Precedent. Primăria Aninoasa a cerut insolvenţa la Tribunalul Hunedoara

Greutăţile financiare au învins Primăria Aninoasa, care este prima din ţară ce cere declararea procedurii de faliment. Administraţia publică are arierate de aproximativ 6 milioane de lei către furnizori şi stat.

aninoasa1Dosarul a  fost înregistrat vineri pe rolul Tribunalului Hunedoara, cu numărul 4869/97/ 2013 şi are ca obiect declararea procedurii de insolvenţă pentru Unitatea Administrativ Teritorială Aninoasa. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 17 iunie 2013 şi este foarte posibil ca insolvenţa să fie declarată după doar câteva termene de judecată, pentru că la Aninoasa lucrurile sunt clare. Practic, administraţia publică a fost îngenuncheată de datoriile către bănci sau furnizori.

Cât de gravă este situaţia a explicat viceprimarul oraşului, Adrian Albescu: „Datoriile noastre sunt undeva la 150 la sută din buget şi sperăm să putem declara insolvenţa. Noi suntem practic, demult, în insolvenţă. Pe noi ne-ar ajuta acest lucru, pentru că vor putea fi blocate penalităţile, care cresc zilnic cu 1.500 de lei şi, pe de altă parte, furnizorii de servicii şi utilităţi publice vor avea obligaţia să ne asigure continuitatea. Nu mai rămânem fără apă, Internet, telefoane şi altele şi vom putea să funcţionăm”.

De precizat că numai creditul contractat la o bancă pentru diverse lucrări de interes edilitar ajunge la 3,6 milioane de lei, iar la această sumă se calculează şi penalizările de întârziere pentru neplata în termenele stabilite.

În cazul în care instanţa va declara insolvenţa va fi numit un administrator judiciar care va monitoriza atent situaţia. Guvernul a aprobat luna trecută o Ordonanţă de urgenţă privind insolvenţa oraşelor, comunelor şi judeţelor. Documentul arată că unităţile administrative intră în acest proces dacă au datorii mai vechi de 120 de zile reprezentând peste 50% din bugetul general sau dacă nu s-au achitat obligaţiile salariale.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara         Barajul Gura Apelor, locul de vis din inima Retezatului, invadat de turiști la sfârșit de săptămână         Criminal capturat de Poliție în Uricani. A împușcat doi marocani         Tânăr de 20 de ani, fără permis auto, a produs un accident în intersecție         Au spart geamul cu un bolovan și au jefuit un apartament         Anchetă extinsă în dosarul „revoltei de la Hunedoara”         Situația plăților la zi efectuate în județul Hunedoara pentru șomajul tehnic         AJPIS a continuat să asigure plata corespunzătoare „indemnizaţiei de sprijin COVID 19”         Au început lucrările de modernizare a drumului de legătură între strada Vulcan și strada Cozia         Paftaua din fier, placată cu tablă de bronz, de la Ardeu         ITM Hunedoara – privind prevenirea răspândirii noului coronavirus la reluarea activităților de transport         Aparat de plasmafereză funcțional în județul Hunedoara         Femeie anchetată după ce și-a fugărit soțul cu ciocanul         Două adolescente din Hunedoara au fost date în urmărire națională         Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Deva și-a reluat activitatea         Sfinții Mari Împărați Constantin și mama sa, Elena         Peștera zidită de la Mada         Încă un deces al unui pacient diagnosticat cu Covid 19, în judeţul Hunedoara         Aparat de ozonoterapie, folosit la ATI – Spitalul municipal Hunedoara         Tânăr fără permis auto, prins pentru a doua oară de polițiști, în Hunedoara