Bani din turism istoric: cât au produs monumentele cu care Hunedoara se mândreşte în lume

sarmisCele mai importante situri istorice din judeţul au fost vizitate în acest an de peste 100.000 de turişti, care au adus sute de mii de lei la bugetele administraţiilor locale.

Cel mai vizitat monument istoric din judeţul Hunedoara a fost în acest an Castelul Corvinilor. „Numai în luna mai, din taxele de vizitare au fost strânşi la bugetul local circa peste 240.000 de lei, adică de aproape patru ori mai mult faţă de luna mai a anului trecut”, a precizat Flavius Tudor, managerul Muzeului Castelului Corvinilor din Hunedoara. Acesta a adăugat că în sezonul de vară încasările administraţiei locale de pe urma Castelului Corvinilor din Hunedoara vor creşte. De asemenea, castelul va fi închiriat unei echipe a grupului media Discovery, care va realiza un documentar despre Vlad Ţepeş. Veniturile din acest an aduse bugetului Hunedoarei de castel vor fi importante. Administraţia locală redirecţionează fondurile pentru alte proiecte şi nu pentru reparaţiile de urgenţă necesare la castel.

Cetatea Devei este în prezent scoasă din circuitul turistic. Monumentul istoric se află în renovare, în cadrul unui proiect finanţat prin fonduri de la Uniunea Europeană. Chiar şi aşa, cetatea a adus bugetului local aproape 150.000 de lei. „Banii provin din taxa de urcare la monument cu telecabina. După încheierea proiectului de restaurare şi reintrarea cetăţii în circuitul turistic, monumentul istoric va aduce fonduri la bugetul local şi din alte surse”, a precizat Andrei Nistor, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Deva.

Cetăţile dacice aduc primele venituri

În cele aproximativ două săptămâni care au trecut de la data în care administraţia cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei a impus taxa de 5 lei pentru vizitare, la intrarea în incinta sitului Sarmisegetusa Regia, s-au strâns aproape 5.000 de lei din vânzarea biletelor. Banii vor intra în bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara, care a preluat în administrare monumentul. În perioada următoare, numărul turişilor va creşte în Sarmizegetusa Regia şi o dată cu el şi încasările.

Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa a adus în acest an venituri de circa 45.000 de lei, a precizat Daniel Iancu, reprezentantul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, care administrează muzeul din Sarmizegetusa. Peste 10.000 de vizitatori a avut în acest an situl istoric de la poalele Retezatului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 17 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara         ATENȚIE LA NEATENȚIE. O pensionară a fost lăsată fără o importantă sumă de bani         LA PETROȘANI. Un șofer beat a lovit două mașini         Parcul Corvin, simbolul neglijat al Hunedoarei         DN 68 A, șoseaua dezastruoasă care dublează „autostrada – muzeu”