor Răul Mare Retezat şi Răul Mare Aval. Între anii 2004 – 2006 au fost finalizate lucrările la hidrocentrala Subcetate, iar în anul 2010 a fost pusă în funcţiune hidrocentrala Plopi, ambele făcând parte din amenajarea răului Strei”, informa Hidroelectrica. Recepţia celei mai recente investiţii, hdrocentrala de la Bretea Română, a avut loc în 2019.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 14 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Drumul spre satul Alun va fi modernizat         Ajutoare de urgență pentru familiile din județul Hunedoara afectate de inundații         STRAJA. Consiliul Județean Hunedoara continuă seria investițiilor care susțin dezvoltarea turismului         Accident în Deva, produs de un bărbat de 72 de ani         Vitezoman băut la volan         Spărgători de mașini prinși în Valea Jiului         Asistente de la Spitalul municipal Hunedoara infectate cu Covid 19         Tragedie pe o stradă din Orăștie         Un monument pe săptămână: CETATEA DACICĂ DE LA COSTEȘTI-BLIDARU         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Caransebeș         CJ Hunedoara: „Primăria Șoimuș este obligată să asigure un trafic sigur pe drumurile județene aflate în administrare temporară”         Masivul Parâng. Șantierul drumului județean 709F inspectat de reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara         LA TRÂNTĂ CU COVID 19. Luptătorii deveni așteaptă reluarea competițiilor         Accident mortal. Scene de groază pe șoseaua Hunedoara – Deva         Mii de puieți de păstrăv eliberați în apele Retezatului         Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor