Bani din turism istoric: cât au produs monumentele cu care Hunedoara se mândreşte în lume

sarmisCele mai importante situri istorice din judeţul au fost vizitate în acest an de peste 100.000 de turişti, care au adus sute de mii de lei la bugetele administraţiilor locale.

Cel mai vizitat monument istoric din judeţul Hunedoara a fost în acest an Castelul Corvinilor. „Numai în luna mai, din taxele de vizitare au fost strânşi la bugetul local circa peste 240.000 de lei, adică de aproape patru ori mai mult faţă de luna mai a anului trecut”, a precizat Flavius Tudor, managerul Muzeului Castelului Corvinilor din Hunedoara. Acesta a adăugat că în sezonul de vară încasările administraţiei locale de pe urma Castelului Corvinilor din Hunedoara vor creşte. De asemenea, castelul va fi închiriat unei echipe a grupului media Discovery, care va realiza un documentar despre Vlad Ţepeş. Veniturile din acest an aduse bugetului Hunedoarei de castel vor fi importante. Administraţia locală redirecţionează fondurile pentru alte proiecte şi nu pentru reparaţiile de urgenţă necesare la castel.

Cetatea Devei este în prezent scoasă din circuitul turistic. Monumentul istoric se află în renovare, în cadrul unui proiect finanţat prin fonduri de la Uniunea Europeană. Chiar şi aşa, cetatea a adus bugetului local aproape 150.000 de lei. „Banii provin din taxa de urcare la monument cu telecabina. După încheierea proiectului de restaurare şi reintrarea cetăţii în circuitul turistic, monumentul istoric va aduce fonduri la bugetul local şi din alte surse”, a precizat Andrei Nistor, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Deva.

Cetăţile dacice aduc primele venituri

În cele aproximativ două săptămâni care au trecut de la data în care administraţia cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei a impus taxa de 5 lei pentru vizitare, la intrarea în incinta sitului Sarmisegetusa Regia, s-au strâns aproape 5.000 de lei din vânzarea biletelor. Banii vor intra în bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara, care a preluat în administrare monumentul. În perioada următoare, numărul turişilor va creşte în Sarmizegetusa Regia şi o dată cu el şi încasările.

Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa a adus în acest an venituri de circa 45.000 de lei, a precizat Daniel Iancu, reprezentantul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, care administrează muzeul din Sarmizegetusa. Peste 10.000 de vizitatori a avut în acest an situl istoric de la poalele Retezatului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tavanul s-a prăbușit peste biroul lui Costel Avram, din Consiliul Județean Hunedoara         27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital