Avem un județ turistic! No, și?

Cum spuneam la debut, această rubrică de turism nu va fi dedicată exclusiv prezentării unor destinații turistice ci va aborda și problematica turismului local sau național. Ne propunem astăzi, în urma unor noi nominalizări ale unor atracții turistice hunedorene în topuri de specialitate să aruncăm o privire asupra turismului hunedorean. Ce oferă, ce se face și ce nu se face pentru exploatarea imensului patrimoniu turistic al județului Hunedoara.

Două atracții în Top 20 cntraveler.com

Recent Digi 24 a preluat și prezentat Top 20 al locurilor care i-au cucerit pe străinii care vizitează România. Topul a fost întocmit de prestigiosul site de turism cntraveler.com. Județul Hunedoara și județul Sibiu sunt singurele care au câte două atracții în top. Sibiu are Transfăgărășanul și orașul Sibiu, iar Hunedoara are Sarmizegetusa Regia și Castelul Corvinilor.

Motiv de mândrie locală, pentru că dacă la cele două atracții meniționate de cntraveler.com adăugăm cealaltă Sarmizegetusa, Cetatea Deva, Geoparcul Dinozaurilor, bisericile de  piatră din Țara Hațegului, Castelul din Carpați, Rotonda de la Geaogiu am enumerat doar o mică parte din imensul patrimoniu turistic al județului Hunedoara. Să mai adăugăm că Hunedoara este singurul județ cu cinci puncte UNESCO – un sit arheologic UNESCO (Sarmizegetusa Regia), două obioective UNESCO (Parcul național Retezat, Geoparcul dinozaurilor) și două patrimonii umane (Pera Bulz și Mircea Lac) și iată că locul doi la potențialul turistic (după jud. Constanța) este binemeritat la nivel de țară.

Situația de facto

Ce facem cu atâta bogăție turistică? Sincer? Cam nimic! Deși acest patrimoniu turistic ar trebui să fie sursă sustenabilă și durabilă de prosperitate economică pentru județ, acesta este atât de puțin și de prost pus în valoare încât la performanțele turistice județul Hunedoara este mai mereu pe ultimul loc raportat la județele limitrofe, cu un patrimoniu turistic net inferior.

Fără o viziune de ansamblu asupra destinului turistic la nivel de Consiliu Județean, fără coordonarea CJ pentru autoritățile locale care nici ele nu debordează de viziune în turism, fie că vorbim de Deva, Hunedoara sau Valea Jiului, ca să nu trecem la UAT-urile mai mici, fără direcții de specialitate ale autorităților și fără planuri de management integrat al turismului vom continua să privim complexați și frustrați economic cum sutele de mii de excurșioniști care străbat județul în lung și lat vor rămâne doar viztatori și nu vor deveni turiști, adică nu vor petrece în județ măcar 24 de ore, după cum spune definiția științifică a turistului (acea persoană care petrece într-o destinație turistică măcar 24 de ore, achiziționând servicii de cazare și servicii conexe cazării). În schimb vom vedea raportări pompoase ale primăriilor sau județului cu sute de mii de “turiști” la Castelul de la Hunedoara, la Cetatea Deva, la Sarmizegetuse etc. Când este greu să diferențiezi turiștii de vizitatori sau excursioniști, deja ai o mare problemă la capitolul gestionare turistică a destinației!

Doar câteva cifre

Județul Hunedoara a oferit în fiecare lună a anului trecut o medie de 4631,37 locuri de cazare clasificate. Virgula provine de la sezonalitatea unor structuri de cazare. Acest număr de locuri înmulțit cu 365 ne dă capacitatea de cazare a județului în 2018, care a fost de 1.690.452 locuri de cazare. Județul a înregistrat în 2018 un număr de 188.121 de turiști sosiți care au petrecut 367.578 de nopți în structurile de cazare. De aici rezultă un grad de ocupare a capacității de cazare a județului de 21,75 %!!! Să mai spunem că dintre turiștii sosiți doar 18.043 au fost străini și avem starea reală a turismului.

Coroborând aceste date exacte și oficiale cu raportările pline de emfază ale autorităilor județene și locale vedem cine spune adevărul!

Revenind la punctul de plecare a articolului, avem in județ două dintre principalele atracții turistice pentru străinii care vizitează România! Dintre acești străini vizitatori, doar puțin peste 18.000 sunt turiști pentru județul Hunedoara. Generalizând, din cei peste 300.000 de vizitatori de la Castel și Cetatea Deva și din cei peste căteva sute de mii de vizitatori ai restului de patrimoniu turistic al județului, doar 188.121 devin turiști!

Concluziile le puteți trage singuri! Eu le tot trag, și trag semnale de alarmă de ani și ani, însă recenta poziție exprimată de un reprezentant al unei autorități locale relativ la turism spune totul: “Mai lasă-mă cu turismul tău! Turiștii nu votează la locale!”

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 16 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
S-a lansat proiectul de amenajare a trecerilor la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată         Măsuri de urgență pentru prevenirea infecțiilor cu Coronavirus în municipiul Deva         Femeie tâlhărită pe o stradă din Petroșani         Lemne confiscate de polițiști, în urma unui control în trafic         Accident pe un bulevard din Deva         Deputatul Marius Surgent a revenit în PNL: “Alianța ALDE – PSD s-a dovedit a fi una toxică pentru noi”         Berbeceanu, mesaj controversat pentru șefii Bisericii Ortodoxe Române, pe tema coronavirusului         Accident mortal la ieșirea din Hațeg. Coliziune între un camion și un autoturism         Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile         Doi taximetriști din Deva au fost condamnați după ce au jefuit un român întors din SUA         Concerte de 1 Martie și Ziua Femeii susținute de elevi ai Liceului de Arte         CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA. Scriitorul și publicistul Marian Boboc, „Cetățean de onoare” al judeţului         Patru hunedoreni prinși la furat de fier vechi         Ați văzut-o? Tânără însărcinată, dată dispărută după ce a fugit din centrul maternal         Spărgători de biserici capturați de Poliție         „HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl