Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii

Deva, Petroşani şi Hunedoara au fost declarate municipii în 17 februarie 1968, prin legea privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România.

„Oraşele care au un număr mai mare de locuitori, o însemnătate deosebită în viaţa economică, social-politică şi cultural – ştiinţifică a ţării sau care au condiţii de dezvoltare în aceste direcţii pot fi organizate în municipii”, arăta articol al legii. Atunci 45 de oraşe din România au fost numite atunci municipii.

În 1968, Deva era reşedinţa judeţului Hunedoara şi avea circa 35.000 de locuitori. Era considerată cel mai important centru turistic al judeţului.

Tot în 1968, Hunedoara înregistra o populaţie de peste 75.000 de locuitori şi era numită de Octavian Floca „inima de oţel a patriei” sau „cetatea oţelului”, datorită combinatului siderurgic aflat în plină expansiune. În împrejurimile sale funcţionau exploatările miniere Ghelari, Zlaşti şi Teliuc şi fusese înfiinţat lacul de acumulare Cinciş, iar punctul de atracţie al Hunedoarei rămânea Castelul legendar al Corvinilor.

Municipiul Petroşani avea peste 35.000 de locuitori şi se afla în plin progres industrial în urmă cu jumătate de secol. Aici funcţiona cea mai importantă exploatare de cărbune din ţară, „Combinatul carbonifer Valea Jiului”.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci + șaptesprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Coronavirus. Peste 4.400 de cazuri înregistrate în România         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 7 aprilie 2020         Donație de măști pentru instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Hunedoara         PE SURSE. Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva se îndreaptă spre o conducere militarizată         Incendiile de vegetație au cuprins 160 de hectare         Un an de lucrări la modernizarea Drumului Județean Hunedoara – Călan         Noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Deva a demisionat         Exponatul lunii la muzeul din Deva se mută on-line. O piesă rară din Ulpia Traiana Sarmizegetusa         Numărul pacienților decedați în județul Hunedoara, care au fost diagnosticați cu Covid 19, a ajuns la 16         REAL TIME – SINE DIE! Judeţul Hunedoara, incapabil să testeze Covid – 19 cu două aparate în dotare         Starea de Urgență prelungită cu o lună în România         Viorel Demean, șeful ISU Hunedoara, a fost externat din spital         Scrisoare deschisă Sindicatului Medicorul Honorem al medicilor de la Spitalul Județean din Deva         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 06 aprilie 2020         Tâlhărie în Călan         Coronavirus, situația la zi în 6 aprilie. Câte cazuri sunt în Hunedoara         A murit istoricul hunedorean Ioachim Lazăr         16 incendii de vegetație în județul Hunedoara         Al 15-lea deces al unui pacient în județul Hunedoara, infectat cu coronavirus         PARLAMENTUL UE. Noi măsuri financiare pentru combaterea pandemiei