ATRACŢIE TURISTICĂ 20.000 de turişti au vizitat şantierul cetăţii Devei. FOTOGALERIE

cetatea deveiDeşi se află în restaurare de două luni, iar cea mai mare parte a ansamblului ei este acoperit de schele, cetatea Devei a rămas unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din judeţ.

Proiectul de reabilitare a zonei istorice a dealului cetăţii Devei şi a fortificaţiei medievale a demarat în urmă cu două luni şi a transformat situl istoric într-un imens şantier, ocupat de zeci de muncitori şi utilaje. Monumentul medieval este acoperit de schele, iar în unele zone accesul publicului este interzis. De altfel şi urcarea spre cetate pe drum a fost interzisă, din cauza lucrărilor. În ciuda peisajului descurajator pentru turism, aşa cum pare el privit de la distanţă, cetatea nu a dus lipsă de turişti. În ultimele două luni, aproape 20.000 de vizitatori au urcat la cetate cu telecabina. Oamenii au plătit preţuri de 5 lei şi 10 lei pentru a vizita monumentul, deşi cea mai mare parte a lui este acoperită de schele.

Atraşi de peisajul Devei

„Am venit în Deva şi mi-am zis că nu pot pleca fără să vizitez cetatea. Am văzut că e un şantier imens acolo, sus, însă mi-a plăcut peisajul oraşului, văzut de la înălţime. E fermecător”, a spus Daniela, o tânără din Cluj, venită în vizită la prieteni. Cetatea nu este inclusă în prezent în niciun circuit turistic, totuşi autocarele cu turişti străini, majoritatea maghiari, opresc zilnic în parcarea de la poalele monumentului. „Sperăm ca lucrările de restaurare a celor două incinte ale cetăţii să fie finalizate în cea mai mare parte anul acesta. Până în prezent ele au avansat la aproximativ un sfert. După încheierea proiectului, vom putea arăta turiştilor care vizitează cetatea mult mai mult decât le oferă cetatea acum”, spune Andrei Nistor, consilier al primarului municipiului Deva.

Proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva”, demarat în luna mai, are o valoare de aproximativ 38 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene va fi de peste 22 de milioane de lei, cea a Guvernului României este de 3,3 milioane de lei, iar administraţia locală va contribui cu 13 milioane de lei. Proiectul vizează restaurarea celor două incinte de la baza cetăţii, în timp ce refacerea curţii interioare a monmentului istoric nu a fost inclusă în proiect.

Comentarii FB

comentarii
3 Răspunsuri la “ATRACŢIE TURISTICĂ 20.000 de turişti au vizitat şantierul cetăţii Devei. FOTOGALERIE

  1. bejan

    cand va fii cetatea Deva restaurata complet?
    Ma intereseaza raspunsul corect . Nu ma intereseaza raspunsul de renovare partiala a cetatii. Va multumesc.Rusine inca odata lui Mircea Muntean fostul primar caci in cei 10 ani de mandat sau peste 10 ani, nu a reusit sa termine cetatea Deva . Deva luati exemplu de cum se misca treaba la Cetatea din Alba-Iulia. Acolo cei de acolo au facut un lucru fantastic!Mergeti si vedeti!
    Ma intereseza de altfel daca sus pe Cetate Deva se va Arbora (reinstala) drapelul national al Romaniei, acolo unde era pana in urma cu cativa ani. Si vor rog cand arborati drapelul , arborati unul mare vizibil bine din oras!Va multumesc.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + 16 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Târgul de fete de pe Muntele Găina – 2019 (VIDEO)         Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei