Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii

Deva, Petroşani şi Hunedoara au fost declarate municipii în 17 februarie 1968, prin legea privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România.

„Oraşele care au un număr mai mare de locuitori, o însemnătate deosebită în viaţa economică, social-politică şi cultural – ştiinţifică a ţării sau care au condiţii de dezvoltare în aceste direcţii pot fi organizate în municipii”, arăta articol al legii. Atunci 45 de oraşe din România au fost numite atunci municipii.

În 1968, Deva era reşedinţa judeţului Hunedoara şi avea circa 35.000 de locuitori. Era considerată cel mai important centru turistic al judeţului.

Tot în 1968, Hunedoara înregistra o populaţie de peste 75.000 de locuitori şi era numită de Octavian Floca „inima de oţel a patriei” sau „cetatea oţelului”, datorită combinatului siderurgic aflat în plină expansiune. În împrejurimile sale funcţionau exploatările miniere Ghelari, Zlaşti şi Teliuc şi fusese înfiinţat lacul de acumulare Cinciş, iar punctul de atracţie al Hunedoarei rămânea Castelul legendar al Corvinilor.

Municipiul Petroşani avea peste 35.000 de locuitori şi se afla în plin progres industrial în urmă cu jumătate de secol. Aici funcţiona cea mai importantă exploatare de cărbune din ţară, „Combinatul carbonifer Valea Jiului”.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor         A doua zi de căutări a tânărului înghițit de apele Lacului Cinciș         Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață