Bani din turism istoric: cât au produs monumentele cu care Hunedoara se mândreşte în lume

sarmisCele mai importante situri istorice din judeţul au fost vizitate în acest an de peste 100.000 de turişti, care au adus sute de mii de lei la bugetele administraţiilor locale.

Cel mai vizitat monument istoric din judeţul Hunedoara a fost în acest an Castelul Corvinilor. „Numai în luna mai, din taxele de vizitare au fost strânşi la bugetul local circa peste 240.000 de lei, adică de aproape patru ori mai mult faţă de luna mai a anului trecut”, a precizat Flavius Tudor, managerul Muzeului Castelului Corvinilor din Hunedoara. Acesta a adăugat că în sezonul de vară încasările administraţiei locale de pe urma Castelului Corvinilor din Hunedoara vor creşte. De asemenea, castelul va fi închiriat unei echipe a grupului media Discovery, care va realiza un documentar despre Vlad Ţepeş. Veniturile din acest an aduse bugetului Hunedoarei de castel vor fi importante. Administraţia locală redirecţionează fondurile pentru alte proiecte şi nu pentru reparaţiile de urgenţă necesare la castel.

Cetatea Devei este în prezent scoasă din circuitul turistic. Monumentul istoric se află în renovare, în cadrul unui proiect finanţat prin fonduri de la Uniunea Europeană. Chiar şi aşa, cetatea a adus bugetului local aproape 150.000 de lei. „Banii provin din taxa de urcare la monument cu telecabina. După încheierea proiectului de restaurare şi reintrarea cetăţii în circuitul turistic, monumentul istoric va aduce fonduri la bugetul local şi din alte surse”, a precizat Andrei Nistor, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Deva.

Cetăţile dacice aduc primele venituri

În cele aproximativ două săptămâni care au trecut de la data în care administraţia cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei a impus taxa de 5 lei pentru vizitare, la intrarea în incinta sitului Sarmisegetusa Regia, s-au strâns aproape 5.000 de lei din vânzarea biletelor. Banii vor intra în bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara, care a preluat în administrare monumentul. În perioada următoare, numărul turişilor va creşte în Sarmizegetusa Regia şi o dată cu el şi încasările.

Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa a adus în acest an venituri de circa 45.000 de lei, a precizat Daniel Iancu, reprezentantul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, care administrează muzeul din Sarmizegetusa. Peste 10.000 de vizitatori a avut în acest an situl istoric de la poalele Retezatului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 − doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj         Mircea Lucescu a revenit în Hunedoara. Ce a dezvăluit antrenorul legendar al echipei Corvinul         Dacfest 2019, la poalele Măgurii Uroiului         Primăria Deva primește fonduri UE pentru reabilitarea „Palatului” Cetății Devei         Carmen Hărău: „Românii trebuie să știe!”         Autostrada Lugoj – Deva. Ce se întâmplă pe Lotul 3         Moştenirea dregătorului Potecă, mătrăşită după cinci ani         Primăria Deva caută teren pentru ghetoul de la „Porcărie”         Tragedie în Petroșani         Lucrările de reabilitare a podului rutier peste râul Strei au fost scoase la licitație publică         Accident feroviar în apropiere de Brad: un șofer a tăiat calea trenului         Zona periculoasă a DN 66, dotată cu parapeți         Vladimir Brilinsky, lăsat de șefii CJ în afara Sarmizegetusei Regia         Tânăr condamnat pentru trafic de droguri după ce a vrut să se îmbogățească prin „darknet”