Autostrada – muzeu. CNAIR este acuzată că a lăsat Lotul 3 închis și pustiu

224

Asociaţia Pro Infrastructură (API), una dintre organizaţiile neguvernamentale care au monitorizat lucrările la Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, a publicat imagini de pe „autostrada – muzeu”.

API acuză Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere că deşi a reziliat contractul cu constructorii tronsonului Ilia – Holdea nu şi-a adus propriile utilaje şi angajaţi pentru a finaliza lucrările.

„La 22 de zile de când lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva putea fi inaugurat şi la 6 zile de când Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a reziliat contractul finalizat în proporţie de 99%, cei din Compania de Drumuri nu au apărut în teren ca să rezolve aşa-zisele „deficienţe” invocate. Ministrul Culturii, pardon, al Transporturilor Cuc, împreună cu directorul CNAIR Scarlat promiteau săptămâna trecută că problemele de pe şantier vor fi soluţionate şi se va da drumul la circulaţie. Şi atunci de ce nu e nimeni în teren? Poate pentru că presupusele probleme sunt doar pretexte…”, arată Asociaţia Pro Infrastructura.

Reprezentanţii ONG-ului susţin că din informaţiile pe care le deţin, în cei 6 ani trecuţi de la semnarea contractului, inginerul FIDIC (consultantul) angajat de CNAIR pentru a supreviza antreprenorul a identificat 60 de neconformităţi, dintre care 59 au fost stinse (reparate) de constructor – un număr normal pe un şantier de o asemenea anvergură, comparabil cu alte proiecte de autostrăzi.

 

„Ironia sorţii este că singura neconformitate încă nesoluţionată este chiar în capătul dinspre Holdea, fix la graniţa cu lotul 2 Lugoj-Deva, acolo unde nu se va circula până la finalizarea celebrelor tuneluri „pentru urşi” (aflate în prezent în licitaţie), adică probabil prin 2024. Aşadar, avem o autostradă muzeu de 21 de kilometri perfect funcţională din 12 august 2019, pregătită să preia traficul rutier, al cărei contract a fost reziliat de o gaşcă de incompetenţi iresponsabili care doar mimează că urmăresc interesul cetăţenilor. Oare cât vor mai fi nevoiţi românii şi europenii să suporte bătaia de joc când ei au plătit o autostradă, nu un muzeu?!”, transmite Asociaţia Pro Infrastructură.

Reprezentanţii CNAIR nu au putut fi contactaţi până în prezent pentru a răspunde acuzaţiilor, însă potrivit unor informaţii constructorii au primit un termen de câteva zile pentru a-şi lua utilajele de pe şantier.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.