Avatarurile oierilor. Țurcana hunedorenilor e superbă, dar crescătorii nu sunt respectați pe măsură

La expoziția și târgul de oi din rasa țurcana, care a avut loc duminică, la Costești, în comuna Orăștioara de Sus, spectacolului uimitor oferit de exemplare superbe ale rasei i s-a adăugat și mulțimea de discuții legate de problemele pe care le au crescătorii de ovine din România

turkana

Iar cea mai mare problemă – pe care nu numai oierii o au, e adevărat – e lipsa de respect a celorlalţi pentru meseria lor.

 

Ţurcana hunedoreană, cu 60 la sută peste standard

Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine „Dacia” din județul Hunedoara, cel datorită căruia evenimentul a devenit exemplar pentru piața agricolă din România, ne-a spus că e fericit că lucrurile au ieșit bine și că vizitatorii expoziției au avut parte de adevărate surprize. „Oieritul în județul Hunedoara? În ultimii 10 ani, efectivele s-au dublat, și numeric, dar și ca valoare… La ora actuala standardul rasei la țurcană e depășit de noi cu cel puțin 60 la sută. Avem animale, femele, la peste 95 de kilograme, și berbeci la 140 de kilograme, animale furajate pe pășune, nu prin alte metode. Sunt și multe probleme, dar cred că le putem rezolva”, a declarat Dumitru Andreșoi.

 

„Puțin respect în plus, nu strică”

Pentru ministrul Daniel Constantin, creșterea ovinelor reprezintă prioritate maximă în agricultura românească, și crede că sunt încă foarte multe lucruri de făcut pentru crescători. „Cred că ar trebui să sărbătorim această tradiție românească, oieritul, nu doar o dată pe an, ci mult mai des, pentru că este foarte frumoasă și este vorba de o meserie foarte grea și ar trebui să apreciem mult mai des aceste lucruri. Ne bucurăm de fiecare dată când mâncăm o brânză bună de oaie, o carne bună de oaie, dar în spatele acestor produse stă o muncă extraordinară și din acest punct de vedere cred că ar trebui să îi apreciem pe crescătorii de oi la un nivel mult mai ridicat decât până acum”, spune ministrul Daniel Constantin.

 

MOLOŢ: „Sunt în rândul lor, alături de ei”

turkana 2

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, „pișcat politic” foarte des pentru că s-a ocupat și se ocupă de afaceri în domeniu, a ținut să precizeze că nu sunt oameni cinstiți, cei care desconsideră oieritul și pe cei care îl practică. „Crescătorii de oi nu trebuie luați în glumă, trebuie luați în serios. Ceea ce se vede aici, la această expoziție arată faptul că acest segment al agriculturii, respectiv crescătorii de animale și aici, în speță, de oi, este un segment important în economia României. Dacă România va ajunge să depășească faza în care este, de criză economică, să știți că o face datorită acestor oameni care produc, care asigură locuri de muncă. Nici nu vă imaginați ce forță de muncă este aici, la acești oameni, fiindcă fiecare are doi, trei salariați. (…) Oamenii ăștia n-au sâmbătă, n-au duminică, n-au Crăciun, n-au Paști, n-au zile libere, își dedică toată viața lor crescutului de animale. După ele se profită, dar e o muncă extraordinară. Și mă enervează la culme acei indivizi care își permit să-și bată joc: că ești cioban, că ești țăran, că ești oier. În viața lor n-au fost să stea pe ploie, pe vânt, pe ger, să curețe sau să mulgă un animal. De aceea îi felicit, de aceea sunt în rândul lor, alături de ei” a declarat Mircea Moloț.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Un atelier de prelucrare a lemnului a fost mistuit de un incendiu         Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor         Pădurar anchetat penal pentru transport ilegal de lemne         Primăria Hunedoara a mărit pragul de acordare a facilităților la transportul în comun         Un nou teren de sport, la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara”         Și-a luat soarta în mâini. Un localnic a reparat singur un drum judeţean, cu roaba şi lopata         ADMINISTRAŢIE. Primarul Devei, tot mai implicat în problemele Termocentralei Mintia         EXPERTIZA IPTANA: Toate „defectele” Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         De Ziua Naţională la mormântul lui Avram Iancu         PE EȘICHIER. “Cupa 1 Decembrie” la şah de la Deva         Patinoarul de la Deva se deschide marţi, 3 decembrie 2019         Accident pe DN 66: trei mașini s-au ciocnit, doi oameni sunt răniți         Accident mortal pe DN 66, în apropiere de Hațeg. Un polițist local din Deva a murit         Procesul retrocedării controversate a Retezatului împins în 2020         Accident soldat cu doi răniți în Defileul Jiului         LA UN PAS DE TRAGEDIE. Copil de 5 ani, rănit într-un accident produs de un pensionar`         Bărbat electrocutat pe calea ferată, la Orăștie