Circuitul plăţilor compensatorii la mină: Pleci cu plată compensatorie, revii, dai concurs, te reangajezi! Profit: zeci de mii de lei

Au lucrat în minerit, de unde au ales să plece, iar acum s-au reîntors în subteran. Cel puţin cinci foşti ortaci au promovat concursul organizat de Complexul Energetic Hunedoara pentru 75 de posturi de „miner debutant”.

mineri_pleacaNimic nu-i împiedică să se reangajeze în minerit, chiar dacă s-au disponibilizat şi au beneficiat de salarii compensatorii. Cel puţin cinci foşti ortaci, care au plecat din minerit, au fost declaraţi admişi la concursul organizat de CEH pentru 75 de posturi de muncitori necalificaţi la minele Lonea şi Vulcan. „Pe formularele de înscriere exista o rubrică în care candidatul trebuia să precizeze unde a mai lucrat. Şase dintre cei 75 declaraţi admişi au specificat că au mai lucrat în minerit”, a spus Nicolae Drăgoi, directorul general adjunct al CEH. Unii dintre ei au primit, la plecarea din sistem, plăţi compensatorii, pe lângă celelalte măsuri de protecţie financiară prevăzute de legislaţia în vigoare, respectiv venituri în completare şi ajutor de şomaj, dar acest lucru nu i-a împiedicat să se înscrie la concurs.

 

Nu pot fi împiedicaţi să se întoarcă

 

Numai în toamna anului trecut, de exemplu, 500 de mineri de la minele Petrila, Paroşeni şi Uricani din Valea Jiului – care aparţin de Societatea Naţională de Închideri de Mine – au fost scoşi din sistem prin programul de concedieri colective, iar oamenii au primit plăţi compensatorii în valoare de 32.500 de lei brut fiecare. După primele disponibilizări masive din mineritul Văii Jiului, din 1997 – 1998, când mii de ortaci şi-au părăsit locurile de muncă, oamenii s-au plâns că au fost păcăliţi şi că nici nu se mai pot întoarce în minerit, pentru că li se interzice. O prevedere legală, însă, cel puţin în acest moment, nu există. „Niciunde în legislaţie nu este prevăzut acest lucru. În plus, anul trecut am fost reclamat la Consiliul Naţional Împotriva Discriminării pentru că era prevăzută limită de vârstă, şi ni s-a comunicat că nu avem dreptul să luăm dreptul la muncă niciunei persoane, indiferent de vârstă, sex, localitate de domiciliu, etc”, a precizat directorul Nicolae Drăgoi.

Pentru cele 75 de posturi scoase la concurs de CEH pentru minele Lonea şi Vulcan s-au înscris 505 tineri, care au avut de susţinut un test grilă şi o probă practică de “lopătat” contra – cronometru. În minele din Valea Jiului este nevoie de forţă de muncă proaspătă, mai ales că de aproximativ 14 ani nu s-au mai făcut angajări importante din punct de vedere numeric. Anul trecut s-au angajat 60 de oameni la mina Lupeni, dar sindicaliştii spun că, per ansamblul minelor viabile ar fi necesari sute de oameni în plus, iar un miner se formează în  cel puţin şapte ani.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Cele mai recente imagini de pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Vestea mult așteptată de hunedoreni. A intrat în șantier drumul județean Hunedoara – Călan         Carmen Hărău, senator PNL: “Va cădea guvernul Dăncilă?”         WINKLER DESPRE PRIORITĂȚILE PPE. Finanțarea corespunzătoare a Politicii Agricole și celei de Coeziune         SĂNĂTATE “Donăm sânge pentru oamenii orașului”         Ștrandul Municipal din Deva își deschide porțile         Ministrul Răzvan Cuc pe șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva. Când vor fi gata Loturile 3 și 4         Mai puțini turiști în Retezat, după închiderea drumului spre Poiana Pelegii         O viperă uriașă găsită în Sarmizegetusa Regia, pe Soarele de Andezit         Tânăr de 17 ani înecat într-o baltă din Orăștie         TALIBANII ECO DATOREAZĂ SCUZE. APM Hunedoara a scos Râul Alb din aşa-zisul „pericol de moarte”         Exponatul lunii iunie 2019 la muzeul din Deva         Lansare de carte Dumitru Constantin Dulcan         Ce despăgubiri poate primi muzeul pentru matrița antică din Sarmizegetusa Regia         Ce s-a întâmplat cu zimbrii din Germania eliberaţi în Munţii Poiana Ruscă         Comunicat de presă Marius Surgent, deputat ALDE         Accident mortal pe DN 66 în apropiere de Hațeg: doi oameni au murit         Lecție de voluntariat: 200 de elevi și profesori de la ”Transilvania” curăță străzile de gunoaie!         DRÄXLMAIER Hunedoara a donat echipament medical Spitalului Municipal         Două femei rănite într-un accident în Hațeg