Barajul Gura Apelor, locul de vis din inima Retezatului, invadat de turiști la sfârșit de săptămână

Sute de oameni au ajuns la sfârşit de săptămână în zona Lacului Gura Apelor din Parcul Naţional Retezat.

Nivelul apei a fost scăzut cu circa 20 de metri faţă de cel din toamna anului trecut, când se apropiase cu câţiva metri de cota 1.072, nivelul normal de retenţie al barajului. Locurile care în urmă cu şase luni se aflau sub ape au devenit parcări întinse pentru zecile de maşini ale turiştilor şi pescarilor, iar liniştea întinderii de apă a fost tulburată de bărcile de motor aflate pe lac, în ciuda interdicţiilor. Turiştii care s-au îndreptat spre lacul Gura Apelor au avut, însă, de înfruntat o porţiune de drum cu adevărat periculoasă.

Drumul Judeţean 685 spre Lacul Gura Apelor porneşte din vecinătatea satului Cârneşti, aflat la 10 kilometri de Haţeg, de la intersecţia cu DN 68 Haţeg – Caransebeş. Traversează apoi satele Clopotiva şi Brazi ale comunei Râu de Mori şi urcă pe valea Râului Mare, spre Parcul Naţional Retezat. La 30 de kilometri de la intersecţia cu şoseaua naţională, la aproape o oră de mers cu autoturismul, călătorii ajung la barajul Gura Apelor – Retezat, unul dintre cele mai mari din Europa.

Ultimii zece kilometri ai drumului judeţean, între Brădăţel şi lacul de acumulare din munţi au rămas unul dintre cele mai periculoase sectoare de drum din România. Şoseaua construită în anii ´70, în timpul lucrărilor la barajul din Retezat, nu a mai fost reabilitată, iar pe lângă nenumăratele gropi din carosabil, alunecările de pământ de pe versanţii abrupţi îi pun pericol pe şoferi.

Căderile de stânci au loc frecvent şi antrenează aduc pe şosea trunchiuri de copaci şi tone de bolovani. În urmă cu doi ani, după o furtună puternică urmată de alunecări de teren, autorităţile din judeţul Hunedoara au anunţat că drumul spre Lacul Gura Apelor trebuie închis pe o durată nedeterminată, până la punerea în aplicare a unei soluţii pentru siguranţa turiştilor. Soluţia nu a mai fost găsită, nici drumul judeţean nu a fost închis, a rămas la fel de neîngrijit, iar cei care se îndreaptă spre Parcul Naţional Retezat trec prin mari emoţii în zona periculoasă.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece − cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara         Prostituție sub amenințarea unei grupări de interlopi din Valea Jiului         S-au publicat rezultatele la Bacalaureat. 9 elevi de nota 10 în județul Hunedoara         Trafic rutier închis temporar pe strada Hărăului         Mineri intoxicați cu fum și gaze toxice în subteranul Minei Livezeni         Cristian Coroiescu, liderul ALDE Călan, candidează la Primăria Călan         Mocănița va circula din nou, în această vară, pe calea ferată îngustă Brad – Crișcior         Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată