Bursele rezidenţilor întârzie! Medicii au rămas la 970 de lei pe lună

Medicii rezidenţi trebuie să se mulţumească cu salariile de mizerie pe care le primesc, în lipsa bursei promise de Guvern. Ministerul Sănătăţii anunţă că banii ar putea fi viraţi doar spre sfârşitul lunii, dar nici această dată nu este bătută în cuie.

protest.mediciÎncă din luna noiembrie, premierul Victor Ponta anunţa că medicii rezidenţi vor primi, pe întreaga perioadă de rezidenţiat, un tip de bursă specială lunară, în cuantum de aproximativ 150 euro. Mai precis, 670 de lei Sumele ar fi trebuit să intre, în completarii la salarii încă din luna ianuarie, dar nici acum medicii rezidenţi nu au primit banii promişi şi sunt purtaţi cu vorba de pe o zi pe alta. Şi abia spre sfârşitul lunii situaţia s-ar putea reglementa, dar nici acest termen nu este bătut în cuie. Ministerul Sănătăţii a anunţat că autorităţile trebuie să stabilească exact cine primeşte bursă. Şi, din ce se ştie până acum, deocamdată MS poate plăti bursele doar pentru rezidenţii care lucrează în spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. Deocamdată nua  fost pus la punct şi cadrul legal prin care poate fi achitată bursa medicilor care lucrează în reţelele sanitare care aparţin de alte ministere.

Iar până atunci, medicii rezidenţi trebuie să se descurce cum pot, cu salarii care nu le pot asigura nici măcar traiul zilnic. Potrivit statisticilor, în ţara noastră salariile rezidenţilor pornesc de la 970 de lei şi ajung la 1.407 de lei. Mihai este rezident în anul III şi acum abia dacă ajunge la 1.300 de lei pe lună. “Suma este foarte mică. În momentul în care o singură carte de specialitate costă de la 300 – 400 de lei în sus, şi nu vorbim despre o singură carte, ci despre mai multe, concluziile le trageţi singuri. Asta ca să nu mai vorbim despre cheltuielile necesare traiului zilnic. Bine că mai sunt părinţii să ne ajute…Nu vrem mila nimănui, ci doar dreptul nostru de a învăţa, pentru a-i putea ajuta şi pe alţii”, spune Mihai. Dacă ar primi şi bursa specială, rezidenţii ar urma să primească în total între 1.640 de lei şi 2.077 de lei. Oricum, un venit mult sub câştigul european. De exemplu, un rezident francez câştigă 1.200 de euro, în timp ce unul belgian 1.700 de euro.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Bursele rezidenţilor întârzie! Medicii au rămas la 970 de lei pe lună

  1. devean

    Guvernantii niciodata nu au avut intentia reala de a mari veniturile medicilor rezidenti. Modalitatea “bursa” nu a fost altceva decat o prosteala. O modalitate prin care guvernantii nu s-au obligat in mod real la nimic. La bursa asta pot renunta oricand fara ca juridic sa existe obligatii sau raspunedere. S-ar fi obligat in mod real daca aceasta crestere era inclusa in salariu. Tocmai din acest motiv nu au ales aceasta varianta.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − 12 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”