Avem un județ turistic! Degeaba (III) – Puțină statistică nu strică niciodată

 

În continuarea seriei de analize turistice a județului Hunedoara, ne propunem să vedem cum stăm în semestrul I din 2019, comparativ cu aceeași perioadă în 2018. Analiza o vom face la nivel de țară, conform tabelelor alăturate, si nu vom compara județul cu Vaslui sau Teleorman, ci cu județele învecinate.

 

Din prima se vede, așa cum informa și CJ Hunedoara, că în primul semestru a anului a existat o creștere a sosirilor de la 79503 la 87632 de turiști, cu precizarea că aceștia sunt și singurii oaspeți din județ care pot fi catalogați drept turiști, adică aceia care petrec minimum o noapte în județul nostru.

Mai vedem că județul rămâne blocat în topul sosirilor pe locul 20, adică la jumătatea clasamentului, în ciuda potențalului turistic imens. Dintre județele limitrofe, doar Alba se situează cu o treaptă mai jos, restul fiind mult peste Hunedoara. Dacă încercăm să facem o comparație a potențialului turistic între județele Hunedoara și Arad, sau Caraș – Severin nu vom descoperi decât incompetența autoritățile locale în promovarea județului. Pentru că o creștere cu 10%, sitută în media țării este pentru județul acesta rezultatul incapacității de comunicare. Și să reținem că s-a ajuns la o creștere în media țării după ce în anul 2014 – 2015 Hunedoara avea o creștere de 24%, fiind județul cu cea mai puternică creștere în turism din țară. Și, vă rog, fără comentarii de genul că una e o creștere de 10% de la 80 la 89 de mii, și alte e de 24% de la 5000 la 6500. Nu ține, pentru că județele din top se încadrează și ele în marja de 10% și au adus în primul semestru cu câte 30-45 de mii de turiști în plus în 2019 față de 2018.

Se pot căuta explicații pentru faptul că nu putem depăși măcar Aradul sau Carașul la turism, că să nu vorbim de Sibiu sau Timiș dar atâta timp cât principalul eveniment aducător de ocupare în structurile turistice județene cu impact a fost anul acesta Olimpiada de Matematică din mai, explicațiile sunt inutile. Vă dați seama cum ar fi arătat statistica pe primul semestru fără Olimpada care a adus peste o mie de persoane în județ timp de 5 zile.

Și, acum despre durata sejurului. În primul semestru din 2018 un turist a petrecut în județ, în medie, 1,79 zile, iar în 2019 1,85 zile, în condițiile în care obiectivul creșterii sezonului în județ a fost asumat de CJ Hunedoara. 0,06 zile e o creștere din care dacă scădem circa 5000 de înnoptări ale elevilor de la Olimpiada rămâne nimic!

Haideți să acordăm circumstanțe atenuante decidenților din turism, pe final, pentru că în primul semestru doar iunie a fost lună de vară și să sperăm ca la finalul anului vom fi plăcuți surprinși! Sau nu?

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
LICEENII DE LA ARTE. Concert ce colinde la Biserica „Immaculata” din Deva         Florin Oancea: Termocentrala Mintia va avea cărbune pe toată durata iernii         „FAPTE NU VORBE!” Primarul Petroşaniului a adus (şi la propriu) cadouri pentru copii         Tineri răniți într-un accident pe DN 68 Hațeg – Caransebeș         Biciclist lovit de mașină în Deva         Bunuri contrafăcute confiscate de polițiști         Articole pirotehnice din clase interzise la comercializare către publicul larg, confiscate de poliţişti         Activitatea Poliției Locale Deva, în luna noiembrie 2019         Accident grav în Batiz, pe DN 66         Ești răcit mai mereu? Citește cum poți să te protejezi în sezonul rece!         Bradul de Crăciun la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva         ADMINISTRAŢIE. Cresc preţurile şi subvenţia la agentul termic din sistem centralizat la Deva         S-a răsturnat cu mașina în șanț         Alimente pentru sărmani oferite de Episcopia Devei şi Hunedoarei         Parcul Corvin din Hunedoara va fi transformat într-unul al copiilor         DEVA. Termen prelungit pentru eliberarea biletelor gratuite de transport local         Jupânii criminali ai șoselelor. Ce a putut face un șofer de bolid pe DN 7         Accident grav la o exploatare forestieră         Un vârstnic și soția sa au fost găsiți morți         Gestul nobil al unui localnic din Bobâlna