Avram Iancu va înota luna aceasta zeci de kilometri pe Canalul Mânecii pentru Cumințenia Pământului

A încercat de trei ori să traverseze în condiţii extreme Canalul care desparte Marea Britanie de Franţa şi, nevoit să renunţe după ce era cât pe ce să-şi vadă visul cu ochii, va încerca din nou, în mai puţin de o lună.

Bibliotecarul din Petroşani, pasionat de triatlon, vrea să fie primul român care traversează Canalul Mânecii şi va lua cu el, pe ambarcaţiunea care-l va însoţi, un susţinător care va fi ales prin tragere la sorţi: „Toţi cei care mă vor sprijini în această a patra încercare extremă, vor intra într-o tragere la sorţi, ce va avea loc în data de 5 iulie 2016, ora 19, în prezenţa câtorva reprezentanţi ai presei, pentru o transparenţă totală. Câştigătorul va avea şansa să vadă marea traversare, nu din faţa calculatorului, televizorului ci, chiar de pe barca Sea Leopard, live. Da, chiar tu poţi să faci parte din echipa mea de suport. Transportul, cazarea şi masa vor fi asigurate. Ştiu că sunt foarte mulţi români alături de mine, care-mi doresc reuşita. Tocmai din acest motiv, îmi doresc să cunosc acest român, fericit câştigător, într-un mod inedit. Deasemenea, îmi doresc să răsplătesc, în acest mod, susţinerea voastră, ce contribuie la strângerea celor aproximativ 6000 de lire cât costă acest proiect. Câştigătorul trebuie să fie disponibil în perioada 26-31 iulie. Vă mulţumesc şi vă doresc mult succes!”. Aşa sună anunţul hunedoreanului, postat în pagina lui, care-i ţine loc şi de jurnal, iancuavram.ro.

La o cursă mountainbike. Fotografie din arhiva personală.

La o cursă mountainbike. Fotografii din arhiva personală.

 • Rep: Cât de grea este traversarea acestui Canal? De acasă, din fotoliu, privind la televizor, pare destul de uşor…
 • Avram Iancu: Gândiţi-vă că o asemenea traversare presupune parcurgerea a peste 34 de kilometri, cât este lungimea canalului. Din cuza curenţilor, însă, niciodată un înotător nu va parcurge doar atât. Uneori ajungi să înoţi 41-45 de kilometri, ba chiar şi 70, pentru că apa te poartă cum şi unde vrea ea. Numai ca să vă faceţi o idee, o să vă spun că pe Everest au urcat până acum 6.000 de oameni, în timp ce Canalul Mânecii nu a fost traversat înot decât de 1.300. Asta în condiţiile în care 300-400 de înotători au o tentativă în fiecare an.
 • Într-una dintre postările de pe site-ul dumneavoastră vorbeaţi despre Canalul Mânecii ca despre „iadul de gheaţă”. Este apa Atlanticului în acea zonă chiar atât de rece?
 • Apa în Canalul Mânecii are cam 15 grade, o temperatură foarte scăzută când ai de înotat între 12 şi 18 ore. După 15-16 ore apare hipotermia, cea mai mare problemă a noastră a înotătorilor. În plus, mai e şi vântul, valurile temperatura aerului, care este mai mică decât cea a apei, mai sunt şi atacurile meduzelor.
 • În timpul unui antrenament pe Dunăre.

  În timpul unui antrenament pe Dunăre.

 • Să înţelegem că nu folosiţi un costum special de protecţie?
 • Regulile organizatorilor acestor traversări, pentru că nimeni nu le face aşa, de capul lui, precizează că nu ai voie să iei pe tine altceva decât un slip, casca şi ochelarii. Atât. Pentru că, de altfel, costumat în neopren, cu cască şi şosete, avem deja un român, Andrei Roşu, care a traversat Canalul, într-o competiţie de triatlon.
 • Sunteţi, anul acesta, la cea de-a patra încercare de a traversa Canalul Mânecii şi aţi anunţat că anul acesta veţi înota pentru Cuminţenia Pământului. Ce v-a făcut să nu renunţaţi şi să vă alegeţi o asemenea „muză”?
 • La prima mea încercare, în august 2014, am avut o condiţie fizică şi psihică excelentă! Am înotat 41 de kilometri, dar, când mă aflam la numai 7 kilometri de malul francez, organizatorii m-au anunţat că este o problemă tehnică, legată de curenţi şi că îmi va fi imposibil să duc cursa la bun sfârşit. Am renunţat, atunci, însă acesta este regretul meu, pentru că aş fi putut să înot fără probleme încă 10 kilometri. Consider că a fost o eroare de pilotaj. Am fost învins fără să fiu învins! A adoua oară am înotat doar 20 de kilometri şi, din cauza vremii, pentru că m-am grăbit şi, tot în 2014, în octombrie am încercat din nou, mi.a fost foarte rău. Era foarte rece, am vomitat şi, în cele din urmă am abandonat. A treia oară am făcut hipotermie, pentru că traversarea depinde foarte mult şi de soare. Eu la ultimii curenţi chiar nu am mai putut. Acum m-am antrenat serios pe Lacul Vidra şi pe Jieţ, unde temperaturile sunt între 9 şi 14 grade şi sper să fiu aclimatizat cu apa rece. Pentru Cuminţenia Pământului înot pentru că eu sunt convins că sunt unele momente în istoria unui popor, când acesta trebuie să fie solidar. Ştiu că este un efort mare pentru noi să păstrăm Cuminţenia acasă, însă, dacă nu lupţi pentru un simbol naţional, atunci pentru ce să mai lupţi?
 • Avram Iancu (4)
 • Este posibil ca dumneavoastră să fi fost informat greşit tocmai pentru a renunţa?
 • Mulţi dintre români, după cursă, au lansat tot felul de idei legate de teorii ale conspiraţiei. Este imposibil de afirmat aşa ceva şi de făcut acuze. Ce pot să vă spun este că au am fost foarte deschis cu organizatorii, le-am spus că, dacă voi reuşi, voi fi primul român care a traversat Canalul Mânecii. Ei m-au văzut foarte entuziast…. E drept, chiar şi cu acel avertisment, eu aş fi putut continua cursa, pentru că au mai fost temerari care au făcut asta şi au ajuns pe celălalt mal, însă dacă tu continui în urma atenţionării, traversarea oricum nu îţi va fi recunoscută.
 • Sunteţi bibliotecar. Cum aţi ajuns să alegeţi un asemenea obiectiv: primul român care traversează înot Canalul Mânecii?
 • Eu am făcu triatlon: înot, ciclism şi alergare şi am citit despre istoria traversării Canalului. Aşa am aflat că, până acum, niciun român nu l-a trecut înot şi am vrut să fiu eu cel care o face. Sigur, mai este un australian de origine română care a traversat Canalul, Dan Canta, însă un român, născut şi „chinuit” în România (râde), încă nu avem.
 • Purtaţi numele unui erou al transilvănenilor. Este o întâmplare sau părinţii au făcut asta dinadins?
 • Am mai spus şi cu alte ocazii: întâmplare sau nu, încerc să mă ridic la înălţimea numelui pe care-l port şi să reprezint cu onoare numele României peste graniţe. Şi ştiu că sunt mulţi cei care mă susţin!
 • Hunedoreanul a înotat, în apa rece a Jiului, 11 ore, pentru cauza umanitară a unei fetiţe din Gorj.

  Hunedoreanul a înotat, în apa rece a Jiului, 11 ore, pentru cauza umanitară a unei fetiţe din Gorj.

 

Cel care doresc să-l sprijine pe hunedorean în încercarea lui de a-şi doborî propriul record şi de a înregistra o premieră mondială, traversarea înot a Canalului Mânecii de către un român, pentru Cuminţenia Pământului, pot dona în conturile:

Banca Transilvania, Agenția Petroșani Nord, pe numele Iancu Avram Marius, sau în contul de PayPal.

Cont lire: RO79BTRLGBPCRT0208093801

Cont euro: RO23BTRLEURCRT0208093801

Cont lei: RO73BTRLRONCRT0208093801

PayPal: iancu_avi@yahoo.com

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva