Atenție, pericole în Sarmizegetusa Regia

Zeci de mii de oameni vizitează anual Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a dacilor, din Munţii Orăştiei. Aşezarea aflată în patrimoniul cultural mondial (UNESCO) a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani, odată cu descoperirea faimoaselor brăţări dacice de aur şi a comorilor antice valoroase, dar şi pentru că şoseaua construită în urmă cu şase ani a făcut-o mai accesibilă.

De aici, încep primele avertizări. Recent, administratorii aşezării dacice au montat un panou în care îi atenţionează pe vizitatori să fie precauţi deoarece zona este tranzitată de urşi. În ultimele săptămâni, angajaţii care supraveghează Sarmizegetusa Regia au observat de mai multe ori o ursoaică şi cei doi pui ai săi trecând prin aşezarea dacică. „Întâlnirile” au avut loc la primele ore ale dimineţii când cetatea este închisă publicului, iar animalele sălbatice nu au putut fi deranjate de prezenţa omului.

În Sarmizegetusa Regia au fost montate panouri de avertizare şi cu privire la pericolul pe care îl prezintă viperele, în special în perioada verii. În urmă cu doi ani, o viperă putea fi văzută „odihnindu-se” la soare, în crăpăturile „Soarelui de Andezit”. De atunci, turiştii au fost avertizaţi să nu umble descălţaţi, să nu se aşeze pe iarbă şi să fie atenţi pe unde calcă, în special atunci când se află în apropierea templelor antice.

În ultimii ani, mai multe accidente cauzate de prăbuşirea unor copaci au avut loc în Sarmizegetusa Regia, iar turiştii care ajung aici sunt avertizaţi, încă de la intrarea în sit, să circule cu prudenţă în zona împădurită, deoarece pot cădea copaci sau crengi, chiar şi din senin.

În caz de furtună, nu doar copacii reprezintă un risc pentru vizitatori, dar şi fulgerele. În luna august a anului 2019, trei oameni au fost loviţi de fulger în Sarmizegetusa Regia, iar unul dintre ei a murit.

Din luna mai, un punct de prim ajutor a fost înfiinţat în Sarmizegetusa Regia şi funcţionează în zilele de weekend.

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului