Precedent. Primăria Aninoasa a cerut insolvenţa la Tribunalul Hunedoara

Greutăţile financiare au învins Primăria Aninoasa, care este prima din ţară ce cere declararea procedurii de faliment. Administraţia publică are arierate de aproximativ 6 milioane de lei către furnizori şi stat.

aninoasa1Dosarul a  fost înregistrat vineri pe rolul Tribunalului Hunedoara, cu numărul 4869/97/ 2013 şi are ca obiect declararea procedurii de insolvenţă pentru Unitatea Administrativ Teritorială Aninoasa. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 17 iunie 2013 şi este foarte posibil ca insolvenţa să fie declarată după doar câteva termene de judecată, pentru că la Aninoasa lucrurile sunt clare. Practic, administraţia publică a fost îngenuncheată de datoriile către bănci sau furnizori.

Cât de gravă este situaţia a explicat viceprimarul oraşului, Adrian Albescu: „Datoriile noastre sunt undeva la 150 la sută din buget şi sperăm să putem declara insolvenţa. Noi suntem practic, demult, în insolvenţă. Pe noi ne-ar ajuta acest lucru, pentru că vor putea fi blocate penalităţile, care cresc zilnic cu 1.500 de lei şi, pe de altă parte, furnizorii de servicii şi utilităţi publice vor avea obligaţia să ne asigure continuitatea. Nu mai rămânem fără apă, Internet, telefoane şi altele şi vom putea să funcţionăm”.

De precizat că numai creditul contractat la o bancă pentru diverse lucrări de interes edilitar ajunge la 3,6 milioane de lei, iar la această sumă se calculează şi penalizările de întârziere pentru neplata în termenele stabilite.

În cazul în care instanţa va declara insolvenţa va fi numit un administrator judiciar care va monitoriza atent situaţia. Guvernul a aprobat luna trecută o Ordonanţă de urgenţă privind insolvenţa oraşelor, comunelor şi judeţelor. Documentul arată că unităţile administrative intră în acest proces dacă au datorii mai vechi de 120 de zile reprezentând peste 50% din bugetul general sau dacă nu s-au achitat obligaţiile salariale.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara         ATENȚIE LA NEATENȚIE. O pensionară a fost lăsată fără o importantă sumă de bani         LA PETROȘANI. Un șofer beat a lovit două mașini         Parcul Corvin, simbolul neglijat al Hunedoarei         DN 68 A, șoseaua dezastruoasă care dublează „autostrada – muzeu”         Trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au slujit la hramul Mănăstirii Prislop         Despre plecarea pe drumul fără întoarcere a Mariei Toma Damşa         Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice