Avram Iancu, o nouă performanță pe Dunăre

Hunedoreanul Avram Iancu a reușit să străbată înot cei peste 70 de kilometri ai Braţului Sfântu Gheorghe, de pe Dunăre, fără să folosească un costum de neopren. Joi dimineața, hunedoreanul a pornit cursa pe fluviu din locul de bifurcaţie al braţelor Sulina şi Sfântu Gheorghe. Cu o zi de pauză și peste 19 de ore petrecute în apă, Iancu a anunțat, luni, că a ajuns la destinație.

„Am reușit! După 73.85 de kilometri, 19 ore si 14 minute de înot, cu o viteză medie de 3.8 km la oră. Am ajuns la Sfântu Gheorghe și dincolo de el, până la Marea cea Neagră! A fost un efort mult mai mare decât cel preconizat. Mă bucur că am dus la capăt această cursă a prieteniei!”, a transmis Avram Iancu, pe pagina sa de Facebook.
Avram Iancu a relatat că a îmbrățișat imediat ideea de a parcurge înot Brațul Sfântul Gheorghe. „A venit timpul să înot brațul Sfântul Gheorghe al Dunării care are un curs sinuos desfășurat pe 112 km. Sfântul Gheorghe este cel mai vechi braț, care transportă 22% din volumul de apă al fluviului. Cea mai mare adâncime pe acest braț este de 26 m. Brațul a suferit transformări prin tăierea unui număr de șase meandre, lungimea sa scurtându-se la 70 de kilometri navigabili. Această distanță o voi parcurge și eu înot, în două zile, fără costum de neopren, într-o temperatură a apei ce variază în jurul a 17-18 grade Celsius”, informa înotătorul, înainte de a porni în cursă.
Avram Iancu este născut în 1976 la Petroşani, este bibliotecar şi practică sportul de la vârsta de 10 ani. A devenit primul român care s-a încumetat să traverseze înot Canalul Mânecii, fără întrerupere şi fără costum de neopren, în 2016. În 2017, după 89 de zile, a reuşit traversarea înot a Dunării, pe o distanţă de 2.860 de kilometri, de la un capăt la celălalt, fără costum de neopren. De asemenea, în 2018 a înotat în Marea Neagră, de la Sulina la Istanbul. În 2019, Iancu și-a anunțat canidatura la Președenția României, dar s-a retras ulterior din competiție.

Foto: Avram Iancu / Facebook.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!