Băile termale vestite din Antichitate sunt ruinate de turiști

Orașul Geoagiu se află în topul destinațiilor turistice din vestul țării, datorită stațiunii Geoagiu Băi, căutată pentru apele sale termale.

Anul trecut, aproape 50.000 de oameni s-au cazat la motelurile și pensiunile din zonă, potrivit rapoartelor Institutului Național de Statistică, majoritatea fiind beneficiari ai biletelor de tratament și voucherelor de vacanță. Orașul aflat pe Valea Mureșului, la circa 30 de kilometri de Deva și 50 de kilometri de Alba Iulia, le oferă oaspeților săi șansa rară de a vedea rămășițele unuia dintre puținele complexe de băi termale dezvoltate de romani, după cucerirea Daciei. „Germisara, aflată pe drumul antic roman, este unul dintre cele trei complexe cu ape termale cunoscute din Dacia romană, alături de Herculaneum și Aquae Călan. Aici venea la tratament protipendada din Imperiul Roman. Importanța Germisarei este dată și de descoperirile arheologice care au avut loc în anii ’80, atunci când au fost scoase la iveală plăcuțele votive de aur, ofrande depuse de cei care mulțumeau astfel zeităților pentru că erau vindecați de apele termale”, spune istoricul Daniel Iancu.

Ruinele Germisarei, aflate în centrul staţiunii Geoagiu Băi, au fost cercetate sistematic şi restaurate parţial la mijlocul anilor 1980, când în urma săpăturilor arheologice au fost descoperite 11 plăcuţe votive de aur şi numeroase alte artefacte antice preţioase. Atunci, fundul craterului a fost reamenajat şi transformat într-o piscină din beton, la care se coboară pe câteva trepte și în care se strânge apa de ploaie. În jurul bazinului cu apă verzuie, în care oamenii pun monede în speranța că vor avea noroc, sunt câteva tunele și grote, unde turiștii nu s-au sfiit să își facă nevoile și să arunce gunoaie.

Așezarea unică în România prin artefactele prețioase descoperite aici a rămas un loc al nimănui, recunosc chiar și autoritățile locale. „Am fi vrut să îl reabilităm, să depunem proiecte pentru acest monument, dar terenurile pe care se află bazinul antic Germisara au o situație incertă. Nu suntem proprietari pe ele. Este domeniul privat al statului, dar nu al nostru, iar unele CF-uri sunt în aer. Noi încercăm să facem niște intabulări provizorii pentru a putea interveni și a depune proiecte pentru situl de la Germisara, altfel, cei de la Direcția de Cultură spun că nu au bani pentru așa ceva. Am vrut măcar să înlocuim gardul împrejmuitor și nu am primit avize”, spune Vasile Cărăguț, primarul orașului Geoagiu. Singurul lucru pe care îl poate face, adăugă acesta, este să trimită angajații să curețe după turiștii care aruncă gunoaiele în urma lor.
Locul se află într-o situaţie asemănătoare cu majoritatea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, unde problemele cu intabularea terenurilor fac aproape imposibilă derularea unor proiecte de anvergură.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj         Mircea Lucescu a revenit în Hunedoara. Ce a dezvăluit antrenorul legendar al echipei Corvinul         Dacfest 2019, la poalele Măgurii Uroiului         Primăria Deva primește fonduri UE pentru reabilitarea „Palatului” Cetății Devei         Carmen Hărău: „Românii trebuie să știe!”         Autostrada Lugoj – Deva. Ce se întâmplă pe Lotul 3         Moştenirea dregătorului Potecă, mătrăşită după cinci ani         Primăria Deva caută teren pentru ghetoul de la „Porcărie”         Tragedie în Petroșani         Lucrările de reabilitare a podului rutier peste râul Strei au fost scoase la licitație publică         Accident feroviar în apropiere de Brad: un șofer a tăiat calea trenului         Zona periculoasă a DN 66, dotată cu parapeți         Vladimir Brilinsky, lăsat de șefii CJ în afara Sarmizegetusei Regia         Tânăr condamnat pentru trafic de droguri după ce a vrut să se îmbogățească prin „darknet”         Drama tinerei care și-a pierdut fetița de 7 ani într-un accident feroviar         Un weekend de poveste în Retezat         Avantajele unui scaun de birou confortabil: De ce să îl schimbi acum!