Autoritățile din județ solicită declararea stării de alertă în „criza gunoaielor”

686

Autorităţile din Hunedoara au avut, duminică, la sediul Prefecturii, o întâlnire de urgenţă în care s-a decis solicitarea acordului Ministerului Afacerilor Interne pentru declararea stării de alertă, din cauza suspendării serviciului de salubrizare în 61 de localităţi din judeţ, între care şi municipiile Deva, Hunedoara, Haţeg, Orăştie.

„A.D.I. ”Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor județul Hunedoara” a solicitat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să adopte o hotărâre prin care, în cele 61 de Unități Administrativ Teritoriale afectate de suspendarea serviciilor de salubrizare, să fie declarată starea de alertă”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Hunedoara. 

Firma care prestează acest serviciu a anunţat că îşi va întrerupe activitatea deoarece are de încasat aproape 14 milioane de lei de la primării, iar Consiliul Judeţean i-a blocat conturile pentru neachitarea redevenţei. Pe de altă parte, Primăria Deva susţine că nu are restanţe către această firmă.

„SC Brai-Cata SRL sistează, începând de azi, serviciile de salubrizare în Zonele 1 Brad, 2 Haţeg şi 3 Centru ale judeţului Hunedoara, fiind în imposibilitate de a presta acest serviciu, după ce Consiliul Judeţean Hunedoara a indisponibilizat prin poprire toate conturile bancare ale societăţii, ca urmare a neachitării redevenţei. De cealaltă parte, compania de salubritate are de încasat de la unităţile administrativ-teritoriale (UAT) din cele trei zone datorii cumulate în valoare totală de 13.986.645,27 de lei”, se arată într-un comunicat de presă al companiei de salubrizare.

Într-un alt comunicat de presă, primarului municipiului Deva, Florin Oancea, arată că municipalitatea nu are restanţe către această firmă.

„Municipiul Deva nu are nicio restanţă financiară faţă de operatorul de salubritate. Mai mult, în cursul lunii noiembrie, Municipiul Deva a achitat facturile emise de către Brai-Cata pentru colectarea deşeurilor menajere produse de structurile din directa subordonare a Primăriei Municipiului Deva. (…) Cu privire la facturile emise de către operatorul Brai-Cata pentru gunoaiele menajere colectate generate de către persoane care nu au încheiat contracte, întrucât am apreciat că operatorul de salubritate nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin contract, iar facturile emise nu au temei, U.A.T Municipiul Deva s-a adresat instanţei de judecată. Aşadar, municipiul Deva nu a generat această situaţie neplăcută atât pentru administraţia locală, cât şi pentru locuitorii municipiului, situaţie existentă la nivelul întregului judeţ, însă vă asigur că, împreună cu celelalte autorităţi implicate în soluţionarea acestei crize, vom găsi cât mai repede soluţii de rezolvare”, transmite primarul Florin Oancea.

„După două zile în care deşeurile menajere nu au mai fost ridicate, punctele de colectare sunt, puţin spus, arhipline. Nu ne mai permitem să aşteptăm nicio zi, pentru că nu ne jucăm cu sănătatea populaţiei. Nu ştim cât poate dura blocajul apărut în relaţia Consiliului Judeţean şi a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri cu operatorul de salubritate zonal Brai – Cata. Nici nu ne putem baza doar pe speranţa că se va găsi o soluţie foarte rapidă. Din aceste motive cred că trebuie să acţionăm. Sper că Instituţia Prefectului Judeţului Hunedoara va înţelege faptul că decizia CLSU este pe deplin justificată şi că îşi va da acordul astfel încât să ne putem apuca de ridicarea gunoiului menajer cât mai repede cu putinţă”, declară primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Duminică, la Prefectura Hunedoara a avut loc o întâlnire de urgenţă în care s-a discutat despre deblocarea acestei situaţii.

Comentarii FB

comentarii
One thought on “Autoritățile din județ solicită declararea stării de alertă în „criza gunoaielor”

  1. Florin

    Asta inseamna capitalism: procesul de „gunoiere” al planetei! + lipsa de educatie a oamenilor.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *