Bursele rezidenţilor întârzie! Medicii au rămas la 970 de lei pe lună

Medicii rezidenţi trebuie să se mulţumească cu salariile de mizerie pe care le primesc, în lipsa bursei promise de Guvern. Ministerul Sănătăţii anunţă că banii ar putea fi viraţi doar spre sfârşitul lunii, dar nici această dată nu este bătută în cuie.

protest.mediciÎncă din luna noiembrie, premierul Victor Ponta anunţa că medicii rezidenţi vor primi, pe întreaga perioadă de rezidenţiat, un tip de bursă specială lunară, în cuantum de aproximativ 150 euro. Mai precis, 670 de lei Sumele ar fi trebuit să intre, în completarii la salarii încă din luna ianuarie, dar nici acum medicii rezidenţi nu au primit banii promişi şi sunt purtaţi cu vorba de pe o zi pe alta. Şi abia spre sfârşitul lunii situaţia s-ar putea reglementa, dar nici acest termen nu este bătut în cuie. Ministerul Sănătăţii a anunţat că autorităţile trebuie să stabilească exact cine primeşte bursă. Şi, din ce se ştie până acum, deocamdată MS poate plăti bursele doar pentru rezidenţii care lucrează în spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. Deocamdată nua  fost pus la punct şi cadrul legal prin care poate fi achitată bursa medicilor care lucrează în reţelele sanitare care aparţin de alte ministere.

Iar până atunci, medicii rezidenţi trebuie să se descurce cum pot, cu salarii care nu le pot asigura nici măcar traiul zilnic. Potrivit statisticilor, în ţara noastră salariile rezidenţilor pornesc de la 970 de lei şi ajung la 1.407 de lei. Mihai este rezident în anul III şi acum abia dacă ajunge la 1.300 de lei pe lună. “Suma este foarte mică. În momentul în care o singură carte de specialitate costă de la 300 – 400 de lei în sus, şi nu vorbim despre o singură carte, ci despre mai multe, concluziile le trageţi singuri. Asta ca să nu mai vorbim despre cheltuielile necesare traiului zilnic. Bine că mai sunt părinţii să ne ajute…Nu vrem mila nimănui, ci doar dreptul nostru de a învăţa, pentru a-i putea ajuta şi pe alţii”, spune Mihai. Dacă ar primi şi bursa specială, rezidenţii ar urma să primească în total între 1.640 de lei şi 2.077 de lei. Oricum, un venit mult sub câştigul european. De exemplu, un rezident francez câştigă 1.200 de euro, în timp ce unul belgian 1.700 de euro.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Bursele rezidenţilor întârzie! Medicii au rămas la 970 de lei pe lună

  1. devean

    Guvernantii niciodata nu au avut intentia reala de a mari veniturile medicilor rezidenti. Modalitatea “bursa” nu a fost altceva decat o prosteala. O modalitate prin care guvernantii nu s-au obligat in mod real la nimic. La bursa asta pot renunta oricand fara ca juridic sa existe obligatii sau raspunedere. S-ar fi obligat in mod real daca aceasta crestere era inclusa in salariu. Tocmai din acest motiv nu au ales aceasta varianta.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − 17 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         (P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii